Νίκη της Εθνικής (1-0) κόντρα στην Αρμενία, με Σηφάκη βασικό (video)

Έστω κι αν έχασε δύο πέναλτι, η Εθνική νίκησε την Αρμενία με 1-0 επί αυστριακού εδάφους, στο τελευταίο της φιλικό παιχνίδι πριν από το Euro 2012, στο οποίο θα πάει με θετική ψυχολογία. Βασικός αγωνίστηκε κάτω από τα δοκάρια ο Μιχάλης Σηφάκης, που πιέστηκε αρκετά στο β’ ημίχρονο.

Η ομάδα του Φερνάντο Σάντος ήταν κυρίαρχη στο πρώτο μισό και προηγήθηκε στο 23′ με τον Κυριάκο Παπαδόπουλο, αλλά στην επανάληψη είχε πολλά προβλήματα και κινδύνεψε με ισοφάριση. Στο τελευταίο 20λεπτο θα μπορούσε πάντως να πετύχει δεύτερο γκολ, αλλά ο Σαμαράς (71′) και ο Κατσουράνης (86′) αστόχησαν από τα 11 βήματα.

Αν το παιχνίδι τελείωνε στο 45′, η Ελλάδα θα έκανε την ιδανική τελική πρόβα πριν το Euro. Προηγούνταν 1-0 της Αρμενίας στο τελευταίο της φιλικό στην Αυστρία, έχοντας καλή παρουσία, δημιουργώντας ευκαιρίες, με κατοχή μπάλας και μη επιτρέποντας στους Αρμένιους να απειλήσουν.

Ωστόσο, στο δεύτερο 45λεπτο, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα προβλημάτισε, διώχνοντας τα χαμόγελα που είχε δημιουργήσει. Πολλά κενά στην αμυντική λειτουργία, λάθη στις μεταβιβάσεις, σχεδόν ανύπαρκτη δημιουργία, που έφεραν πάμπολλες ευκαιρίες για την Αρμενία, οι οποίες δεν αξιοποιήθηκαν. Επιπλέον, η Ελλάδα κέρδισε δύο πέναλτι, αλλά Σαμαράς και Κατσουράνης δεν τα εκμεταλλεύθηκαν!

Τέσσερις αλλαγές σε σχέση με το φιλικό απέναντι στην Σλοβενία είχε η σύνθεση που παρέταξε ο Φερνάντο Σάντος, ο οποίος δεν είχε στη διάθεσή του τους τραυματίες Τοροσίδη και Νίνη. Σηφάκης, Κυριάκος Παπαδόπουλος, Σαλπιγγίδης και Φορτούνης ήταν στις θέσεις των Χαλκιά, Τοροσίδη, Νίνη και Σαμαρά.

Έτσι, το 4-3-3 είχε τον Σηφάκη στην εστία, με τους Παπασταθόπουλο (δεξιά), Χολέμπας (αριστερά), Αβραάμ και Κυριάκο Παπαδόπουλο στην άμυνα. Κατσουράνης, Καραγκούνης και Μανιάτης ήταν οι τρεις μέσοι, ενώ Σαλπιγγίδης (δεξιά), Φορτούνης (αριστερά) και Γκέκας (κορυφή) έπαιζαν στην επίθεση. Την ίδια στιγμή οι Αρμένοι έπαιζαν με 4-2-3-1.

Στο πρώτο ημίχρονο η Ελλάδα ήταν αρκετά καλή. Είχε επιθετικότητα, κατοχή μπάλας, καλή κυκλοφορία, με τους διεθνείς να έχουν διάθεση για καλό παιχνίδι. Η ανάπτυξη γίνονταν από τα άκρα και όχι από τον κεντρικό άξονα, με τους Χολέμπας και Παπασταθόπουλο να «ανεβαίνουν» συχνά. Ωστόσο αρχικά η εθνική απειλούσε μόνο από στημένες φάσεις (κόρνερ και φάουλ του Καραγκούνη). Από αυτές ήρθαν οι ευκαιρίες των Κυριάκου Παπαδόπουλου (6′) και Σαλπιγγίδη (9′) αλλά και το ωραίο γκολ του Κυριάκου Παπαδόπουλου με κεφαλιά στο 23′.

