Οικονομίδης: “Η καλύτερη… μεταγραφή ο Πάκο Ερέρα”

Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής, Κώστας Οικονομίδης μίλησε για το Άρης-ΠΑΟΚ, το παιχνίδι του ΟΑΚΑ και την συνέχεια της κιτρινόμαυρης προσπάθειας.

Stoiximan.gr: Το παιχνίδι σου καλύτερο με επιλογές για Σκόρερ, Κάρτες & Κόρνερ σε κάθε αγώνα του Άρη

Αναλυτικά όσα είπε στο Yellow Radio 92.8

Για την φιλανθρωπική εκδήλωση στα Χανιά για τους βετεράνους του Άρη

Βρίσκομαι στα Χανιά για μια εκδήλωσή φιλανθρωπικού χαρακτήρα σε συνεργασία με την ελεπαπ. Το ξέρουμε όλοι ότι είναι ένα οργανισμός με πολλά παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα και αφορά την αποκατάσταση των παιδιών με ειδικές ανάγκες.

Δεχτήκαμε μια πρόσκληση  από την δημοτική αρχή των Χανίων αλλά και την περιφέρεια, γιατί σήμερα παρευρεθήκαμε σε δύο δεξιώσεις τόσο του Δημαρχείου όσο και της Περιφέρειας και σε συνεργασία με την ελεπαπ κληθήκαμε να κάνουμε έναν αγώνα φιλανθρωπικού χαρακτήρα μεταξύ βετεράνων ποδοσφαιριστών του νομού Χανίων και των βετεράνων του Άρη.

Δεν υπάρχουν και πολλοί βετεράνοι πλέον, με την έννοια ότι οι τελευταίες δεκαετίες δεν γεννούν βετεράνους, γιατί βλέπουμε ότι σε όλες τις ομάδες, γενικώς, μειώνετε ο αριθμός των Ελλήνων άρα μειώνετε και ο αριθμός των βετεράνων. Οι βετεράνοι του Άρη κάνουν, όπως και των άλλων ομάδων, συχνά τέτοια ταξίδια αποδεχόμενοι προσκλήσεις κυρίως φιλανθρωπικού χαρακτήρα.

Είναι καλή ευκαιρία γιατί παλιμπαιδίζουμε λίγο, θυμόμαστε τα παλιά, βρισκόμαστε με αγαπημένα πρόσωπα γιατί παλαιότερα οι παίκτες συνυπήρχαν για πολύ μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα από ότι τα τελευταία χρόνια. Επίσης είναι καλό να μεγαλώνουμε όμορφα και με υγειά και να δίνουμε κάποιες στιγμές χαράς και αναμνήσεων στο κόσμο που έρχεται και μας βλέπει,  πόσο μάλλον όταν αυτό συνδυάζεται με ένα φιλανθρωπικό αποτέλεσμα.

Για τη παρουσία του Άρη στο ντέρμπι

Όπως και στο πρώτο παιχνίδι κυπέλλου που έγινε πριν από 15 μέρες το κοινό αποτέλεσμα είναι ότι ο Άρης, που είναι ουσιαστικά μια εντελώς καινούργια ομάδα, τόσο από άποψη παικτών όσο και από άποψη φιλοσοφίας με την έλευση του Πάκο Ερέρα δείχνει ανταγωνιστικός απέναντι σε μια ομάδα που είναι δομημένη εδώ και μια τριετία και πέρυσι κατάφερε και έπαιξε πολύ ωραίο ποδόσφαιρο.

Γεγονός που δείχνει η ομάδα του Άρη βαδίζει σε σωστό μονοπάτι. Το θέμα είναι να διατηρηθεί αυτή η συνοχή και αυτός ο ενθουσιασμός, να μην το πάρουν από κάτω κάποια αποτελέσματα και η φετινή χρονιά για τον Άρη να αποτελέσει για να μπορέσει σιγά-σιγά να χτίσει και να δημιουργήσει μια αξιόπιστη ομάδα.

Τι έλειψε από τους «κιτρινόμαυρους» την Κυριακή

Έλειψε ίσως η προσωπικότητα κάποιων παικτών. Νομίζω ότι ο Άρης χρειάζεται 1-2 παίκτες ακόμα για να κάνει ένα βήμα παραπέρα. Και η συνοχή, στοιχείο που ήταν και είναι  το σημαντικό «ατού» του Κυριακάτικου αντιπάλου του. Ακόμα και ο ΠΑΟΚ παρόλο τις μεταγραφές που έκανε, ένας-δυο παίκτες έχουν μπει στο φετινό σχήμα πράγμα που κάνει συμπαγής και με μεγαλύτερη ομοιογένεια την ομάδα του αντιπάλου.

