ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ TOP

Μαλάτος: «Παράνομο το σύστημα του ποδοσφαίρου, κλονίζεται η αξιοπιστία με την υπόθεση ΠΑΟΚ, Ξάνθη, δανεικούς»

Ο καθηγητής αθλητικού δικαίου, Ανδρέας Μαλάτος, μίλησε για την υπόθεση ΠΑΟΚ – Ξάνθης αλλά και για το παράνομο, όπως είπε, σύστημα της ΕΠΟ.

Stoiximan.gr: Το Παιχνίδι σου Καλύτερο με εκατοντάδες στοιχήματα & επιλογές για Σκόρερ, Κάρτες, Κόρνερ!

Αναλυτικά στο Yellow Radio 92.8:

Αν εφαρμόζεται το δίκαιο στον αθλητισμό:

«Είναι κι αυτό είναι ένα πρόβλημα, θα μπορούσα να πω ότι εμπίπτει στο θέμα της πολυϊδιοκτησίας, από ‘κει και πέρα ο νόμος έτσι όπως είναι προβλέπει την απαγόρευση απόκτησης μετοχών άλλης ΠΑΕ ενώ κάποιος είναι σε μια άλλη ΠΑΕ ή της άσκησης επιρροής στη διοίκηση της ΠΑΕ μέσω παρενθέτων προσώπων. Αυτές είναι οι δύο περιπτώσεις που απαγορεύονται.

Στη Ξάνθη και στον ΠΑΟΚ θεωρώ πως δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, δεν υπάρχει απόκτηση μετοχών της Ξάνθης από τον ΠΑΟΚ, ούτε προκύπτει κάτι από τη διοίκηση της Ξάνθης μέσα από κάποιον της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Εκτός αν θεωρήσουμε τους Συγγελίδη και Πανόπουλο ότι τους έχει βάλει ο ΠΑΟΚ, που είναι άστοχο».

Για την αγορά του αθλητικού κέντρου της Ξάνθης:

«Μεμπτό είναι και προβληματικό μάλιστα από ποδοσφαιρικής ηθικής. Δεν είναι δυνατόν μια ΠΑΕ να επηρεάζει τις εγκαταστάσεις της άλλης. Όμως σε αυτήν την περίπτωση ο νόμος δεν προβλέπει κάτι τέτοιο. Είναι «κενός» ο νόμος εδώ».

Για την έρευνα της ΕΕΑ μόνο για τη Ξάνθη:

«Δεν βλέπω να υπάρχει νομικό πρόβλημα. Αν γίνει από την ΕΕΑ άλλη ερμηνεία νόμου προς την κατεύθυνση ότι εμπίπτει προς τον παραπάνω νόμο, τότε οι υπαίτιοι είναι δύο. Κυρίως ο ΠΑΟΚ ελέγχεται γιατί ο νόμος απαγορεύει την απόκτηση. Αν κάποιος πρέπει να τιμωρηθεί αυτός θα είναι ο ΠΑΟΚ και όχι Ξάνθη».

«Τις εγκαταστάσεις τις οποίες χρησιμοποιεί η ΠΑΕ Ξάνθη ανήκουν σε ένα πρόσωπο επιρροής του ΠΑΟΚ, αυτό είναι μεμπτό ως προς την αξιοπιστία και τον ανταγωνισμό του πρωταθλήματος. Πιστεύω θα έπρεπε να προβλέπεται από το νόμο».

«Δεν υπάρχει μεταβολή των στοιχείων της Ξάνθης. Νομικά και τυπικά δεν ήταν δικά της τα προπονητικά κέντρα, βρήκαν παράθυρο».

Για τους δανεικούς ποδοσφαιριστές:

«Ο ίδιος προβληματισμός ισχύει κι εδώ. Όταν μια ομάδα δίνει 5-6 παίκτες σε μια ομάδα και βάζουν υποχρεώσεις να μη παίζουν, κλονίζεται η αξιοπιστία του πρωταθλήματος. Είναι νόθευση του αθλητικού ανταγωνισμού. Μέχρι το 1979 απαγορευόταν, όταν έγινε επαγγελματικό το ποδόσφαιρο καταργήθηκε».

Τι πιστεύει θα γίνει με την υπόθεση ΠΑΟΚ – Ξάνθης:

«Δεν ξέρω, ανάλογα πώς θα γίνει η ερμήνευση. Δεν νομίζω να γίνει κάτι».

Για την προσπάθεια της ΕΠΟ να γίνει επιτρεπτή η πολυϊδιοκτησία:

«Η ποινή για συμπεριφορές όπως του Σαββίδη πρέπει να είναι αυστηρές. Ιδίως στους παράγοντες και λιγότερο στους παίκτες. Για την πολυϊδιοκτησία, το να ανεβάσεις τις μετοχές είναι δευτερεύον θέμα. Ούτε τη βία, ούτε τη διαφθορά δεν πολεμάς αν το σύστημα δεν είναι αξιόπιστο. Είναι παράνομο το σύστημα, γίνονται παρανομίες στην ΕΠΟ».

To Top