Νέα επιβεβαίωση από Σαρρή: «Θέλουμε την αύξηση των δόσεων»! Τι είπε για άρθρο 99 και αυτοδιοίκητο

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ Γιώργος Σαρρής μίλησε για πολλά από τα σημαντικά θέματα που απασχολούν το ελληνικό ποδόσφαιρο. Επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι η ΕΠΟ είναι υπέρ της αύξησης των δόσεων (π.χ. σε 30 ή 36), μίλησε για άρθρο 99 και την ελληνική διαιτησία.

Ο Σαρρής έκανε… «ποδαρικό» στην αθλητική εκπομπή του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV  “DERBY”.

Αναλυτικά τα όσα είπε:

Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας ποδοσφαίρου μίλησε για την αναδιάρθρωση των κατηγοριών και πόσο θα βοηθήσει στο να υπάρχουν υγιέστερες οικονομικά επαγγελματικές ομάδες.

«Με τη βοήθεια της πολιτείας νομοθετείται η κατάργηση της Γ΄εθνικής ως επαγγελματικής κατηγορίας, γίνεται ερασιτεχνική και ουσιαστικά καταργείται η Δ΄εθνική. Ήταν κάτι που το συζητούσαμε και προσπαθούσαμε να το υλοποιήσουμε αρκετά χρόνια. Για τις οικονομικές συγκυρίες που περνάει η χώρα μας ήταν πολυτέλεια να υπάρχει τόσο μεγάλος αριθμός επαγγελματικών ομάδων. Άλλα κράτη με ανάλογο πληθυσμό έχουν τις μισές επαγγελματικές ομάδες απ΄ότι εμείς. Θα υπάρχει μεγαλύτερη οικονομία στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Για να γίνει αυτό ήταν καθοριστική η συμβολή του ΠΣΑΠ και της Πολιτείας».

Αναφέρθηκε επίσης στους έλληνες διαιτητές στις αποφάσεις τους και την  κριτική που δέχονται από παράγοντες και μέσα ενημέρωσης.

– «Πιστεύω ότι οι έλληνες διαιτητές είναι πάρα πολύ καλοί, έχουν επίπεδο και προσπαθούν. Αυτό που γίνεται στην Ελλάδα δεν γίνεται πουθενά αλλού. Το να βγαίνουν ανακοινώσεις στον ορισμό, πολλές φορές στο ημίχρονο του αγώνα και πολλές φορές μετά το τέλος του αγώνα για ένα διαιτητή είναι κάτι πρωτοφανές. Όλα δημιουργούνται γιατί υπάρχει κακοπιστία. Δεν υπάρχει λόγος να γίνεται τόσος ντόρος για ένα διαιτητικό σφάλμα. Νομίζω ότι κάποιους τους συμφέρει να καλλιεργούν αυτή την καχυποψία. Κι από κει ξεκινάει το πρόβλημα».

– «Εάν οι παράγοντες δεν αποφασίσουν να δώσουν μια λύση στο πρόβλημα αυτό δεν θα λυθεί ποτέ. Οι παράγοντες όταν δημιουργούν αυτή την καχυποψία και την αμφισβήτηση υποβαθμίζουν το ίδιο το προϊόν τους. Ο κόσμος φεύγει από τα γήπεδα και η βία δεν μπορεί να καταπολεμηθεί».

 – « Συνήθως οι διαιτητές επηρεάζονται από το όνομα και σφυρίζουν κάποιες φάσεις διαφορετικά για τη μια ομάδα και διαφορετικά για την άλλη. Αυτό όμως είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και συμβαίνει ακόμα και σε παγκόσμια και Πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα».

– « Πρέπει να δίνονται ευκαιρίες στους διαιτητές σε μικρότερες ηλικίες απ΄ότι τώρα. Σ΄εμάς μπαίνουν στη σουπερλίγκα μετά τα 30 ενώ στην Ευρώπη από τα 25 -26».

