Μια… ενδεκάδα «καυτά» ερωτήματα για την ΠΑΕ Άρης και την (πρώην) Λέσχη

Ο Άρης, η ΠΑΕ, η Λέσχη γύρισε από την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου σελίδα μπαίνοντας σε μια νέα εποχή, σε μια νέα πραγματικότητα. Τα ερωτήματα πολλά και «καυτά». Το PRESSARIS συγκέντρωσε μια… ενδεκάδα από «καυτά» ερωτήματα και σας την παρουσιάζει μαζί με τις απαντήσεις τους.

 

1. Ποιος είναι ο επενδυτικός όμιλος;

Η διοίκηση τόσο στο βήμα της συνέλευσης, όσο και στα «πηγαδάκια» που σχηματίστηκαν μετά από αυτήν, ξεκαθάρισε ότι προς το παρόν δεν θα ανακοινωθεί το όνομα και η ταυτότητά του. Yπάρχει, άλλωστε, ρήτρα εμπιστευτικότητας… Παραμένει άγνωστο εάν και πότε θα είναι θέση να ανακοινώσει η διοίκηση το όνομα του ομίλου.

2. Γιατί εμπιστεύτηκε ειδικά τους συγκεκριμένους παράγοντες;

Σύμφωνα με τα όσα ισχυρίστηκε ο πρόεδρος της ΠΑΕ, αναπτύχθηκε ανάμεσα στους Αθανασιάδη, Ορφανίδη σχέση εμπιστοσύνης από την κοινή επαγγελματική δράση τους στον κατασκευαστικό τομέα στη Μέση Ανατολή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δανείζουν στους συγκεκριμένους ανθρώπους το ποσό αυτό.

3. Γιατί ζητήθηκε η παράταση της θητείας της διοίκησης μέχρι το 2014;

Όπως εξήγησαν οι παράγοντες του Άρη, από τη στιγμή που βάζουν οι ίδιοι το «κεφάλι τους στον… ντουρβά» και παίρνουν το προσωπικό ρίσκο, επιβάλλεται να έχουν τα ηνία της ΠΑΕ στα χέρια τους, υπολογίζοντας ότι χρειάζονται ένα χρονικό διάστημα για την ανάπτυξη μέχρι το 2014. Ούτως ή άλλως μια εκλεγμένη διοίκηση έχει στα χέρια της το μάνατζμεντ της ΠΑΕ για δυο χρόνια. Αυτοί ζήτησαν να το έχουν για τρία χρόνια.

4. Πόσα χρήματα μπαίνουν στην ΠΑΕ και ποια είναι τα ανταλλάγματα που θα πάρει ξένη εταιρία;

Γνωρίζουμε τι χρήματα θα δώσει, δηλαδή περίπου 2.500.000 ευρώ σε πρώτη φάση και αν χρειαστεί θα μπουν κι άλλα. Δεν γνωρίζουμε τι θα πάρει… «Είναι θέμα δικό μας προσωπικό και της εταιρίας, δεν εμπλέκεται στο κομμάτι αυτό η ΠΑΕ» ειπώθηκε από επίσημα χείλη. Με άλλα λόγια, τα χρήματα που μπαίνουν θα είναι άτοκα για την ΠΑΕ, άσχετα με ποιους όρους έχουν δανειστεί τα φυσικά πρόσωπα. Στην παρούσα φάση δεν είναι… πρόβλημα της ΠΑΕ, αλλά των παραγόντων.

5. Τι σημαίνει ταμειακή διευκόλυνση;

Πολύ απλά μπαίνουν άμεσα χρήματα στο ταμείο της ΠΑΕ από τους Αθανασιάδη, Ορφανίδη. Τα χρήματα αυτά εγγράφονται στις καρτέλες τους και η ΠΑΕ τα οφείλει σε αυτούς, άτοκα. Εφόσον υπάρχει ανάπτυξη και κέρδη τα χρήματα θα επιστραφούν στους παράγοντες του Άρη. Εφόσον υπάρχει ζημία, τα χρήματα αυτά, όπως ειπώθηκε ανοιχτά στην γενική συνέλευση, θα μετοχοποιηθούν, μέσα από τη γενική συνέλευση των μετόχων.

6. Κρύβει κινδύνους η μετοχοποίηση των χρημάτων αυτών και ποιοι είναι;

Είναι ένα νόμισμα με δυο όψεις. Η πρώτη: οι συγκεκριμένοι παράγοντες θα αποκτήσουν το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της ΠΑΕ Άρης, παίρνοντας στα χέρια τους τον έλεγχο της ομάδας, τα περιουσιακά της στοιχεία (π.χ. Νέο Ρύσιο), αλλά και τα μεγάλα… χρέη της, που θα αγγίξουν τα 20 εκατομμύρια ευρώ στο τέλος του Ιουνίου!

