Ντίκο: «Θέλουμε τη νίκη, πάση θυσία…»

Στο πολύ κακό ξεκίνημα της ομάδας του Άρη στο πρωτάθλημα και την αναγκαιότητα της άμεσης μεταστροφής του κλίματος, αναφέρθηκε ο Φράνσις Ντίκο. Ο αμυντικός του Άρη παραχώρησε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη στον SUPER ARIS αυτής της εβδομάδας. 
Διαβάστε όλη τη συνέντευξη:

– Φράνσις, το ξεκίνημα της ομάδας ήταν τραγικό κι ο κόσμος δικαιολογημένα έχει αρχίσει κι ανησυχεί.
«Κατανοώ απόλυτα την ανησυχία του κόσμου, την οποία και θεωρώ, μάλιστα, πολύ φυσιολογική. Είναι αλήθεια, ότι γι’ αυτό, εμείς οι ίδιοι ευθυνόμαστε, με την εικόνα που παρουσιάσαμε στα μέχρι τώρα παιχνίδια μας, που οπωσδήποτε δεν είναι, σε καμιά περίπτωση, αντιπροσωπευτική των πραγματικών δυνατοτήτων που έχουμε και σαν ομάδα και σαν παίκτες, ατομικά, ο καθένας».

– Μα, γι αυτό πιο πολύ κι εμείς τρελαινόμαστε. Επειδή βλέπουμε ότι δυνατότητες υπάρχουν. Τι φταίει και μέχρι τώρα δεν τις βγάζετε προς τα έξω; 
«Ακριβώς, αυτό το ερώτημα είναι που πρέπει να προβληματίσει όλους μας. Δε θέλω να χρησιμοποιήσω κάποιες απ’ τις δικαιολογίες που μπορεί, κάλλιστα, να επικαλεστεί κανείς. Το μεγαλύτερο ποσοστό ευθύνης ανήκει σ’ εμάς τους ίδιους κι είναι στο δικό μας χέρι, όσο το δυνατόν πιο άμεσα, ν’ αντιστρέψουμε όλη αυτή την κακή εικόνα και να βγάλουμε, επιτέλους, προς τα έξω, τον πραγματικό εαυτό μας».

– Το κλίμα μεταξύ σας πώς είναι; Νοιώθετε, αν όχι οικογένεια, τουλάχιστον σαν ομάδα, γιατί ήταν κάτι που δε φάνηκε στα τελευταία παιχνίδια. Χάνατε τα ματς σχεδόν αμαχητί…
«Δεν ξέρω αν ήταν τέτοια η εικόνα που φαίνονταν σ’ εσάς απ’ έξω, αλλά εγώ θεωρώ ότι η ατμόσφαιρα και το κλίμα μεταξύ μας είναι καλό. Απλά, ίσως μας έχει βγάλει λίγο έξω απ’ τα νερά μας όλη αυτή η κατάσταση με τις διαρκείς διακοπές και αναβολές αγώνων. Για έναν ποδοσφαιριστή είναι ό,τι χειρότερο, αφού δεν μπορεί να πιάσει ρυθμό με τίποτα, κάτι που έχει ως συνέπεια αυτό να του βγαίνει εντός αγωνιστικού χώρου, είτε με τη μορφή εκνευρισμού, είτε με τη μορφή κάποιων επιπόλαιων ενεργειών».
– Πλέον, εδώ που φτάσαμε, τα περιθώρια έχουν στενέψει επικίνδυνα. Δεν υπάρχουν… Όπως κι οι δικαιολογίες περί οικονομικών ή οποιονδήποτε άλλων προβλημάτων, που κατά καιρούς ακούμε, λες και σ’ όλες τις άλλες ομάδες, αυτά είναι ρόδινα και λυμένα… 
«Οπωσδήποτε το οικονομικό είναι ένα πρόβλημα που δεν αφορά μόνο τον ΑΡΗ, ή την Ελλάδα γενικότερα, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη και πρέπει το συντομότερο να δοθεί μια λύση. Σίγουρα κι εμένα σαν εργαζόμενο δε μ’ αρέσει να περιμένω. Είμαι ποδοσφαιριστής, όμως, κι όχι δικηγόρος κι η δικιά μου δουλειά είναι να μένω συγκεντρωμένος στο αντικείμενό μου, που είναι το ποδόσφαιρο και τίποτε άλλο, πλην αυτού. 
Άλλωστε, γνώριζα για την κατάσταση που επικρατούσε, με την κρίση που μάστιζε την Ελλάδα και προτού έρθω εδώ, οπότε ήταν καθαρά δική μου επιλογή και δεν υπάρχει κάποιος λόγος που μπορεί να μ’ επηρεάσει, ή να τον επικαλεστώ σαν δικαιολογία».

– Έτσι ακριβώς είναι. Η τοποθέτησή σου αυτή μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους. Λες ακριβώς τα πράγματα με το όνομά τους…
«Θέλω πάντα να βλέπω τα πράγματα απ’ τη ρεαλιστική τους πλευρά. Τ’ όνομα κι η φήμη του ΑΡΗ, ειδικότερα μετά την περυσινή Ευρωπαϊκή παρουσία του είναι ιδιαίτερα σεβαστή και πιστεύω ότι, απλά, είναι θέμα χρόνο να λυθούν τα, όποια, προβλήματα και να επανέλθει η ομάδα στο δρόμο των επιτυχιών. Εκεί που πραγματικά αξίζει και πρέπει να τη βλέπει ο κόσμος της…».

– Αλήθεια, τέτοιον κόσμο, σαν αυτόν του ΑΡΗ, έχεις ξαναδεί; Πέρασες από χώρες, όπως η Σκωτία κι η Ολλανδία, με πλούσια οπαδική παράδοση…
«Οπωσδήποτε, όχι. Σε καμιά περίπτωση… Δε λέω, κι εκεί μπορεί να τις αγαπάει ο κόσμος τις ομάδες τους, αλλά σίγουρα δεν μπορεί να συγκριθεί, με τίποτα, η έκφραση κι η εκδήλωση αυτού του συναισθήματος, ανάμεσα στον τρόπο το δικό σας και τον αντίστοιχο των υπολοίπων. 
Εκεί ακριβώς είναι η διαφορά και πιστέψτε με δεν χρειάζεται να βρίσκεσαι και πολύ καιρό σε μια ομάδα για να το καταλάβεις. Απ’ την πρώτη μέρα που ‘ρθα στην πόλη, κατάλαβα ότι ο ΑΡΗΣ δεν αποτελεί μια απλή ομάδα για εσάς, αλλά κάτι πολύ περισσότερο…».

– … Ίσως όλη μας τη ζωή και γι’ αυτό, φανείτε, επιτέλους, αντάξιοι των προσδοκιών μας και μη μας πικραίνετε άλλο. Αρχής γενομένης απ’ τον αγώνα με τον Εργοτέλη…
«Θέλουμε αυτή τη νίκη, πάση θυσία. Θα ’ναι κάτι που θα λειτουργήσει καταλυτικά στην ψυχολογία της ομάδας. Χρειαζόμαστε το φάρμακο που θα τονώσει την χαμένη μας αυτοπεποίθηση και μια εκτός έδρας νίκη, ιδιαίτερα τη δύσκολη αυτή στιγμή, θα είναι ό,τι το καλύτερο για τη συνέχεια του Πρωταθλήματος. 
Το παιχνίδι αυτό για μας είναι πάρα πολύ κρίσιμο, για πολλούς λόγους και πιστεύω ότι θα αποτελέσει την απαρχή της πολυπόθητης ανάκαμψης της ομάδας».

To Top