Μιχαλάκα: «Δε… μασάμε, θα πάμε ακόμα καλύτερα!»

Με αφορμή την κατάκτηση δύο μεταλλίων στο διεθνές μίτινγκ του Λουξεμβούργου, επιτυχία για την οποία μίλησε και στο PRESSARIS, η Μαρία Μιχαλάκα φιλοξενήθηκε στο στούντιο του «ΑΡΗΣ FM 92.8» και αναφέρθηκε σ’ αυτή τη διάκριση καθώς και στους προσεχείς στόχους της.

Για το αν οι κακές καιρικές συνθήκες επηρεάζουν την προετοιμασία ενός κολυμβητή, είπε: «Ειδικά στο κολύμπι οι κακές καιρικές συνθήκες επηρεάζουν πολύ την προπόνηση. Ειδικά να κολυμπάς σε εξωτερική πισίνα. Αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι γι αυτό. Αυτή είναι η δουλειά μας. Μετά από τόσα χρόνια στην κολύμβηση έχουμε συνηθίσει και είναι πια για εμάς κάτι ασήμαντο».

Σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κολυμβητήρια της πόλης και αν έχουν επιλυθεί σε ένα βαθμό, σημείωσε: «Δυστυχώς τα προβλήματα δεν έχουν λυθεί. Υπάρχει μόνο μια κλειστή πισίνα. Τόσα εκατοντάδες παιδιά κολυμπούν σε μια πισίνα. Δεν βλέπω να λύνεται το πρόβλημα σύντομα αλλά ελπίζουμε όλοι στο μέλλον να τακτοποιηθούν κάποια θέματα οικονομικά και να ανοίξουν και άλλες πισίνες. Είναι δύσκολο να κολυμπούν τόσοι πολλοί αθλητές σε ένα κολυμβητήριο και για εμάς που έχουμε υψηλούς στόχους αλλά και για τα μικρά παιδιά που τώρα μαθαίνουν κολύμβηση. Τέτοιες εποχές πρέπει να αναδεικνύεται ο αθλητισμός, να μπαίνει μπροστά, αλλά δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο».

Για τα μετάλλια που κατέκτησε στο διεθνές μίτινγκ που έγινε στο Λουξεμβούργο, ένα ασημένιο και ένα χάλκινο, αλλά και το πανελλήνιο πρωτάθλημα που θα πραγματοποιηθεί σε τρεις εβδομάδες, είπε: «Πήγαμε καλά ως ομάδα. Κατέκτησα δυο μετάλλια, είμαι ευχαριστημένη αν και θα μπορούσαν οι χρόνοι να είναι λίγο καλύτεροι, αλλά δε… μασάμε! Δεν προετοιμάστηκα σημαντικά για το μίτινγκ. Η προετοιμασία μου έχει επικεντρωθεί στο πανελλήνιο πρωτάθλημα, το οποίο θα διεξαχθεί σε τρείς εβδομάδες. Πιστεύω πως εκεί θα τα πάω ακόμη καλύτερα».

Αναφορικά με την πορεία της προετοιμασίας της και τις σκέψεις που κάνει για τη φετινή χρονιά, είπε: «Φέτος η χρονιά μου έχει ξεκινήσει πολύ καλά. Πέρυσι είχα μια δύσκολη χρονιά αλλά είμαι χαρούμενη που φέτος τα πράγματα πηγαίνουν καλά. Βγάζω προπονήσεις που δεν μπορούσα να φανταστώ. Είμαι. Έχω πεισμώσει και είμαι αισιόδοξη για τη φετινή χρονιά».

Για το κολυμβητικό τμήμα του Άρη, δήλωσε: «Ο σύλλογος έχει επιτυχίες στην κολύμβηση στις μεγάλες και τις μικρές κατηγορίες και αυτό είναι καλό γιατί ακούγεται το όνομα του Άρη παντού. Έρχονται μετάλλια και βαθμοί που για το σύλλογο είναι σημαντικές επιτυχίες. Όταν προσπαθώ για ένα στόχο, έχω στο μυαλό μου πως ό,τι κάνω το κάνω και για την ομάδα μου. Γιατί θέλω να ακούγεται το όνομά της. Ο Άρης αποτελεί πόλο έλξης στο αγωνιστικό τμήμα, λόγω των πολύ καλών προπονητών του, Γιάννη Νάτσιου και Χρυσάφη Βαγγελακάκη, αλλά και της παρουσίας του παγκόσμιου πρωταθλητή Άρη Γρηγοριάδη».