Ενώ ο Άρης είναι ακόμα στα πρώιμα στάδια γι’ αυτό λέω ότι η φετινή χρονιά πρέπει να δημιουργήσει μια σωστή βάση ούτως ώστε κάποιες προσθήκες Δεκεμβριανές και κάποιες προσθήκες της νέας καλοκαιρινής περιόδου να δημιουργήσουν ένα αποτέλεσμα και ένα σύνολο πολύ πιο αξιόμαχο και πολύ πιο δυνατό από το σημερινό. Πάντως έχω εκπλαγεί θετικά με την εικόνα του Άρη. Δεν περίμενα ότι θα έχει μια τόσο γρήγορη και με αξιοπιστία εικόνα, αν με ρωτούσες τον Ιούλιο.

Για το αν έχει ξεχωρίσει κάποιους ποδοσφαιριστές από τον Άρη

Για μένα η καλύτερη μεταγραφή είναι ο Πάκο Ερέρα. Ευτύχησε να φέρει παίκτες δικής του επιλογής κοντά με την φιλοσοφία του. Απαντώντας πιο ουσιαστικά νομίζω ότι ο Κουέστα είναι η καλύτερη μεταγραφή του Άρη μέχρι στιγμής. Φυσικά, ο Γκάμα ο οποίος έδειξε ότι ούτως ή άλλως ήταν ο πιο ποιοτικός παίκτης που ήρθε πριν καν τον δούμε. Και βέβαια, πολύ καλή έκπληξη είναι ο μικρός ο Γκαρσία που και αυτός δείχνει πολύ ζωντανός, ενθουσιώδης και νομίζω ότι θέλει να κερδίσει με την έλευση του στον Άρη το εισιτήριο παραμονής του γενικότερα στην Ευρωπαϊκή του καριέρα.

Αυτοί οι τρεις για μένα είναι οι άξονες και οι πολύ καλές εντυπώσεις του Άρη. Και οι άλλοι παίκτες που έχουν έρθει έχουν μια σωστή παρουσία. Οι Ισπανοί έχουν μια πολύ καλή ποιότητα ποδοσφαιρικής υποδομής, βοηθούν αλλά νομίζω ότι η «αχίλλειος πτέρνα» αυτής της ομάδας είναι τα μπακ. Όσο αριστερά όσο και δεξιά, παρόλο το φιλότιμο των προσπαθειών των δυο παιδιών που παίζουν εκεί, τουλάχιστον δημιουργικά δεν συνάδει με την εικόνα της υπόλοιπης ομάδας.

Ο Γκάμα όπως είπα, είναι ο πιο ποιοτικός παίκτης. Είναι ικανός στη καλή του μέρα να κερδίσει οποιονδήποτε ή μάλλον να στείλει τον Άρη προς την νίκη. Αυτό που πρέπει να προσέξουμε στον Άρη είναι το βάθος που πρέπει να υπάρχει.

 Ποιον θα ήθελε να δει στην ενδεκάδα

Περιμένω πολλά από τον Μαρτίνεθ με την εικόνα που μας είχε δείξει με την δύο ετών παρουσία του με τον Παναιτωλικό, ακόμα και το 15λεπτο που έπαιξε με τον Αστέρα Τρίπολης έδωσε αρκετή βοήθεια στην ομάδα, στο δημιουργικό κομμάτι.

Πλέον ο Άρης παίζει ποδόσφαιρο κατοχής, παίζει ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας και αυτό είναι το ευχάριστο. Μπαίνοντας και αυτός σιγά-σιγά στο κλίμα θα αποτελέσει μια πολύ καλή λύση ώστε η προσοχή των αντιπάλων να μην είναι εστιασμένη μόνο στον Γκάμα και στον Γκαρσία. Ο Άρης μπορεί να παίξει και ένα σύστημα με τον Μαρτίνεθ πίσω από την κορυφή που είναι ο Γιουνές, γιατί ο Ντιγκινί είναι φιλότιμος, τρέχει, βοηθάει την ομάδα αλλά δεν έχει τα ποιοτικά τελειώματα για να γίνει τόσο ουσιαστικός όπως ήταν στον Ατρόμητο.

Για το αν ο Ντιγκινί μπορεί να παίξει στην κορυφή

Θα μπορούσε να παίξει γιατί και στον Ατρόμητο έπαιζε εκεί. Αλλά ο Γιουνές είναι πιο καλός στην μεγάλη περιοχή και νομίζω ότι γεμίζει γιατί ο Άρης γενικά είναι μια κοντή ομάδα, οπότε χρειαζόμαστε τον όγκο του Γιουνές και στην επιθετική ανάπτυξη και γενικότερα στα στημένα.

Για το παιχνίδι που πρώτη φορά κέρδισε ο Άρης στην έδρα της ΑΕΚ

Εκείνο το παιχνίδι, το 1989, ήταν ιστορικό γιατί πρώτο για την σημασία της πρώτης νίκης του Άρη μέσα στην Ν. Φιλαδέλφεια. Δεύτερον γιατί τότε η ΑΕΚ κατέκτησε στο τέλος το πρωτάθλημα μετά από αρκετά χρόνια ανομβρίας δική της.

