ΑΠΟΨΕΙΣ

Οδοστρωτήρας ο Άρης με την πινελιά του Μπούργος και το δίκαιο… 3-0 που δεν ήρθε

Η ουσία στο ποδόσφαιρο είναι το γκολ που δίνει νίκη. Ο ΑΡΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ πήρε το τρίποντο , παίζοντας ποδόσφαιρο απέναντι σε έναν αντίπαλο που το μόνο που ήθελε ήταν να φέρει το παιχνίδι στη δύναμη και τον τσαμπουκά. Δεν έπεσε στις παγίδες που του έστησαν , «χτύπησε» από τα πλάγια και άνοιγε την άμυνα των αντιπάλων σε κάθε του επίθεση.

*** Από το πρώτο λεπτό ο ΑΡΗΣ είχε στο μυαλό του συγκεκριμένο πλάνο που θα εφάρμοζε στον αγώνα. Ο προπονητής είχε προσαρμόσει την τακτική του πάνω στον αντίπαλο ζητώντας από τους παίκτες να τηρήσουν κάποιες εντολές. Πίεση έξω από την περιοχή του αντιπάλου, ακόμα και στον τερματοφύλακα, σωστές αποστάσεις των γραμμών για να μην μπορούν να βρουν κενούς χώρους, ατομικά μαρκαρίσματα σε κάθε ανέβασμα παίκτη του ομίλου, κάλυψη του κέντρου από τους επιθετικούς , όταν έφευγε η μπάλα από την άμυνα.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ο ΑΡΗΣ να είναι συμπαγής στο μισό γήπεδο, στην άμυνα. Στην επίθεση, οι γρήγορες μεταφορές της μπάλας από πίσω έδιναν την δυνατότητα να υπάρχουν τρεξίματα σε διαδρόμους στα πλάγια, ενώ οι ατομικές ενέργειες του Καμαρά και του Ιτούρμπε «έσπαζαν» την διάταξη της άμυνας . Η τοποθέτηση των Μαντσίνι και του Ιτούρμπε προς τον άξονα «βγήκε» στον Μπούργος γιατί οι προσωπικοί αντίπαλοι τους έβγαιναν μαζί τους για να μαρκάρουν και ο Εμπακατά , περισσότερο από τον Γκάνεα, είχε γήπεδο για να τρέξει.

***  Το γκολ ήρθε πάλι από κόρνερ , κάτι που δεν είναι συνηθισμένο φέτος για την ομάδα. Η διαφορά που βλέπω , γι’ αυτές τις φάσεις, είναι η τοποθέτηση των παικτών και όχι από κάποιες κομπίνες στην περιοχή. Επίσης , τα χτυπήματα είναι σε σημεία που πριν δεν υπήρχαν παίκτες. Σταμάτησε το κτύπημα στο πρώτο δοκάρι , προσπάθεια που δεν είχε βγει ποτέ , στο φετινό πρωτάθλημα. Είναι πινελιά του τωρινού προπονητικού τιμ και δίνει βαθμούς. Καλοδεχούμενο. Οι αντίπαλοι συνηθίζουν να παίζουν μια μεικτή άμυνα. Κάποιοι παίκτες κάνουν ζώνη και άλλοι «παίρνουν» τα μαρκαρίσματα. Με τα χτυπήματα του Ματίγια η μπάλα πηγαίνει εκεί που  δεν υπάρχουν μαρκάρισμα. Η τοποθέτηση παίκτη μπροστά στην εστία , έξω από την μικρή περιοχή, ξεκλειδώνει αυτές τις άμυνες σε συνδυασμό με τις κινήσεις των υπολοίπων.

*** Εντυπωσιακό το διάβασμα του αντιπάλου από τον Μπούργος. Χωρίς να διακινδυνεύσει το παραμικρό, η ομάδα δημιούργησε ευκαιρίες για μεγαλύτερο σκορ. Πολλές ευκαιρίες, καλή ανάπτυξη, συνδυασμοί που έβγαζαν αμαρκάριστούς παίκτες. Οδοστρωτήρας ο ΑΡΗΣ στο παιχνίδι. Ο Κουέστα δεν απειλήθηκε σοβαρά, κι αυτό είναι παράσημο για όλους. Καμία ευκαιρία του ομίλου δεν «μύρισε» γκολ. Αντίθετα ο ΑΡΗΣ έχασε άχαστα, είχε δοκάρι, έκανε τετ-α-τετ, ο Γκάμα έπρεπε να «σκοτώσει» τον τερματοφύλακα, τελικά έμεινε με το 1-0 που μοιάζει το λιγότερο δυνατό. Τουλάχιστον ένα 3-0 θα ήταν ένα δίκαιο και λογικό σκορ με βάση την εμφάνιση των δύο ομάδων.

*** Σημαντικό το γεγονός ότι υπάρχει πλέον μία συνολική καλή απόδοση των παικτών , η ομαδικότητα δίνει πόντους σε όλους, η αυτοπεποίθηση ανεβαίνει αυτόματα γιατί υπάρχει η εμπιστοσύνη στον συμπαίκτη. Βέβαια ο πάγκος παίζει το δικό του παιχνίδι σ’ αυτή την ομαδικότητα. Η αποβολή του προπονητή ήταν για την κάλυψη του Γκάνεα, είναι κάτι που δίνει στον παίκτη να καταλάβει ότι όλοι δουλεύουν γι’ αυτόν. Καθόλου αμελητέο σε μια τέτοια στιγμή του αγώνα.

*** Ο πάγκος του αντιπάλου θέλησε να παίξει κι αυτός στον αγώνα. Η προκλητικότητα του και ο τρόπος που αντέδρασαν ήταν εκτός των ορίων και είναι απαράδεκτο ο διαιτητής χαρίστηκε σε όλες τις διαμαρτυρίες τους σε ανύπαρκτα «κακά» σφυρίγματα. Τραγικό αυτό το θέμα.

*** Το κλείδωμα της νίκης ήταν μία επιλογή σιγουριάς. Το τρίποντο είναι η ουσία των πλέι οφ και ο ΑΡΗΣ δεν έχει την πολυτέλεια να χαρίζει φάσεις σε κανέναν.

Νίκη ουσίας , με το βλέμμα στην δεκαπενθήμερη ξεκούραση και προετοιμασία για το επόμενο , ελπίζω νικηφόρο, παιχνίδι στη Λεωφόρο. Βήμα – βήμα θα φτάσουμε στο στόχο.   

To Top