Στη συνέχεια, η Ελλάδα άρχισε να απειλεί και με οργανωμένες ενέργειες, έχοντας τις καλές στιγμές των Γκέκα (27′, 30′), Καραγκούνη (37′) και Φορτούνη (43′). Στο ίδιο διάστημα οι Αρμένιοι, που είχαν τρομερά προβλήματα στο ψηλό παιχνίδι, ήταν ανήμποροι να απειλήσουν, παρά την τεχνική που έδειξαν με την μπάλα κάτω προβληματίζοντας κάποιες στιγμές την ελληνική άμυνα, η οποία πάντα έβρισκε τη λύση. Χαρακτηριστικό ότι είχαν μόλις μια ευκαιρία με τον Μοβσισιάν στο 7′.

Στο δεύτερο ημίχρονο η εικόνα άλλαξε. Η Αρμενία ήταν κυρίαρχη, είχε αυτή την κατοχή μπάλας και την επιθετικότητα. Δημιούργησε πολλά και συνεχή προβλήματα στην ελληνική άμυνα, με τον Μκιταριάν να είναι ασταμάτητος. Οι Αρμένιοι έχασαν πολλές και μεγάλες ευκαιρίες (47′ Χαζαριάν, 51′, 61′, 77′, 82′ Μκιταριάν, 54′, 68′ Πιτσέλι), αλλά είτε ο Σηφάκης, είτε η αστοχία, είτε οι σωτήριες προβολές των αμυντικών έδωσαν τις λύσεις.

Η Ελλάδα «υπέφερε», οι αλλαγές του Σάντος (αρχικά, από το 46′ ο Σαμαράς αντί του Φορτούνη και ο Φωτάκης αντί του Καραγκούνη) δεν μπόρεσαν να δώσουν «φρεσκάδα». Ούτε οι νέες κινήσεις στο 61′ (Μάκος αντί Παπασταθόπουλου, Τζαβέλλας αντί Χολέμπας, Φετφατζίδης αντί Γκέκα) έφεραν κάτι καλύτερο.

Πλέον δεξί μπακ ήταν ο Μανιάτης, στην κορυφή της επίθεσης ο Σαλπιγγίδης, δεξιά ο Φετφατζίδης, αριστερά ο Σαμαράς, με τον Μάκο στον κεντρικό άξονα, τον Τζαβέλλα αριστερό μπακ (οι δύο Παπαδόπουλοι παραμένουν στόπερ).

Οι Αρμένιοι παρέμεναν κυρίαρχοι και η Ελλάδα ακίνδυνη. Ωστόσο κέρδισε δύο πέναλτι με τους Σαμαρά (70′) και Φετφατζίδη (85′), όμως ισάριθμες φορές οι Σαμαράς (71′) και Κατσουράνης (86′) δεν μπόρεσαν να νικήσουν τον Μπερεζόφσκι! Η μόνη ελληνική ευκαιρία σε… κανονική εξέλιξη αγώνα ήρθε στο 76′ με τον Σαλπιγγίδη αλλά δεν αξιοποιήθηκε και έτσι το 1-0 έμεινε ως το τέλος.

ΣΚΟΡΕΡ: 23′ Κυριάκος Παπαδόπουλος
ΧΑΜΕΝΑ ΠΕΝΑΛΤΙ: 71′ Σαμαράς, 86′ Κατσουράνης
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Χάρταμ (Αυστρία)
ΚΙΤΡΙΝΕΣ: 30′ Αβραάμ Παπαδόπουλος

ΕΛΛΑΔΑ: Σηφάκης, Παπασταθόπουλος (61′ Μάκος), Χολέμπας (60′ Τζαβέλλας), Αβραάμ Παπαδόπουλος, Κυριάκος Παπαδόπουλος, Κατσουράνης, Μανιάτης, Καραγκούνης (46′ Φωτάκης), Σαλπιγγίδης (85′ Μήτρογλου), Φορτούνης (46′ Σαμαράς), Γκέκας (61′ Φετφατζίδης).
ΑΡΜΕΝΙΑ: Μπερεζόφσκι, Χοβσεπιάν, Αρζουμανιάν (78′ Μκογιάν), Αλεξανιάν, Αϊραπετιάν, Μικρτσιάν, Μκιταριάν, Χαζαριάν (88′ Σαρκισόφ), Μανογιάν (59′ Μπαντογιάν), Πιτσέλι (73′ Αρτούρ Γεντιγαριάν), Μοβσισιάν.

Πηγή: sentragoal.gr

Το γκολ που έκρινε τον αγώνα, από τον Κυριάκο Παπαδόπουλο:

To Top