Μπακασέτας: «Υπάρχει σιγουριά και αυτοπεποίθηση στην Εθνική»

Η νίκη κόντρα στη Β. Ιρλανδία (3-1) ήταν το καλύτερο κλείσιμο της Ελλάδας για τις υποχρεώσεις της στο UEFA Nations League. Ο Τάσος Μπακασέτας μίλησε στον «Sportfm» για την πορεία της χώρας μας αλλά και τους στόχους που έχει από εδώ και πέρα.

Αναλυτικά είπε:

Για τη συνεισφορά του στην προσπάθεια της Εθνικής: «Οι αριθμοί είναι περισσότερο για τον κόσμο. Πλέον δεν μπορεί να κάνει ένας παίκτης τη διαφορά σε καμιά ομάδα, έχει αλλάξει το ποδόσφαιρο. Αν δεν είχα αυτή την ομάδα πίσω μου δεν θα είχα αυτή την απόδοση. Είναι περισσότερο συλλογικό».

Για το ότι έχει βελτιωθεί σε αρκετά σημεία του παιχνιδιού του από όταν πήγε στην Τραμπζονσπόρ και ότι πλέον μοιάζει ολοκληρωμένος: «Τον ενάμιση χρόνο που είχα παίξει στον Πανιώνιο είχα ήδη αυτά τα στοιχεία. Θυμάμαι να τσακώνομαι με τον Μαρίνο Ουζουνίδη, γιατί μου άρεσε να γυρίζω πίσω. Μου έλεγε να μη γυρίζω και τσατιζόμουν. Μου το έβαλε στο μυαλό. Στη συνέχεια δούλεψα πολύ με τον κ. Χριστόφορο Κόλα, με βοήθησε πολύ στις τοποθετήσεις μου. Βασικό ρόλο σε αυτό έπαιξε και ο Φαν Σχιπ, με είδατε στον χώρο που νιώθω καλύτερα στο γήπεδο. Δεν σταμάτησα ποτέ να δουλεύω σε αυτό το κομμάτι. Στην ΑΕΚ και στην Εθνική αγωνιζόμουν περισσότερο ως εξτρέμ, εκεί δεν μπορεί αν φανεί το πλεονέκτημά μου ανάμεσα στις γραμμές. Στην Τραμπζονσπόρ συμφωνώ ότι ολοκληρώθηκα, άλλαξε πολύ το μυαλό μου από όταν πήγα»

Για τις ευθύνες που πήρε στην Τραμπζονσπόρ: «Με βοήθησε πολύ, γιατί μόλις πήγα η ομάδα μου έδειξε τεράστια εμπιστοσύνη στο τι μπορώ να κάνω. Πνευματικά ολοκληρώθηκα όταν έγινα αρχηγός της Εθνικής. Αυτό ήταν το μεγάλο σκαλοπάτι στην καριέρα μου. Ήθελα να απδοείξω ότι μπορώ να γίνω χρήσιμος για την ομάδα. Μου άλλαξε τον τρόπο που σκέφτομαι. Στην Τράμπζονσπορ έγινε το πρώτο βήμα και στην Εθνική η ολοκλήρωση».

Για την ευθύνη ως αρχηγός της Εθνικής: «Στην αρχή ήταν δύσκολο για μένα. Δεν είχα την εμπειρία να είμαι αρχηγός. Όταν ήταν η σειρά μου να γίνω αρχηγός σε κάποια ομάδα συνήθως έφευγα. Έκανα λάθη αρχικά, αλλά το σημαντικό είναι να το παραδέχεσαι και να βελτιώνεσαι. Είχα κάποια χαρακτηριστικά από πριν. Όταν εκπροσωπείς τη χώρα σου είναι άλλο το επίπεδο σκέψης και ευθύνης. Στην αρχή είχα μπλοκάρει, όχι στο γήπεδο αλλά στην καθημερινότητα, το σκεφτόμουν παραπάνω από όσο έπρεπε. Με βοήθησε πολύ ο προπονητής, μου έδειξε εμπιστοσύνη, όπως και ο Τάκης Φύσσας και ο Κώστας Κωνσταντινίδης. Στη συνέχεια και οι συμπαίκτες μου, οπότε κατάφερα να φέρω εις πέρας αυτή την ευθύνη, που δεν σταματάει ποτέ».

