ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Μπούργος: Δέκα χρόνια στο πλευρό του Σιμεόνε, η μάχη με το καρκίνο και το εγχείρημα ως πρώτος προπονητής

Ο Χερμάν Μπούργος βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με τον Άρη. “Κουβαλάει” μια δεκαετία στο πλευρό του Ντιέγκο Σιμεόνε και έχει κάνει ήδη το πρώτο εγχείρημα ως πρώτος προπονητής στην πατρίδα του την Αργεντινή.

Μετά από δέκα χρόνια στο πλευρό του «Τσόλο» σε Κατάνια, Ρασίνγκ και Ατλέτικο, δούλεψε για πρώτη φορά ως πρώτος προπονητής στην Νιούελς Ολντ Μπόις της πατρίδας του από τον Μάρτιο ως τον Μάιο του 2021 έχοντας αποχωρήσει από την ομάδα της Μαδρίτης το καλοκαίρι του 2020 για να δοκιμάσει πλέον τις δυνάμεις του ως πρώτος προπονητής, έχοντας τέσσερις νίκες, έξι ισοπαλίες και πέντε ήττες σε 15 αγώνες.

Υπήρξε σπουδαίος τερματοφύλακας στα νιάτα του. Στα 20 χρόνια του βρέθηκε κάτω από τα δοκάρια της Φέρολ Καρίλ Όεστε και στα 25 του, το 1994 στη Ρίβερ Πλέιτ, για την πιο πετυχημένη περίοδο της καριέρας του. Σε μία πενταετία στη Ρίβερ κατέκτησε τέσσερα πρωταθλήματα Απερτούρα και ένα Κλαουζούρα, ένα Κόπα Λιμπερταδόρες (1996) και ένα Σούπερ Καπ Σουνταμερικάνα (1997).

Στην Ευρώπη πήγε για πρώτη φορά στη Μαγιόρκα. Σε μία διετία εκεί κάθισε κάτω από τα γκολπόστ μόλις 12 φορές, αφού δεν κατόρθωσε να «κλέψει» τη θέση του συμπατριώτη του, Λέο Φράνκο. Το 2001 μετακόμισε στην Ατλέτικο Μαδρίτης, η οποία αγωνιζόταν στη δεύτερη κατηγορία. Με την Ατλέτικο, ο Μπούργος κατέκτησε το πρωτάθλημα της Segunda Division το 2002.

Το 2003 διεγνώσθη με καρκίνο στο νεφρό. Ήταν μόλις 34 ετών αλλά κέρδισε και αυτή τη μάχη. Μετά την αποχώρησή του από την ενεργό δράση, το 2004, αφοσιώθηκε στη μουσική και στο συγκρότημα που δημιούργησε. Όταν ο Σιμεόνε ανέλαβε τον Ιανουάριο του 2011 την ιταλική Κατάνια, ο Μπούργος τον ακολούθησε και έκτοτε έγινε η… σκιά του. Ο πιο στενός του συνεργάτης.

Οι δυο τους γλίτωσαν την Κατάνια από τον υποβιβασμό και επέστρεψαν άμεσα στην πατρίδα τους, αφού τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς ο Σιμεόνε υπέγραψε για δεύτερη φορά στη Ρασίνγκ, αντικαθιστώντας τον Μιγκέλ Άνχελ Ρούσο.

Τον Δεκέμβριο του 2011 η Ατλέτικο Μαδρίτης απέλυσε τον Γκρεγκόριο Μανθάνο, έπειτα από αποκλεισμό από την Αλμπαθέτε, τότε ομάδα τρίτης κατηγορίας και οι Σιμεόνε-Μπούργος ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα. Το αποτέλεσμα άμεσο, αφού τον Μάιο του 2012 οι Μαδριλένοι κατέκτησαν το Γιουρόπα Λιγκ, νικώντας με 3-0 στον τελικό του Βουκουρεστίου την Μπιλμπάο!

Ο Μπούργος κατέκτησε, ως άμεσος συνεργάτης του Σιμεόνε, ένα πρωτάθλημα Ισπανίας, ένα Copa del Rey, δύο Europa League, έπαιξε σε τελικό Τσάμπιονς Λιγκ, καθώς και δύο Super Cup Ευρώπης.

To Top