ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Μανιός: “Ο Ένινγκ, η φιλία του με τον Κλοπ και οι πρώτες εντυπώσεις από την Ελλάδα”

Ο Αλέξανδρος Μανιός είναι ο πρόεδρος του συνδέσμου φίλων Ντόρτμουντ στην Ελλάδα και ο άνθρωπος που θα βοηθήσει στη μετάφραση των Γερμανικών του Μίχαελ Ένινγκ κυρίως προς τα μέσα ενημέρωσης.

Stoiximan.gr: Το Παιχνίδι σου Καλύτερο με Live Streaming και Cash-out (ισχύουν όροι & προϋποθέσεις)!

Μίλησε για τον νέο προπονητή του Άρη, τι τον εντυπωσίασε από τα όσα συζήτησαν ενώ παράλληλα επιβεβαίωσε την φιλία μεταξύ Ένινγκ και Κλοπ και μοιράστηκε την δική του πρώτη συνάντηση με τον σημερινό προπονητή της Λίβερπουλ.

Αναλυτικά τα όσα είπε στο Yellow Radio 92,8:

Κατά την διάρκεια της μετάφρασης, ενώ ο Ένινγκ είπε πως γεννήθηκε σε μια μικρή πόλη κοντά στο Σάλκε είπες “αυτή την λέξη δεν την μεταφράζω, μπορώ να μπω Ντόρτμουντ”. (γέλια) Θέλουμε το παρασκήνιο..

Ας πούμε ότι ο κόουτς έκανε ένα μικρό λάθος, δεν πειράζει όλα κάνουμε λάθη. Έπρεπε να τον διορθώσω και έτσι έγινε. Η απάντηση του ήταν “αυτονόητος μπορείς να πεις Ντόρτμουντ γιατί μεταφέρει το ίδιο νόημα με αυτό που θέλω να πω”, Απλώς γεωγραφικά τον βόλεψε να πει αυτό που είπε. Όμως κατάλαβε που βρίσκεται και τι θα λέει στο μέλλον (γέλια).

Με βάσει τα όσα είπατε με τον Μίχαελ Ένινγκ, δείχνει να ξέρει που ήρθε;

Ξέρει 100%, επειδή είχαμε την δυνατότητα να συζητήσουμε κάποια πράγματα πριν και μετά την συνέντευξη Τύπου, μου έκανε εντύπωση ότι είναι τρομερά ενημερωμένος όχι μόνο για τον Άρη αλλά και γενικώς για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Προσπάθησα να του πω κάποια πράγματα και τα ήξερε όλα, μου έκανε τρομερή εντύπωση. Κάποιος τον ενημέρωσε πολύ καλά για το τί συμβαίνει στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Βέβαια μου ανέφερε πως τίποτα από όλα όσα του είπαν και ξέρει πλέον δεν του κάνει εντύπωση διότι ακριβώς τα ίδια συνέβαιναν και στην Ουγγαρία που ήταν για τρία χρόνια με την Βάσας, κυρίως για τις παθογένειες.

Φανταζόμαστε του ανέφερες για την διαιτησία, τα συμφέροντα των μεγάλων ομάδων, τους δορυφόρους..

Ας πούμε ότι η φαντασία σας δεν οργιάζει (γέλια). Μου είπε πως έτσι ακριβώς ήταν και στην Ουγγαρία τα πράγματα. Το μόνο που του έκανε τρομερά αρνητική εντύπωση και δεν μπορεί να το πιστέψει με τίποτα, είναι η απουσία φιλοξενούμενων οπαδών από τα γήπεδα. Το ήξερε και αυτό φυσικά αλλά είναι κάτι στο οποίο εστίασε. Για εμένα είναι αυτονόητο να το ακούω από έναν Γερμανό γιατί γι’αυτούς είναι αυτονόητο να συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Και όχι με αφορμή το ματς της Κυριακής αλλά κυρίως στα ντέρμπι. Μου είπε πως δεν είναι δυνατόν να απέχουν τα δύο γήπεδα 1-2 χλμ. μεταξύ τους και να μην υπάρχουν φιλοξενούμενοι οπαδοί στο γήπεδο, δεν μπορούσε να το διανοηθεί.

Είναι κάτι που δεν ταιριάζει καθόλου στην δική του κουλτούρα, ενώ για εμάς είναι κάτι το συνηθισμένο, η “εύκολη λύση”..