Για το πώς ένιωθε απέναντι στους συμπαίκτες του: «Για τα νέα παιδιά ήταν πολύ σημαντικό να νιώσουν την ευθύνη του να φορούν το εθνόσημο αλλά και να ενσωματωθούν γρήγορα στο παιχνίδι. Δεν είμαι μόνος μου σε αυτό, έχουν βοηθήσει πολύ οι πιο έμπειροι παίκτες. Πρέπει να τραβήξουμε και τους άλλους παίκτες, βοηθάμε να υπάρχει αυτό το κλίμα στην ομάδα».

Για την επιτυχία της Εθνικής και τη συνέχεια: «Αυτό που άλλαξε ήταν η εμπειρία, αυτό κάνει τη διαφορά στις Εθνικές ομάδες, εκτός από την ποιότητα. Για να παίζεις στην Εθνική έχεις την ποιότητα. Μας έλειψε η εμπειρία σε κομβικά παιχνίδια της προηγούμενης διοργάνωσης και για αυτό δίκαια αποκλειστήκαμε. Το σημαντικό είναι ότι δεν κρύφτηκε κανείς πίσω από αυτό, κάναμε την αυτοκριτική μας για να βελτιωθεί η ομάδα. Το ότι πετύχαμε τον στόχο μας είναι ένα λιθαράκι πάνω στο οποίο πρέπει να χτίσουμε για να γίνουμε καλύτερη ομάδα».

Για το ότι ο Πογέτ συνέχισε τη δουλειά του Φαντ Σχιπ: «Ήταν πολύ σημαντικό ότι ήξερε ήδη πώς λειτουργεί το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα. Ήταν στην ΑΕΚ, σε μια δύσκολη ομάδα, ήταν επιτυχημένος και είχε σειρά από μεγάλες νίκες. Είχε έρθει πολύ διαβασμένος, ήξερε ακριβώς τι έπρεπε να κάνει. Βελτίωσε κάποια πράγματα που είχαμε σαν ομάδα, προσέθεσε την τρέλα των Λατινοαμερικανών στο παιχνίδι και μας βοήθησε να βγούμε πρώτοι στον όμιλο. Πιτσεύω πως το είχε από πριν στο μυαλό του και αυτό έφερε τα καλά αποτελέσματα».

Για τα προκριματικά του Euro: «Υπάρχει η αυτοπεποίθηση σε αυτήν την ομάδα, είδαμε τι μπορούμε να κάνουμε. Δεν παίζαμε με ομάδες που ήταν καλύτερες από εμάς ,αλλά ανέκαθεν η Εθνική είχε πρόβλημα απέναντι σε τέτοιες ομάδες. Με τη Σουηδία κάναμε εκπληκτικά παιχνίδια, αλλά από τις μικρές ομάδες μείναμε έξω. Υπάρχει σιγουριά και αυτοπεποίθηση, πρέπει να είμαστε υγιείς όλοι και να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για να γυρίσει η Εθνική εκεί που ανήκει και εκεί που θέλει όλος ο κόσμος».

Για την πιθανότητα μπαράζ απένανι στην Τουρκία: «Δεν θέλω να το σκέφτομαι ακόμα. Είναι πολύ μακριά και θα είναι πολύ ιδιαίτερο παιχνίδι, ειδικά για μένα. Θα παίξω αντίπαλος με συμπαίκτες μου. Δεν σκεφτόμαστε το μπαράζ, αν έρθει αυτή η ώρα θα το συζητήσουμε ξανά».

To Top