ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ντάισελμπλουμ: «Θα πάρουμε μέτρα προφύλαξης, θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες»

«Συζητήσαμε την ισχυρή αποφασιστικότητα να διατηρήσουμε τη ισχύ και να ενισχύσουμε την Ευρωζώνη, τα πλαίσια που έχουν τεθεί, τους θεσμούς που έχουμε δημιουργήσει. Είμαστε σε ισχυρότερη κατάσταση από ότι πριν την κρίση» είπε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Θα ήθελα να τονίσω ότι η εκπνοή του προγράμματος για την Ελλάδα χωρίς προοπτική παράτασης σημαίνει πως οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να πάρουν κάποιες αποφάσεις και οι θεσμοί είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν τεχνική βοήθεια» πρόσθεσε ο κ. Ντάισελμπλουμ υπαινισσόμενος ότι ενδέχεται να χρειαστεί η επιβολή capital controls.

Ερωτηθείς αν οι θεσμοί θα βελτιώσουν μέχρι την Τρίτη την πρότασή τους ο πρόεδρος του Eurogroup υπογράμμισε πως δεν ήταν οι θεσμοί που αποχώρησαν από τις διαπραγματεύσεις, αλλά η ελληνική κυβέρνηση.

Στο Eurogroup που είχαμε πριν είπαμε πως αν η Ελλάδα ακολουθήσει το μονοπάτι που πήρε θες το βράδυ, το πρόγραμμα βοήθειας θα εκπνεύσει.

Τι δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ στην πρώτη συνέντευξη Τύπου σήμερα

Ως αρνητική έκπληξη χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε δημοψήφισμα, αποκαλύπτοντας παράλληλα ότι απορρίφθηκε το αίτημα της Ελλάδας για παράταση ενός μηνός στο πρόγραμμα.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, στο περιθώριο του νέου Eurogroup για την χώρα μας, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε πως η ελληνική πλευρά επέλεξε να διακόψει τις συνομιλίες με τους Θεσμούς, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι μέχρι χθες το βράδυ ήταν σε εξέλιξη συζητήσεις για την επίτευξη μιας συμφωνίας με την Ελλάδα.

Ωστόσο, όπως υποστήριξε ο κ. Ντάισελμπλουμ, παρά την ευελιξία των θεσμών, η ελληνική πλευρά απέρριψε την πρότασή τους.

«Εκλεισαν μόνοι τους την πόρτα με το δημοψήφισμα»

«Οι ελληνικές αρχές ήταν αυτές που αποφάσισαν να απορρίψουν ό,τι ήταν στο τραπέζι, ενώ συνεχιζόταν οι διαπραγματεύσεις. Οι προτάσεις μας δεν ήταν οριστικές, ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση τις απέρριψε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ντάισελμπλουμ, τονίζοντας πως οι Έλληνες «έκλεισαν μόνοι τους την πόρτα με το δημοψήφισμα».

Ο Ολλανδός αξιωματούχος ανέφερε πως στο σημερινό Eurogroup ήταν σαφές πώς η ελληνική αντιπροσωπεία δεν συμφωνεί με τις υπόλοιπες δηλώσεις των άλλων ΥΠΟΙΚ και τόνισε πως απόψε θα υπάρξει μια δεύτερη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, για να συζητηθούν τα όποια σενάρια για την Ελλάδα.

«Θα συνεχίσουμε τη συνεδρίαση για να εξετάσουμε τις επιπτώσεις…»

«Η ελληνική πλευρά δεν συμφωνεί με τις απόψεις των υπόλοιπων υπουργών Οικονομικών – Θα συνεχίσουμε τη συνεδρίαση για να εξετάσουμε τις επιπτώσεις αυτού του συμπεράσματος», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup, οι 18 ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης «λυπούνται για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης» να απαντήσει με αρνητικό τρόπο στις προτάσεις των Θεσμών.

«Το ελληνικό πρόγραμμα θα εκπνεύσει το βράδυ της Τρίτης»

«Οι Έλληνες απέρριψαν τις προτάσεις μας. Τα υπόλοιπα 18 μέλη της Ευρωζώνης εκτίμησαν ότι η κίνηση αυτή έπρεπε να στηλιτευτεί», σημείωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ και υπογράμμισε ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα εκπνεύσει την Τρίτη το βράδυ, ενώ αναφερόμενος ξανά στο δημοψήφισμα είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση θέτει άδικα την πρόταση των Θεσμών στην κρίση του ελληνικού λαού.

«Το ελληνικό πρόγραμμα ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου», είπε, ενώ ξεκαθάρισε ότι η επόμενη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί αργότερα σήμερα, πιθανώς στις 19.00 μ.μ. ώρα Ελλάδος, θα εξετάσει τους τρόπους με τους οποίους η Ευρωζώνη θα μπορέσει να προστατευθεί από την ελληνική κρίση.

«Θέλουμε να εργαστούμε στενά για να ενισχύσουμε την αξιοπιστία της Ευρωζώνης», είπε και αποκάλυψε ότι στη νέα συνεδρίαση του Eurogroup δεν θα βρεθεί ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, Γιάνης Βαρουφάκης.

«Θα υπάρξουν κίνδυνοι για την Ελλάδα»

Στη συνέχεια και ερωτηθείς σχετικά με την έκβαση του ελληνικού δημοψηφίσματος και τις επιπτώσεις που θα έχει, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ υποστήριξε ότι αν οι Έλληνες πουν «όχι» στην πρόταση των Θεσμών, τότε η πιθανότητα βελτιωμένης συμφωνίας θα είναι περιορισμένη, καθώς η κατάσταση θα γίνει χειρότερη και «θα υπάρξουν κίνδυνοι» για την Ελλάδα.

Ο επικεφαλής του Eurogroup ανέφερε πως στο σενάριο του «όχι», η ελληνική κυβέρνηση θα αναλάβει τις ευθύνες της σχετικά με τις υποχρεώσεις της.

«Ακόμη και με “ναι” θα υπάρξουν προβλήματα»

Όμως, όπως είπε, αν οι πολίτες πουν «ναι» στη συμφωνία και τις προτάσεις των πιστωτών, τότε τίθεται θέμα αξιοπιστίας της ελληνικής κυβέρνησης.

«Θέλω να ξέρω τι θα συμβεί εάν η απάντηση στο δημοψήφισμα είναι «Ναι». Αυτό που τίθεται υπό εξέταση είναι η αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης», είπε , ωστόσο, προειδοποίησε πως ακόμη και σε αυτή τη περίπτωση, θα υπάρξουν προβλήματα για την Ελλάδα.

«Η κυβέρνηση θα έχει προβλήματα διαχείρισης. Πρέπει να δούμε ποιον θα εμπιστευτούμε για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα», υπογράμμισε.

«Αβέβαιο το μέλλον της Ελλάδας, χωρίς χρηματοδότηση»

Πάντως, ερωτηθείς σχετικά με το θέμα της ρευστότητας τόνισε πως για το ζήτημα αυτό, πρέπει να δώσει απαντήσεις η ΕΚΤ, μετά τη λήξη του προγράμματος και πρόσθεσε πως είναι αβέβαιο το μέλλον της Ελλάδας, χωρίς χρηματοδότηση.

Πηγή: Protothema.gr

To Top