Ντεν Μπος, Ντεν Χέλντερ και τώρα Γκαστέρα!

Έπειτα από ακριβώς δυο δεκαετίες, ο Άρης ταξίδεψε και πάλι στην Ολλανδία για να δώσει έναν ευρωπαϊκό αγώνα με αντίπαλο ομάδα από την «χώρα της τουλίπας». Το ταξίδι των κίτρινων στο Γκρόνιγκεν “ξυπνά” μόνο ευχάριστες αναμετρήσεις στους φίλους της ομάδας. Ποιος ξεχνά άλλωστε τις αναμετρήσεις με τη Ντεν Μπος και τη Ντεν Χέλντερ στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και αρχές του ’90 όταν η παρέα του Γκάλη και του Γιαννάκη μεσουρανούσε, διεκδικώντας τη συμμετοχή της στα φάιναλ φορ του Κυπέλλου Πρωταθλητριών;

Η συμμετοχή ολλανδικής ομάδας στους ομίλους των οκτώ ομάδων (τόσες έπαιρναν μέρος στη φάση των ομίλων) θεωρούταν καλός οιωνός για τον Άρη καθώς και τις τρεις φορές που έφτασε σε φάιναλ φορ του Κυπέλλου Πρωταθλητριών (1988 στη Γάνδη, 1989 στο Μόναχο και 1990 στη Σαραγόσα) είχε βρει στον δρόμο του ομάδα από την Ολλανδία.
Σε οκτώ συνολικά αναμετρήσεις με ολλανδικές ομάδες οι κίτρινοι μετρούν επτά νίκες και μόλις μια ήττα. Ας ευχηθούμε να συνεχιστεί και αύριο στο Γκρόνιγκεν κόντρα στη Γκαστέρα Φλέιμς η θετική παράδοση με τους Ολλανδούς.

Τη σεζόν 1987-88 η ομάδα του Γιάννη Ιωαννίδη επικράτησε εύκολα της Ντεν Μπος στο Αλεξάνδρειο με 120-99 και πέρασε δια πυρός και σιδήρου από την Ολλανδία με 88-87 σε έναν αγώνα που είχε «σπάσει» καρδιές. Ίσως πολλοί φίλοι του Άρη να θυμούνται τα προβλήματα που είχε δημιουργήσει ο αρχηγός της ολλανδικής ομάδας και σπουδαίος σουτέρ, Γιος Κάιπερς και ο Μολούκος γκαρντ Ρέιμοντ Μπότσε. Μετά το τέλος του παιχνιδιού μάλιστα οι Έλληνες φίλαθλοι, οι περισσότεροι εκ των οποίων ομογενείς είχαν μπει στο παρκέ και σήκωσαν στους ώμους τον μεγάλο πρωταγωνιστή της νίκης, τον έναν και μοναδικό Νίκο Γκάλη. Εκείνη η νίκη ήταν ένα σημαντικό βήμα για την πρόκριση στο πρώτο φάιναλ φορ που συμμετείχε η ομάδα, το οποίο φιλοξενήθηκε στη Γάνδη.

Έναν χρόνο μετά ο Άρης συνέτριψε μια άλλη ολλανδική ομάδα που προκρίθηκε στους ομίλους την Ντεν Χέλντερ με 116-83 στο Αλεξάνδρειο. Πέρασε δύσκολα από την έδρα της (90-85) αλλά εκείνο το “διπλό” ισοδυναμούσε με «χρυσάφι» αφού σε συνδυασμό με την εκτός έδρας νίκη επί της ΤΣΣΚΑ Μόσχας έδωσε στους κίτρινους την τρίτη θέση και την πρόκριση στο φάιναλ φορ του Μονάχου.

Και την επόμενη αγωνιστική περίοδο (1990-91) η Ντεν Χέλντερ έκανε.παρέα στον Άρη στους ομίλους. Απολογισμός δυο εύκολες νίκες (110-102 εντός και 99-72 εκτός), από τις οκτώ συνολικά που πέτυχε στη φάση των ομίλων και η πρόκριση στο φάιναλ φορ της Σαραγόσα ήταν γεγονός.

Τα διοικητικά και οικονομικά προβλήματα ταλαιπώρησαν τον Άρη τη σεζόν 1991-92 και δεν του επέτρεψαν να πραγματοποιήσει μια πορεία αντάξια των προηγούμενων. Έχοντας ελλιπές ρόστερ, σημείωσε μόλις τρεις νίκες σε 14 αγώνες. Μια απ’ αυτές ήταν απέναντι στη Ντεν Χέλντερ στο Αλεξάνδρειο με σκορ 73-69. Η μοναδική ήττα των κίτρινων από ολλανδική ομάδα σημειώθηκε στο δεύτερο παιχνίδι (93-79) σε μια χρονιά που ήθελαν να ξεχάσουν όλοι και που ήταν η τελευταία του Νίκου Γκάλη με τη φανέλα του Άρη.

To Top