– « Είναι λάθος η τηλεκριτική για τη διαιτησία. Δεν γίνεται να βοηθήσει. Θα ήθελα να δω εάν μπορεί να απαγορευθεί και θα συζητήσω και με άλλες Ευρωπαϊκές ομοσπονδίες. Εκτός εάν το να μην συμβαίνει αυτό σε άλλες χώρες δεν είναι αποτέλεσμα απαγόρευσης αλλά νοοτροπίας».

Αναφορικά με το εάν οι διαιτητές θα έπρεπε να έχουν λόγο και να τους επιτραπεί να κάνουν δημόσιες δηλώσεις σχετικά με αμφισβητούμενες φάσεις στους αγώνες που σφυρίζουν τόνισε: 

« Στη διαιτησία πρέπει να ακολουθούμε τους κανονισμούς της ΟΥΕΦΑ και της ΦΙΦΑ. Όταν η ΟΥΕΦΑ και η ΦΙΦΑ βγάζουν μια τέτοια απόφαση δεν νομίζω ότι τη βγάζουν τυχαία γιατί έχουν και την εμπειρία και την τεχνογνωσία και θεωρούν ότι αυτό είναι σωστό. Ο διαιτητής μιλάει μόνο με τον παρατηρητή και την Κ.Ε.Δ».

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο θέμα των 5 διαιτητών που θα εφαρμοστεί και στη χώρα μας:

 « Είχαμε μια δέσμευση προς την ΟΥΕΦΑ ότι θα πρέπει δειλά δειλά να αρχίσουμε να εφαρμόζουμε τους 5 διαιτητές. Αυτό θα ξεκινήσει να γίνεται δοκιμαστικά από τους φετινούς ημιτελικούς και τον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας».

Για το αν θα πρέπει να γίνεται κλήρωση ή ορισμός διαιτητών ο Γιώργος Σαρρής τόνισε:

« Νομίζω ότι ο ορισμός είναι καλύτερος. Ωστόσο είτε με κλήρωση είτε με ορισμό θα συνεχίσει να υπάρχει κριτική».

 – Παράλληλα εξέφρασε την άποψη του για τα όσα λέγονται για τον ίδιο και την ΕΠΟ από τον Παναθηναϊκό και τον πρόεδρο της ΠΑΕ Γιάννη Αλαφούζο.

«Θέλω να πιστεύω ότι δεν είναι όλος ο Παναθηναϊκός απέναντι μου. Δυστυχώς χωρίς να έχω συναντηθεί ποτέ και να έχω κάνει κάποια συζήτηση με κανέναν κύριο Αλαφούζο ή οποιονδήποτε άλλον δέχομαι έναν πόλεμο που πολλές φορές φτάνει στο επίπεδο της λάσπης από τον συγκεκριμένο κύριο και κάποιους δικούς του. Θεωρώ ότι αυτό είναι τουλάχιστον άδικο και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί συμβαίνει.

  Αναφορά έκανε και στον νέο μεγαλομέτοχο του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη.

« Επενδυτές όπως Ο Ιβάν Σαββίδης είναι ότι καλύτερο για το ποδόσφαιρο γιατί έτσι ανεβαίνει το επίπεδο του πρωταθλήματος».

 Για την εθνική ομάδα τον Φερνάντο Σάντος, τους στόχους του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος και για το Μουντιάλ του 2014 στη Βραζιλία τόνισε:

« Η εθνική ομάδα είναι ότι καλύτερο υπάρχει στο ποδόσφαιρο και στην ΕΠΟ. Κι όχι μόνο η εθνική των ανδρών. Έχουμε επιτυχίες και στις μικρές κατηγορίες και στις γυναίκες. Αυτό που έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια στην εθνική ομάδα συνεχίζεται και δέσμευση μας είναι ότι θα συνεχιστεί με ακόμα μεγαλύτερη ένταση. Θα υλοποιήσουμε ένα πάρα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα του κ. Σάντος και πιστεύουμε ότι η εθνική των ανδρών αλλά και όλες οι εθνικές μας θα έχουν επιτυχίες. Είμαι σίγουρος ότι θα είμαστε στο Μουντιάλ της Βραζιλίας και βλέπω ότι και οι ποδοσφαιριστές είναι σίγουροι. Η εθνική ομάδα είναι μια οικογένεια. Και αυτό σε συνδυασμό με το ότι έχουμε έναν πάρα πολύ καλό προπονητή είναι το κλειδί της επιτυχίας. Ο Φερνάντο Σάντος αγαπάει πάρα πολύ την Ελλάδα και τη θεωρεί δεύτερη πατρίδα του».

