Οι… ήρωες της Κρήτης (videos)

Μεθαύριο ο Άρης θα προσπαθήσει για το πρώτο του «τρίποντο» στο φετινό πρωτάθλημα, κόντρα στον ΟΦΗ στο «Γεντί Κουλέ». Οδηγό για τους «κίτρινους» θα αποτελέσουν οι οκτώ νίκες που έχουν προηγηθεί μέσα στην Κρήτη. Τo PRESSARIS γυρίζει το χρόνο πίσω και θυμάται τα «διπλά» του παρελθόντος σε βάρος του ΟΦΗ, αλλά και τους πρωταγωνιστές εκείνων των αναμετρήσεων…

Η αρχή έγινε την περίοδο 1968-69 και συγκεκριμένα στις 20 Απριλίου 1969, όταν ο Άρης επικράτησε με 1-2 στο Ηράκλειο, πανηγυρίζοντας την πρώτη του νίκη εκεί, η οποία θα ήταν και η μοναδική για τα επόμενα 25 χρόνια. Ωστόσο, μετά την καθιέρωση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και ειδικά από το 1995 και έπειτα, η ομάδα της Θεσσαλονίκης έχει δημιουργήσει μια ιδιαίτερα ευνοϊκή παράδοση στην Κρήτη.

1994-95: ΟΦΗ – Άρης 0-1
(65′ Μιλόγεβιτς)

25 χρόνια μετά την πρώτη του επικράτηση, ο Άρης πανηγύρισε ξανά στο «Γεντί Κουλέ», σε ένα κομβικό παιχνίδι για την 23η αγωνιστική της Α’ Εθνικής. Οι «κίτρινοι» ήταν αγχωμένοι και δεν έκαναν καλή εμφάνιση, ο ΟΦΗ είχε δύο δοκάρια, όμως ο Λιούμπισα Μιλόγεβιτς τιμώρησε τους Κρητικούς και στο 65′ σε μία αντεπίθεση σημείωσε το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης.

O παλαίμαχος Σέρβος στράικερ ζει πλέον μόνιμα στην πατρίδα του (έχει μαγαζί με αθλητικά είδη και δεν ασχολείται ιδιαίτερα με το ποδόσφαιρο), κάνοντας κάποιες σπάνιες επισκέψεις στην Ελλάδα. Ωστόσο παρακολουθεί την πορεία του Άρη, όπως είχε τονίσει σε συνέντευξή του προ διετίας. Μετά τον Άρη και πριν αποσυρθεί, είχε ένα άτυχο πέρασμα από τον Παναιτωλικό.

{youtube}gMHs1FekS4U|480|360|1{/youtube}

1998-99: ΟΦΗ – Άρης 2-4
(45′ Ντιαρά, 71′ Τζανετής – 11′ Κυζερίδης, 43′ Αγαθοκλέους, 62′ Ναγκόλι, 70′ Λουμπούτης)

Τρία χρόνια αργότερα, τη χρονιά της επιστροφής του στη μεγάλη κατηγορία, οι «κίτρινοι» κέρδισαν με το εμφατικό 2-4, σημειώνοντας από δύο γκολ σε κάθε ημίχρονο.

Από τους σκόρερ της ομάδας σ’ εκείνη την αναμέτρηση, ο Νίκος Κυζερίδης ασχολείται σήμερα με την προπονητική και εργάζεται στον Ελευθεριακό. Μετά τον Άρη έπαιξε κατά σειρά σε Βέροια, Αγροτικό Αστέρα, Μακεδονικό, Αετό Σκύδρας και Ελευθεριακό.

Ο Ναγκόλι Κένεντι έφυγε από τη Θεσσαλονίκη το 2002 κι έπαιξε σε ΠΑΣ Γιάννινα, Παραλίμνι και ΑΕΚ Λάρνακας, κλείνοντας την καριέρα του στην Κύπρο. Πλέον μένει μόνιμα στη Ζιμπάμπουε, στην ιδιαίτερη πατρίδα του, Κουέκουε.

Ο Μάριος Αγαθοκλέους επίσης έχει αποσυρθεί και μένει μόνιμα στη Λεμεσό της Κύπρου, ενώ μετά τη φανέλα του Άρη φόρεσε κι αυτές των ΑΠΟΕΛ, Ανόρθωσης, Πάφου, Δόξα Δράμας, Πανθρακικού και Θερμαϊκού Θέρμης.

Τέλος, ο Κώστας Λουμπούτης, προερχόμενος από τα τμήματα υποδομής του Άρη, βρίσκεται πια μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας (δίχως ομάδα και σε αντιπαράθεση με την πρώην του, τον ΠΑΣ Γιάννινα). Μετά τον Άρη έπαιξε στις Περούτζια, Σιένα, Τβέντε, Ντεν Χάαγκ, Ανόρθωση, Λεβαδειακό και στον ΠΑΣ.

{youtube}TsJThl-7p4w|480|360|1{/youtube}

2000-01: ΟΦΗ – Άρης 2-3
(5′ Μάουρο, 15′ Γκόμεζ – 38′ πέν., 62′ πέν. Χριστοδούλου, 75′ Κυζερίδης)

Ο ΟΦΗ προηγήθηκε στο πρώτο 15λεπτο με 2-0, αλλά οι «κίτρινοι» ξεπέρασαν τον αρχικό αιφνιδιασμό και γύρισαν το παιχνίδι. Ο Μάριος Χριστοδούλου, με δύο εύστοχες εκτελέσεις πέναλτι, έφερε το παιχνίδι στα ίσα και ο Νίκος Κυζερίδης με απευθείας εκτέλεση φάουλ διαμόρφωσε το τελικό 2-3, στο παιχνίδι που είχε γίνει στο πλαίσιο της 17ης αγωνιστικής.