Σχετικά με τους λόγους που την ώθησαν στο να ασχοληθεί με την κολύμβηση, είπε: «Άρχισα το κολύμπι όταν ήμουν τριών ετών, στον Άρη. Η αφορμή ήταν ένα περιστατικό που έγινε όταν ήμουν δύο ετών: Έκανα μπάνιο στη θάλασσα και κόντεψα να πνιγώ. Ο ξάδερφος μου κολυμπούσε ήδη και έτσι ξεκίνησα κι εγώ και συνεχίζω».

Για τις κορυφαίες στιγμές στην μέχρι τώρα καριέρα της είπε: «Είναι στιγμές από τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα νεανίδων, με ασημένια και χάλκινα μετάλλια. Και φυσικά οι Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων το 2009, όπου πήρα την πέμπτη θέση. Θέλω να είμαι αισιόδοξη και για τους Ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου».

Για τον αν υπάρχει φόβος να αδικηθεί ένας αθλητής σε κολυμβητικούς αγώνες, σημείωσε: «Στο κολύμπι υπάρχει το χρονόμετρο. Κανείς δεν μπορεί να σου πει αν ήσουν καλός ή κακός. Εφόσον έχει πιάσει το χρόνο περνάς, αν όχι δεν περνάς».

Σχετικά με το καθημερινό πρόγραμμα που ακολουθεί στο πλαίσιο της προετοιμασίας της, ανέφερε αλλά και το γεγονός πως κάποια παιδιά σε μεγάλες τάξεις του σχολείου σταματούν τον αθλητισμό, δήλωσε: «Ξεκινάμε στις 8 το πρωί την προπόνηση. Όταν είχα σχολείο αρχίζαμε στις 6. Κάνουμε δύο ώρες προπόνηση, γυρνάω σπίτι για φαγητό, μετά γυμναστήριο και το απόγευμα πάλι κολύμπι. Δεν είναι σωστό τα παιδιά που είναι σε μεγάλες τάξεις του σχολείου να παρατάνε τον αθλητισμό. Έχω γνωρίσει παιδιά που άφησαν το κολύμπι για τα μαθήματα και τελικά δεν κατάφεραν τίποτα. Δεν θα πρέπει να πιέζουν οι γονείς τα παιδιά για να σταματούν το κολυμβητήριο και οποιοδήποτε άθλημα».

Αναφορικά με την στήριξη που έχει από την οικογένειά της, είπε: «Πρέπει να σε στηρίζει η οικογένειά σου. Ο αθλητιμσμός σε βάζει σε αν πρόγραμμα. Έχεις στόχους. Γι’ αυτό κι εγώ θέλω να ευχαριστήσω την οικογένειά μου που με στηρίζει και με ανέχεται, γιατί όταν υπάρχει τέτοια κόπωση από προπονήσεις πολλές φορές έχεις νεύρα και ξεσπάς στους δικούς σου. Χωρίς αυτούς δεν θα είχα φτάσει εδώ».

Σε ερώτηση για το αν θα ασχολούνταν και πάλι με την κολύμβηση αν γυρνούσε το χρόνο πίσω, απάντησε: «Αν γυρνούσα το χρόνο πίσω, θα ξαναέκανα κολύμβηση. Είναι σημαντικό όταν βρίσκεσαι σε χώρα που έχει θάλασσα παντού να ξέρεις να κολυμπάς. Έχω γεννηθεί για να κολυμπάω. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα έκανα κάτι άλλο».

Για το αν πηγαίνει στο γήπεδο προκειμένου να παρακολουθήσει τον Άρη, δήλωσε: «Πηγαίνω συχνά στο ποδόσφαιρο, αλλά περισσότερο στο μπάσκετ, λόγω κλειστού γηπέδου. Έχω πολλούς αγώνες και τώρα με τα κρύα αποφεύγω τους ανοιχτούς χώρους. Μάλιστα έχω κάνει αρκετές φιλίες από το χώρο του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ. Ξέρω αρκετά αξιόλογα παιδιά. Είναι ωραίο να δένεται ο σύλλογος και να γνωρίζονται οι αθλητές μεταξύ τους».

Τέλος η πρωταθλήτρια του Άρη μίλησε για τις συμβουλές που δίνει σε νεαρότερους κολυμβητές: «Πρέπει να αγαπάς αυτό που κάνεις και να έχεις ένα στόχο. Δεν γίνεται να ξυπνάς, να έρχεσαι να κολυμπάς και να μην έχει κάποιο στόχο. Να μην απογοητεύονται τα παιδιά. Να έχουν όρεξη για δουλειά και υπομονή, γιατί από μόνο του το ταλέντο δεν φτάνει».

To Top