Μπασκετομάνα η Μογγολία! (photos)

Το ξέρατε ότι το νούμερο ένα σπορ στη Μογγολία είναι το μπάσκετ; Γνωρίζατε ότι στην χώρα που χωρίζει την Ρωσία από την Κίνα, την Ευρώπη από την Ασία, περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι ενδιαφέρονται και προσπαθούν όσο μπορούν να ασχολούνται με το μπάσκετ; Πάνω από το 50% του συνολικού πληθυσμού, αν σκεφτεί κανείς ότι η Μογγολία έχει 3 εκατ. κατοίκους.

Όπως αναφέρεται στο sportsfeed.gr: Αποστολή της μογγολικής ομοσπονδίας μπάσκετ – υπάρχει κανονικότατα – επισκέφτηκε το Σπίτι της FIBA, στο Μίες της Ελβετίας και εκεί είχε τριβή με στελέχη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας μπάσκετ, θέλοντας να βοηθηθεί για να υιοθετήσει ένα καινούριο πρόγραμμα ανάπτυξης του αθλήματος στην χώρα. “Ονειρευόμαστε μια μέρα να γίνουμε μια από τις 4-5 κορυφαίες ομάδες στην Ασία”, είπε ο αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας μπάσκετ της Μογγολίας, Σαραβγιάμτς Τσερεντζακάρ, προσθέτοντας πως “αυτή τη περίοδο δουλεύουμε περισσότερο στο να δημιουργήσουμε τις βάσεις και αρχίζουμε την δουλειά από τα σχολεία και τα πανεπιστήμια. Έπειτα θα ασχοληθούμε με τα εθνικά πρωταθλήματα και τις εθνικές ομάδες μας. Το λάθος μας ήταν τα προηγούμενα χρόνια ότι επικεντρωθήκαμε στα πρωταθλήματα για να αναπτύξουμε το άθλημα. Το μπάσκετ είναι το Νο1 άθλημα στη Μογγολία, είτε γι’ αυτούς που συμμετέχουν, είτε γι’ αυτούς που παρακολουθούν. Έχουμε 1,5 εκατ. ανθρώπους να ενδιαφέρονται για το μπάσκετ, αν και ο πληθυσμός μας είναι 2,9 εκατ. άνθρωποι”.

Στο Μίες της Γενεύης πραγματοποιήθηκε τριήμερο τουρνουά μπάσκετ με συμμετοχή 51 ομάδων αποτελούμενες από Μογγόλους που ζουν ανά την Ευρώπη! Ήταν ένα τουρνουά χωρισμένο ηλικιακά σε -40 και +40 έτη. “Ήταν κάτι εξαιρετικό για την ομοσπονδία μας γιατί είχαμε ακόμα περισσότερες ομάδες που συμμετείχαν σε σχέση με πέρσι. Όλο και περισσότερος κόσμος από την χώρα εμπλέκεται πλέον με το μπάσκετ σε διάφορες χώρες, ειδικά στην Ευρώπη, άρα θα μπορέσουμε να πάρουμε βοήθεια από αυτούς τους ανθρώπους”, είπε ο Τσερεντζακάρ.

Το μπάσκετ της Μογγολίας υπολογίζει πολύ και στην εμπειρία του Αμερικανού προπονητή Άλαν Κ. Γουόλς, που βρίσκεται εδώ και 20 χρόνια σε ομάδες ανά τον κόσμο. Αυτός έχει επιφορτιστεί να μετατρέψει την Μογγολία σε ένα ενεργό μέλος του παγκόσμιου μπάσκετ μέσα από τη συμμετοχή στο πανασιατικό πρωτάθλημα του 2015, αλλά και την δημιουργία δομών στις μικρότερες εθνικές ομάδες ανδρών και γυναικών.

Υπάρχει, επίσης, έντονη διάθεση να παρουσιαστεί πιο ενεργή στο προσκήνιο και η ομοσπονδία, δίνοντας στελέχη της σε επιτροπές της FIBA ή ακόμα και να αναλάβει σταδιακά την διοργάνωση κάποιων αγώνων εκεί.

To Top