Ο Μάριος Χριστοδούλου μετά τον Άρη έπαιξε σε Λάρισα, Ακράτητο, Νέα Σαλαμίνα, ΑΠΟΠ Κινύρας, Πιτσιλιά, Ερμή Αραδίππου και στην ομάδα της Ερίμης (Γ’ κατηγορία Κύπρου), όπου αγωνίζεται έως σήμερα. Παράλληλα, έχει δικές του ακαδημίες ποδοσφαίρου.

{youtube}an2r-gjpBt0|480|360|1{/youtube}

2001-02: ΟΦΗ – Άρης 1-2
(59′ Διγκόζης – 37′ Καζαντζής, 75′ Μπάρκογλου)

Ο Καζαντζής έβαλε μπροστά τον Άρη με πλασέ στο 37′, με την μπάλα να περνάει ξεκάθαρα τη γραμμή του τέρματος. Ο Διγκόζης ισοφάρισε με τη συμπλήρωση μιας ώρας παιχνιδιού, με σουτ το οποίο κόντραρε, αλλά η τελευταία λέξη ανήκε στον Μπάρκογλου, που με σουτ – βολίδα «εκτέλεσε» τον Μπεκιάι, χαρίζοντας τη νίκη στον Άρη, για την 20η αγωνιστική.

Ο Γιώργος Καζαντζής είχε φθίνουσα πορεία μετά το πέρασμά του από Άρη. Αρχικά ξαναγύρισε στην Προοδευτική, έπειτα έπαιξε στον ΟΦΗ δύο χρόνια, στην Καλλιθέα άλλα τρία, ενώ σήμερα αγωνίζεται στον τοπικό ΠΑΟΚ Γλυφάδας!

Αντίθετα, ο Γιώργος Μπάρκογλου μπορεί ποτέ να μην έκανε το μεγάλο βήμα, είχε όμως -και έχει ακόμα- μία αξιοπρεπέστατη παρουσία στη μεγάλη κατηγορία. Παίκτης ολκής και αρχισκόρερ, σε όλες τις ομάδες που αγωνίστηκε. Κατά σειρά, μετά τον Άρη βρήκε «στέγη» σε Ακράτητο, Αιγάλεω, Ξάνθη, Απόλλωνα Καλαμαριάς, Πανιώνιο, Λεβαδειακό και τώρα στην Κέρκυρα.

{youtube}Gdp-EIBX2Eg|480|360|1{/youtube}

2002-03: ΟΦΗ – Άρης 1-2
(4′ Μπελεβώνης – 63′, 87′ Σίμιτς)

Το παιχνίδι αντιστοιχούσε στην 8η αγωνιστική του πρωταθλήματος και βρήκε τον Άρη νικητή στο Ηράκλειο για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Ο Μπελεβώνης άνοιξε το σκορ πολύ νωρίς για τους γηπεδούχους, όμως ο Σίμιτς, τον οποίο είχε ρίξει ως αλλαγή στο ημίχρονο ο Γιώργος Φοιρός, σκόραρε δύο φορές και διαμόρφωσε το τελικό 1-2.

Ο Γιόσιπ Σίμιτς έκανε σπουδαία καριέρα μετά το πέρασμά του από την Ελλάδα. Ο 34χρονος Κροάτης, που έχει πια αποσυρθεί, αγωνίστηκε στις Κλαμπ Μπριζ, Χιουντάι Χόρανγκ, Κέρντεν και Βάρτεκς.

{youtube}xrgk3N9_22E|480|360|1{/youtube}

2007-08: ΟΦΗ – Άρης 0-1
(72′ Ίβιτς)

Οι «κίτρινοι» πανηγύρισαν για πρώτη φορά μέσα στο «Παγκρήτιο», με σκόρερ τον Ίβιτς στο 72′ με διαγώνιο πλασέ, λίγα λεπτά αφότου ο Ντούσαν Μπάγεβιτς τον είχε βάλει στο παιχνίδι ως αλλαγή.
Ο Βλάνταν Ίβιτς παραμένει εν ενεργεία και αγωνίζεται πλέον στον ΠΑΟΚ.

{youtube}LDikUe1w-ZI|480|360|1{/youtube}

2008-09: ΟΦΗ – Άρης 0-1
(92′ Κάλβο)

Για δεύτερη διαδοχική χρονιά, ο Άρης κέρδισε τον ΟΦΗ μέσα στο «Παγκρήτιο» και μάλιστα στην τελευταία φάση του αγώνα. Αυτή ήταν η τελευταία αναμέτρηση των δύο ομάδων στην Κρήτη, αλλά και η πρώτη φορά που ο Μιχάλης Σηφάκης αντιμετώπιζε την πρώην ομάδα του και μάλιστα μέσα στη γενέτειρά του. Το μοναδικό γκολ ήρθε στις καθυστερήσεις με απίστευτης έμπνευσης σουτ του Τόνι Κάλβο.

Ο Ισπανός αποτελεί παρελθόν πια για τον Άρη και μετά το πέρασμά του από την Πάρμα ως δανεικός, ανήκει πλέον στη βουλγαρική Λέφσκι Σόφιας, αποτελώντας όμως δυσάρεστη έκπληξη για τη νέα ομάδα του μέχρι στιγμής.

{youtube}sPi8e7WKkIM|640|360|1{/youtube}

Δηλώσεις του Μιχάλη Σηφάκη μετά από εκείνη την αναμέτρηση:
{youtube}3n_D3QAibF8|480|360|1{/youtube}

To Top