Ειδικά τώρα, εμείς το έχουμε συνηθίσει. Ένα μέρος του ακροατηρίου το 2005 που θυμάμαι εγώ τελευταία φορά σε ντέρμπι παρουσία φιλοξενούμενων οπαδών, ήταν σε ηλικία που δεν θυμούνται τίποτα. Κάτι που γινόταν παλία. Κι’ όμως ένας άνθρωπος που έρχεται από το εξωτερικό που έχει εμπειρία και από Ουγγαρία αλλά και από χαμηλότερες κατηγορίες της Γερμανίας που υπάρχουν κάποια επεισόδια πιο ένοντα βίας, δεν είναι όλα ρόδινα. Αλλά υπάρχει ένα σύστημα που εφαρμόζεται και λειτουργεί.

Τι άλλο σου έκανε εντύπωση από τις συζητήσεις σας;

Γενικά ήταν ένας πολύ ευχάριστος άνθρωπος και με εξέπληξε αυτό. Συνήθως αντιμετωπίζουμε τύπους που θα έχουν και μια ελαφρά αλαζονεία, έναν σνομπισμό ιδιαίτερα σε έναν άνθρωπο όπως εμένα για παράδειγμα που δεν με γνώριζε. Αλλά δεν μου έβγαλε σε κανένα σημείο κάτι τέτοιο, ήταν ευδιάθετος και συζητήσαμε περί κουλτούρας και Γερμανίας γιατί έχει δουλέψει εκεί και ως σχολιαστής. Επιπλέον μιλήσαμε για ομοιότητες και διαφορές μεταξύ ελληνικής και γερμανικής δημοσιογραφίας, αλλά σε όλο αυτό το διάστημα ήταν ένας πολύ ευχάριστος συνομιλητής. Αν θα με ρωτούσες δηλαδή “θα περνούσες ευχάριστα ένα απόγευμα μαζί του έξω;” θα σου έλεγα “ναι” με κλειστά μάτια.

Το επικοινωνιακό κομμάτι παίζει αρκετά σημαντικό ρόλο, θα είναι το “ιδανικό πακέτο” ο συνδυασμός της γερμανικής πειθαρχίας με την καλή και ευχάριστη αύρα.

Εννοείται αυτό. Βέβαια όπως είπα και σε έναν φίλο, είχα την τύχη να συνομιλήσω για δύο λεπτά το 2011 με τον Γιούργκεν Κλοπ. Πρέπει να πω ότι μου έβαλε την χειρότερη εντύπωση, ένιωσα και σνομπισμό και αλαζονεία και αδιαφορία, οτιδήποτε δηλαδή που δεν θέλεις να συναντήσεις από έναν επαγγελματία προπονητή. Ειδικά εκείνη την περίοδο τον λάτρευα διότι ήταν ο άνθρωπος που μέσω και της δικής του προσφοράς η Ντόρτμουντ γνώρισε μεγαλεία.

Εσύ του είχες μιλήσει ως πρόεδρος του συνδέσμου φίλων Ελλάδας Ντέρτμουντ;

Ήταν στο περιθώριο του αγώνα Ντόρτμουντ-Ολυμπιακός, δεν είχαμε ακόμη το κλαμπ. Του μίλησα ως δημοσιογράφος τότε, σαν Έλληνας ένθερμος φίλος της Ντόρτμουντ. Αδιαφόρησε και για τα δύο, σαν να μου είπε “τελείωνε”. Κι’ομως ο Γιούργκεν Κλομπ είναι ίσως ο κορυφαίος προπονητής του πλανήτη αυτή την στιγμή.

Και πολύ φίλος με τον Μίχαελ Ένινγκ..

Πολύ φίλος ναι. Πορφανώς ο άνθρωπος δεν είναι τόσο κακός όσο μου έδειξε, μπορεί να είναι και από τα καλύτερα παιδιά απλώς δεν μου έδωσε καθόλου σημασία εκείνη την στιγμή, αλλά αυτό δεν λέει κάτι. Το ότι ο Ένινγκ είναι ένας πολύ ευχάριστος άνθρωπος δεν έχει σχέση με το αν θα πετύχει προπονητικά ή αν είναι καλός προπονητής. Απλώς εγώ δεν μπορώ να το κρίνω αυτό. Σχετικά με τον Κλοπ μου εξήγησε ότι όντως ήταν φίλοι, είχαν παράλληλες πορείες μέχρι ένα σημείο, βρέθηκαν π.χ και οι δύο σε μικρομεσαίες ομάδες της Γερμανίας την ίδια εποχή. Ο Κλοπ ήταν στην Μάιντς, ο Ένινγκ στην Νυρεμβέργη. Στην συνέχεια πήγαν και οι δύο σε έναν μεγάλο σύλλογο, ο Ένινγκ πήγε στο Αμβούργο που τότε είχε ένα τεράστιο ρόστερ και ο Κλοπ ήταν στην Ντόρτμουντ.

