Με 44αρα Γκάλη (σαν σήμερα) η αρχή του έπους του ’87! (video)

Στις 3 Ιουνίου του 1987 η Εθνικής Ελλάδος πραγματοποιεί εντυπωσιακή πρεμιέρα στο 25ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μπάσκετ νικώντας με 109-77 τη Ρουμανία και βάζει τις βάσεις για τον θρίαμβο που θα ακολουθήσει 11 ημέρες αργότερα.

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα κατάφερε να εκμεταλλευτεί την έδρα του με τον καλύτερο τρόπο και να ξεκινήσει με το δεξί τις υποχρεώσεις της στον α’’ όμιλο. Μεγάλος πρωταγωνιστής του παιχνιδιού ήταν ο Νίκος Γκάλης που πέτυχε 44 πόντους. Μεγάλη εμφάνιση πραγματοποίησε και ο Παναγιώτης Φασούλας σημειώνοντας 20 πόντους, ενώ μάζεψε και 15 ριμπάουντ.

Όλοι οι αγώνες της διοργάνωση διεξήχθησαν στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Οι 12 ομάδες των τελικών χωρίστηκαν σε δύο ομίλους των έξι. Οι τέσσερις πρώτοι κάθε ομίλου προκρίνονταν στην επόμενη φάση (προημιτελική ή φάση των «8») με τον πρώτο του ενός ομίλου ν’ αντιμετωπίζει τον τέταρτο του άλλου και το δεύτερο ν’ αντιμετωπίζει τον τρίτο και αντίστοιχα. Οι νικητές έφταναν στα ημιτελικά και έπαιζαν για τις θέσεις 1-4, ενώ οι ηττημένοι για τις θέσεις5-8. Οι δε δύο τελευταίοι των δύο αρχικών ομίλων (των «6») έπαιζαν μεταξύ τους(χιαστί) για τις θέσεις 9-12.

Οι 12 χώρες που έλαβαν μέρος στο 25ο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ήταν η Ελλάδα ως διοργανώτρια χώρα, η Σοβιετική Ένωση, η Τσεχοσλοβακία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Δ. Γερμανία, η Γαλλία και η Γιουγκοσλαβία ως απευθείας προκρινόμενες, αφού κατέλαβαν τις θέσεις 1-7στο προηγούμενο Πανευρωπαϊκό (Γερμανία 1985), και η Πολωνία, η Ρουμανία, το Ισραήλ και η Ολλανδία ως προκρινόμενες από το τσάλεντζ ράουντ (προκριματική φάση) του Βελγίου.

Η κλήρωση των δύο ομίλων δεν ήταν και ότι καλύτερο για τη χώρα μας καθώς βρέθηκε στον α’ όμιλο μαζί με τη Σοβιετική Ένωση, τη Γιουγκοσλαβία, την Ισπανία, τη Γαλλία και τη Ρουμανία. Με όλη, δηλαδή, όλες τις μεγάλες δυνάμεις του ευρωπαϊκού μπάσκετ,πλην της Ιταλίας, η οποία μετείχε στο β’ όμιλο μαζί με την Τσεχοσλοβακία, την Πολωνία, την Ολλανδία, τη Δ. Γερμανία και το Ισραήλ.

ΕΛΛΑΔΑΣ: Γκάλης 44, Σταυρόπουλος, Γιαννάκης 8(1), Λινάρδος 4, Καμπούρης 6, Καρατζάς 2, Ρωμανίδης 3, Φιλίππου 12, Φασούλας 20, Ιωάννου 2, Χριστοδούλου 6(1), Ανδρίτσος 2.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ: Ερμουράκε 10, Αρντελεάν 5, Ιονέσκου 8, Τσέρνατ 9, Μπραντιστεάνου 14(2), Νικολέσκου, Νετολίσκι 5(1), Πόπα 2, Ντάβιντ 2, Βινιρεάνου12.

Πηγή: sday.gr

 

To Top