Νέα ΕΡΤ: «Κούρεμα» στα συμβόλαια με τις ομάδες

Οι πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου λένε -σύμφωνα με το ρεπορτάζ από το “Πρώτο Θέμα”- ότι οι συνεργάτες του πρωθυπουργού, και πιο συγκεκριμένα ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για Θέματα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, έχουν πλήρη γνώση για την κατάσταση στην ΕΡΤ, αλλά δεν θεωρούν ότι πρέπει να δείξουν σπουδή για τον διορισμό νέας διοίκησης, θέλοντας να στείλουν το μήνυμα ότι τα δημόσια μέσα μπορούν να λειτουργούν εύρυθμα και χωρίς παρεμβάσεις. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα: “Το ίδιο συμβαίνει και με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο οποίο επισημάνθηκαν κάποιες «απόπειρες προβοκάτσιας κατά της κυβέρνησης» και γι’ αυτό έγιναν σχετικά διαβήματα διαμαρτυρίας προς την απερχόμενη διοίκηση και τον παραιτηθέντα πρόεδρο και διευθυντή Μιχάλη Ψύλλο. Για τη διοίκηση της ΕΡΤ φαβορί παραμένει ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Ζούλας, ο οποίος, ωστόσο, είναι επιφορτισμένος με τα καθήκοντα του διευθυντή του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού και δεν θα αποδεσμευτεί από αυτά αν δεν βρεθεί κατάλληλος διάδοχος για να αναλάβει υπεύθυνος του επικοινωνιακού μηχανισμού του Μαξίμου που δουλεύει αυτό το διάστημα σε τρελούς ρυθμούς.

Ενας ακόμη σημαντικός λόγος για τον οποίο δεν ανακοινώθηκε ο ορισμός νέας διοίκησης στην ΕΡΤ, η οποία ούτως ή άλλως πρέπει να περάσει από τη Βουλή, και αυτό δεν μπορεί να γίνει πριν από την ψήφο εμπιστοσύνης, έχει να κάνει και με την ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης που συνιστά το προσύμφωνο της προηγούμενης κυβέρνησης για τα τηλεοπτικά δικαιώματα των ποδοσφαιρικών ομάδων.

Οπως αποκάλυψε την περασμένη Κυριακή το «ΘΕΜΑ», φέρνοντας στο φως εσωτερική έκθεση της διοίκησης της ΕΡΤ, η δημόσια ραδιοτηλεόραση καλείται, με μια πελατειακού χαρακτήρα απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα την τελευταία ημέρα της προεκλογικής περιόδου, να καταβάλει το εξωφρενικό ποσό των 66 εκατ. ευρώ σε ΠΑΕ των τριών κατηγοριών (Super League 1, Super League 2, Football League) προκειμένου να ξεκινήσει το πρωτάθλημα. Η ΕΡΤ δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε αυτή τη συμφωνία, με βάση την οποία θα επιδοτήσει χρεοκοπημένες ομάδες, διαθέτοντας το 30% του προϋπολογισμού της και χωρίς ουσιώδη ανταποδοτικά ωφελήματα.

Εκτός αυτού, πρόκειται για μια αμφιβόλου νομιμότητας συμφωνία την οποία αρνείται να υιοθετήσει η απερχόμενη διοίκηση Δρόσου, καθώς κινδυνεύει να κατηγορηθεί για απιστία, αφού θα προβλέπεται να αγοράσει δικαιώματα αγώνων τους οποίους δεν θα μπορεί να μεταδίδει. Μετά και την πρόσφατη ενημέρωση που είχε στη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Δρόσου στο πρωθυπουργικό γραφείο, το κυβερνητικό επιτελείο αναζητά λύση στον γόρδιο δεσμό που έχει μπροστά του, ώστε και η ΕΡΤ να μη βουλιάξει και τα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα να ξεκινήσουν. Στις διαβουλεύσεις που έχουν ξεκινήσει, με εμπλοκή και του νέου υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, ο προσανατολισμός είναι προς δύο κατευθύνσεις:

Πρώτον, να κουρευτούν οι απαιτήσεις των ομάδων ώστε να αντέξει ο προϋπολογισμός της ΕΡΤ με την καταβολή ενός πολύ μικρότερου ποσού από τα 66 εκατ. ευρώ με τα οποία τη φόρτωσε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Δεύτερον, να καταβληθεί προσπάθεια έτσι ώστε οι ομάδες της Super League 1 να μετακομίσουν σε συνδρομητικό κανάλι, όπως συνέβαινε παλαιότερα.
Οι όποιες αποφάσεις, για να έχουν τον μανδύα της νομιμότητας, θα πρέπει να επικυρωθούν από τη γενική συνέλευση της ΕΡΤ, την οποία απαρτίζουν ο κ. Πέτσας και οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη”.

To Top