Στο Αμβούργο ο Ένινγκ είχε και τον Φρανκ Άρνεσεν;

Νομίζω ότι ο Άρνεσεν πήγε την επόμενη χρονιά αλλά σίγουρα ήταν κάποια στιγμή μαζί στην ομάδα, αλλά δεν είμαι σίγουρος. Ο Ένινγκ μετά έκανε το διάλειμμα του από το ποδόσφαιρο και η καριέρα του Κλοπ εκτοξέυθηκε από εκεί και πέρα. Πήγε στην Λίβερπουλ και τώρα θεωρείται ένα παγκόσμιο φαινόμενο.

Ο Μίχαελ Ένινγκ έχει οικογένεια;

Η αλήθεια είναι πως δεν συζητήσαμε για αυτά διότι το μυαλό μου ήταν στο να τον ενημερώσω για το ελληνικό ποδόσφαιρο και να μιλήσουμε σχετικά με την Bundesliga. Πιθανόν να πούμε κι’αλλα στο μέλλον. Μου είπε χαρακτηριστικά για τον Κλοπ ότι είχε βγάλει μια δική του μάρκα ρούχων και είχε ζητήσει από τον Ένινγκ να πάει στα εγκαίνια για να την διαφημίσει. Δείγμα της πολύ καλής σχέσης τους.

Θα συνεργστείς με την ΠΑΕ Άρης;

Ναι θα έχουμε μεταφραστικό τιμ, δεν θα είμαι μόνος. Και ο έτερος μεταφραστής θα είναι δικός μας εννοώ από το κλαμπ της Ντόρτμουντ, άνθρωπος δηλαδή που ξέρει και την γλώσσα και γνωρίζει από γερμανικό ποδόσφαιρο.

Ως “πακέτο Ένινγκ” τι μπροούνε να πούμε;

Ο Ένινγκ στα μάτια του Έλληνα ποδοσφαιρόφιλου δεν έχει μεγάλη καριέρα στην Γερμανία, δεν είναι “μεγάλο όνομα”. Αλλά αυτό δεν ανταποκρίνεται πλήρως στην πραγματικότητα γιατί έχει περάσει από ομάδες όπως η Νυρεμβέργη και το Αμβούργο οι οποίες δεν είναι αμελητέες ποσότητες. Ομάδες που έχουν 30-40.000 φιλάθλους στο γήπεδο και εμείς τις υποτιμούμε. Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Ακόμα και το Μαγδεμβούργο στο οποίο δούλεψε πέρσι, είναι μια ομάδα με πολύ πιστό κοινο μς 25.000 κόσμο στο γήπεδο στην γ’κατηγορία που παίζει φέτος. Είπε ότι όπου πήγαινε υπήρχε πίεση και ναι, είναι μια πραγματικότητα. Δεν μπορούμε να πούμε ότι είχε τις πολύ μεγάλες επιτυχίες. Αν τις είχε, δεν θα μπορούσε αυτή την στιγμή να έρθει στην Ελλάδα, θα ήταν προπονητής σε μια καλή ομάδα της Bundesliga. Δηλαδή ο λόγος που είναι διαθέσιμος τώρα για τον Άρη, είναι γιατί δεν είναι περιζήτητος στην Γερμανία.

Άρα είναι μια καλή συγκυρία και για τις δύο πλευρές να βοηθηθούν και να αναδειχθούν;

Είναι και για τον ίδιο μια ευκαιρία. Για τον Άρη θα είναι ευχής έργον να “πιάσει”. Δεν μπορώ να προβλέψω κάτι, μπορεί π.χ ο Άρης να έφερνε ένα πιο δυνατό όνομα και να μην πετύχαινε. Θα έλεγα πάντως ότι σε αντίθεση με την εντύπωση που υπήρχε μέχρι πρότινος, το πέρασμα του από την Ουγγαρία θεωρείται πετυχημένο.

Όταν πήγε στην Βάσας, η ομάδα ήταν έτοιμη να υποβιβαστεί και ο Ένινγκ την “έβγαλε” στην Ευρώπη.

Ακριβώς. Και την τρίτη χρονιά που η ομάδα υποβιβάστηκε, ήταν γιατί αποσύρθηκε ο ενεπνδυτής που είχε και επιπλέον έφυγαν παίκτες. Ήταν ένα φαινόμενο που και εμείς γνωρίζουμε στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Μακάρι τώρα η συνεργασία να είναι ευτυχής και να δούμε και καλό ποδόσφαιρο και αποτελέσματα.

To Top