Εκεί είχαμε προπονητή τον αείμνηστο Αλκέτα Παναγούλια, ο οποίος μας είχε δώσει ένα στίγμα «Αρειανοσύνης» πριν μπούμε στο γήπεδο. Το θυμάμαι γιατί ήταν η ρητορική του εξίσου σημαντική με την προπονητική του . Σε εκείνο το ματς έβαλα το γκολ με απευθείας φάουλ, που συνήθως τα «χτυπούσε» ο Ντ. Κούης, ο «σπεσιαλίστας». Αλλά επειδή εγώ καθόμουν και τον έβλεπα στις προπονήσεις και δοκίμαζα και εγώ κάποια πράγματα εκείνη την μέρα το ανέλαβα εγώ. Ήταν το πρώτο μου γκολ.

Ήταν απέναντι στον Σπύρο Οικονομόπουλο που βγήκε ο κορυφαίος παίκτης της ΑΕΚ εκείνης της περιόδου, έκανε απίστευτα πράγματα ο τερματοφύλακα της ΑΕΚ εκείνη την εποχή. Ήταν ένα γκολ κόντρα στην ροή του αναμενόμενου γιατί παρόλο που είχαμε μια πολύ καλή ομάδα με ξένους τον Μέλερ και τον Ολιβέιρα, ο οποίος χτυπούσε και αυτός κάποια στημένα. Αλλά πήρα μια πρωτοβουλία και από τα χτυπήματα που έκανα με τον Ντ. Κούη κάποιες παρασκευές στα προηγούμενα ματς, ήθελε μάλλον και ο Θεός και η μπάλα πήγε στο «γάμα», ήταν ένα άπιαστο σουτ. Κερδίσαμε 0-1.

Ήταν ωραία χρόνια. Και η επιστροφή μας εδώ όπου ο κόσμος «αγκάλιασε» πολύ εκείνη την νίκη. Γενικά εκείνη η ομάδα αν είχε προσεχθεί λίγο, επειδή είχε πολλά παιδιά με συναίσθημα μέσα «Αρειανό» και σε πολύ καλή ηλικία, αν πρόσεχαν λίγο οι διοικούντες και στελεχώνανε, μας βοηθούσανε με ένα-δυο ξένους ποιοτικούς παίκτες μπορούσε ο Άρης να είχε κάνει καλύτερα άλματα εκείνη την εποχή.

Για το ενόψει παιχνίδι με την ΑΕΚ, παιχνίδι κεκλεισμένων θυρών

Φυσικά όταν απουσιάζει ο κόσμος επηρεάζει αυτό. Ο κόσμος είναι η δύναμη της ομάδας. Διαφορετικά μπαίνεις στο γήπεδο, ακόμα και ο διαιτητής έχει διαφορετικό επηρεασμό σε φίλαθλα πλαίσια. Και η γηπεδούχος ομάδα θα έχει μια άνευρη παρουσία μέσα στο γήπεδο. Ο Άρης πιστεύω έχει σημαντικές ελπίδες να φύγει ακόμα και με νίκη μέσα από την ΑΕΚ. Η ΑΕΚ δεν «έπιασε»  φέτος και από αυτήν λείπουν παίκτες βαρόμετρα, έχασε κάποιους παίκτες-ηγέτες την περασμένη σεζόν και δεν νομίζω ότι τους αντικατέστησε. Ο Άρης αν το πάει καλά το παιχνίδι και επειδή παίζει αυτό το ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας, πρεσάρει σωστά, έχει παίκτες που μπορούν να κυκλοφορήσουν την μπάλα, ο χρόνος θα κυλάει υπέρ του.

Αν ήταν προπονητής ποιο θα ήταν το πλάνο του

Ο Ερέρα είναι πολύ, πολύ καλύτερος προπονητής από εμένα. Θα έχει διαβάσει πολύ καλά το παιχνίδι και θα ξέρει το τρόπο του. Γιατί μέχρι στιγμής και γενικότερα οι εμφανίσεις του Άρη από άποψη τακτικής είναι πολύ καλές. Δεν νομίζω ότι υστερεί. Ο Ερέρα πάντοτε διαβάζει αρκετά και είναι πολύ καλός προπονητής. Ο Άρης έχει κάνει μια πολύ καλή μεταγραφή φέρνοντας τον στην ομάδα.

Για το αν πετύχει τον στόχο του, να βγεί Ευρώπη

Χρειάζεται μια μικρή ενίσχυση  τον Γενάρη στο επιθετικό κομμάτι, στα μπακ και να εκλείψει η γνωστή εσωστρέφεια που τρώει το “κιτρινόμαυρο” στρατόπεδο. Αυτό έχει να κάνει με μια  οικονομική ισορροπία στην ομάδα και να μην υπάρχει αυτή η αλληλοκατηγορία στα στραβά που θα έρθουν. Αυτές είναι ευθύνες παιδικές και χρόνιες στον Άρη.

To Top