 Παράλληλα ο πρόεδρος της ΕΠΟ έκαν λόγο και για την υποψηφιότητα της χώρας μας να αναλάβει τη διοργάνωση αγώνων του Εuro 2020.

 « Για την διεξαγωγή του Euro 2020 σε διάφορες χώρες το ακούσαμε πρώτη φορά από τον Θόδωρο Θεοδωρίδη. Παράλληλα υπήρξαν θετικές εισηγήσεις από την πλειοψηφία των ομοσπονδιών και πάρθηκε απόφαση ότι το Euro 2020 θα γίνει σε 13 κράτη. Εμείς θα θέσουμε οπωσδήποτε υποψηφιότητα με το Ολυμπιακό στάδιο. Υπάρχουν λίγες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στο στάδιο για να γίνει πιο ποδοσφαιρικό γήπεδο και να καταθέσουμε φάκελο. Θεωρώ ότι θα είμαστε μια από τις 13 πόλεις που θα συνδιοργανώσουν το Euro».

 Αναφέρθηκε επίσης στις σχέσεις της ΕΠΟ με την πολιτεία, στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου και στις σχέσεις της ελληνικής ομοσπονδίας με τη ΦΙΦΑ.

« Είχαμε μια συνάντηση με τον κ. Μπλάτερ και εντυπωσιάστηκα από το πόσο καλά γνώριζε την ελληνική πραγματικότητα τα οικονομικά προβλήματα που περνάει η Ελλάδα και κατ΄ επέκταση το ποδόσφαιρο. Συζητήσαμε πολλά θέματα και μας βοήθησαν πάρα πολύ με την τεχνογνωσία που μας έδωσαν κάποια τμήματα της ΦΙΦΑ για το πώς θα αντιμετωπίσουμε θέματα όπως το άρθρο 99. Ήταν ένα πολύ εποικοδομητικό ταξίδι για την ΕΠΟ».

«Η πολιτεία σέβεται το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου. Έχουμε άριστη συνεργασία και θα συνεχιστεί. Ο Γιάννης Ιωαννίδης είναι άνθρωπος του Αθλητισμού και γνωρίζει καλά τα προβλήματα που υπάρχουν και ψάχνει να βρει λύσεις. Είναι πολύ σημαντικό στοιχείο αυτό για να πετύχει στο έργο του».

«Σε ότι αφορά το άρθρο 99 δεν τα τσουγκρίσαμε με κανέναν όπως λέγεται. Υπήρξε συζήτηση ανάμεσα στις superleague τη football league και τον ΠΣΑΠ έτσι ώστε να βρεθεί τρόπος να διευκολυνθούν οι ομάδες με περισσότερες δόσεις για να πληρώσουν τα χρέη τους και να μην μπουν στο άρθρο 99. Πιστεύω ότι για ότι αφορά το ποδόσφαιρο δεν πρέπει να ισχύσει».

Ο Πρόεδρος της ΕΠΟ έδωσε παράλληλα το στίγμα για την πολιτική της ομοσπονδίας για την ενίσχυση των ποδοσφαιρικών ενώσεων.

« Οι ενώσεις μέλη της ΕΠΟ επιχορηγούνται από τη Γενική  γραμματεία αθλητισμού. Στόχος μας  είναι αυτή η επιχορήγηση να διατηρηθεί και να αυξηθεί. Θέλουμε να βοηθήσουμε όσο μπορούμε τις ενώσεις. Σε συνάντηση που είχα με τον κ. Ιωαννίδη μου είπε ότι ψάχνει τρόπους για το πώς θα βοηθηθούν τα ερασιτεχνικά σωματεία. Εάν δεν βοηθηθούν τότε πάρα πολλά σωματεία θα εξαφανιστούν».

 

 

 

 

 

To Top