Η δεύτερη: η Λέσχη ή Κοινωνία Μελών, όπως μετονομάστηκε, ο απλός κόσμος και τα μέλη της μπορούν να καταβάλλουν αυτοί τα χρήματα αυτά και να συνεχίσει ο φορέας ως μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ. Πόσο πρακτικό είναι αυτό; Αρκεί να υπολογίσουμε ότι πρέπει να  ενεργοποιηθούν 10.000 μέλη, καταβάλλοντας 250 ευρώ ο καθένας!

7. Ποιο είναι το αύριο της Λέσχης (Κοινωνίας Μελών);

Φεύγοντας από την αίθουσα του Βελλίδειου, εκφράστηκαν από πολλούς οι απόψεις: «Σήμερα παρακολουθήσαμε το… Ρέκβιεμ της Λέσχης. Τέλος εποχής… Θέμα χρόνου είναι να περάσει στην ιστορία, ως ανενεργό πλέον το εγχείρημα της Λέσχης».

Οι απόψεις αυτές έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι σε μια τόσο δύσκολη περίοδο, η Λέσχη δεν μπόρεσε άμεσα και πρακτικά να δώσει την οικονομική λύση στην ΠΑΕ. Παράλληλα υπάρχει προ των πυλών υπάρχει η δυνατότητα να αποκτηθεί το πλειοψηφικό πακέτο από φυσικά πρόσωπα και όχι από τον φορέα. Η ιστορία θα δείξει τι ακριβώς θα γίνει!

8. Υπάρχει η πιθανότητα να εξελιχθεί επενδυτικά η πρόταση;

Το ενδεχόμενο αυτό έμεινε ανοιχτό και θα απασχολήσει την διοίκηση και τον φορέα στην πορεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Θανάσης Αθανασιάδης ανέφερε στη συνέλευση ότι υπάρχει και μια ακόμη πρόταση καθαρά επενδυτικής μορφής, αλλά έμεινε στην άκρη. Ο χρόνος πιέζει, τα μεγάλα ανοιχτά μέτωπα ζητούν λύσεις και προτιμήθηκε μια πιο σύντομη και πρακτική διαδικασία. Με άλλα λόγια: «ζεστό» χρήμα και άμεσα.

9. Τι γίνεται με το οικονομικό άνοιγμα της ΠΑΕ;

Με βάση την πρόβλεψη που υπάρχει και αναπτύχθηκε στη συνέλευση η χρήση 2011-12 θα έχει έλλειμμα 4,5 έως 5,5 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό αυτό ενδέχεται να είναι μικρότερο εφόσον:

Α. μπει στα πλέι οφ ο Άρης (έσοδα περίπου 700.000 ευρώ).

Β. παραχωρηθεί με μεταγραφή κάποιος ή κάποιοι παίκτες.

Γ. προκύψουν άλλες πηγές εσόδων μέχρι το τέλος του Ιουνίου.

10. Υπάρχει εμπιστοσύνη σε μια διοίκηση που σημείωσε αυτό το μεγάλο έλλειμμα;

Είναι ένα ερώτημα που απασχόλησε το σώμα της γενικής συνέλευσης και απασχολεί ακόμη τον κόσμο του Άρη. Η συγκεκριμένη διοίκηση του Άρη αντιμετώπισε μεγάλα και αρκετά από αυτά απρόβλεπτα οικονομικά εμπόδια, με αποτέλεσμα να σημειωθεί μείωση των εσόδων της τάξης του 50% από τα προβλεπόμενα. Πραγματικά… δραματική μείωση εσόδων, η οποία οφείλεται βασικά στις οικονομικές συγκυρίες, αλλά και σε διοικητικές αστοχίες και λάθη. Το θέμα της εμπιστοσύνης τέθηκε επί τα τάπητος. Η συνέλευση τελικά την εξέφρασε στην πλειοψηφία της. Οι παράγοντες του Άρη καλούνται στην πράξη να δικαιώσουν πρώτα τους εαυτούς τους και φυσικά τον κόσμο που τους εμπιστεύτηκε.

11. Θα μπορούσαν να βάλουν τα χρήματα χωρίς την ενημέρωση-έγκριση του φορέα;

Ναι. Ειπώθηκε κατά κόρον στη συνέλευση. Οι διοικούντες του Άρη θα μπορούσαν να βάλουν τα χρήματα (2,5 εκατομμύρια) χωρίς να ρωτήσουν κανέναν, ούτε να δώσουν λογαριασμό από πού τα πήραν. Θεώρησαν προφανώς ως ηθικό και ουσιώδες να ενημερώσουν και να έχουν την έγκριση των μελών του συλλόγου.

Ξεκίνα τώρα με Bonus 125 € από την expekt.com!

To Top