Σαπουντζής στο PRESSARIS: «Έγιναν λάθη, ας κοιτάξουμε μπροστά»

Έχει παίξει στον Άρη και δεν έκρυψε ποτέ την αγάπη του για την ομάδα. Φόρεσε όμως και τη φανέλα του ΟΦΗ -όπως κι άλλων ομάδων- και συνεπώς δεν υπάρχει καταλληλότερος από τον Αντώνη Σαπουντζή ώστε να μιλήσει για το κυριακάτικο παιχνίδι των «κίτρινων» στο «Γεντί Κουλέ». Ο 40χρονος πια παλαίμαχος ποδοσφαιριστής τα… είπε όλα στο PRESSARIS, σε μια συνέντευξη – ποταμό, χωρίς να μασήσει τα λόγια του. Απολαύστε τον…

Αφού μας υποδέχθηκε στο μαγαζί που διατηρεί στην Έδεσσα, ο Αντώνης Σαπουντζής μας περιέγραψε αρχικά το πώς είναι πια η καθημερινότητά του: «Πλέον ζω μόνιμα εδώ στην Έδεσσα και ασχολούμαι με το μαγαζί μου και τις ακαδημίες του Εδεσσαϊκού. Πέρυσι ήμουν στα Γιαννιτσά, με τα οποία μάλιστα επισκεφτήκαμε και δύο φορές το Χαριλάου, τη μία στο παιχνίδι με τη Λεβερκούζεν», είπε για να συνεχίσει «Είναι φορές που μου λείπει το ποδόσφαιρο, όμως έτσι είναι τα πράγματα. Κάποια στιγμή σταματάς. Προσπαθώ να μην απομακρύνομαι, ενώ τον Άρη ως γνωστό τον παρακολουθώ ανελλιπώς και όσο μπορώ επισκέπτομαι το γήπεδο».

«Τουλάχιστον 10 παίκτες, δεν αξίζουν να φοράνε τη φανέλα του Άρη»

Εν συνεχεία, η συζήτηση πήγε στον Άρη και μίλησε χωρίς περιστροφές για τις αιτίες του άσχημου ξεκινήματος: «Ξεκάθαρα, πρώτα απ’ όλους ευθύνη φέρει ο προπονητής. Νομίζω ότι τελικά δεν μπόρεσε να αντέξει την πίεση του Άρη ο κ. Τσιώλης. Δεν κατάφερε να διαχειριστεί όλο αυτό το οικοδόμημα σωστά. Ο Άρης δεν είναι… Βόλος. Βέβαια, δεν μπορείς να μείνεις εκεί. Η ομάδα έχει σχεδόν 40 παίκτες. Δηλαδή πώς θα γίνει η προπόνηση; Εμείς παλιά με 25 παίκτες και δυσκολευόμασταν. Για όνομα του Θεού! Φταίει και η διοίκηση που το άφησε όλο αυτό να εξελιχθεί, ενώ άμοιροι ευθυνών δεν είναι και οι παίκτες».

Ακόμα περισσότερη πικρία, αλλά και ένταση, έβγαλε στην συνέχεια ο άλλοτε παίκτης του Άρη, το όνομα του οποίου έγινε σύνθημα στα χείλη των φιλάθλων: «Στο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ τρελάθηκα κυριολεκτικά! Θύμιζε φιλικό. Ειλικρινά, κάποιοι δεν μπορεί να φοράνε αυτή τη φανέλα και να μην πέφτουν κάτω. Είναι κάποιοι παίκτες που δε ματώνουν και για να πω την αλήθεια πρέπει να φύγουν. Δε θα πω εγώ ποιοι είναι αυτοί, αλλά τουλάχιστον δέκα παίκτες δεν πρέπει να φοράνε τη φανέλα του Άρη»!

Συνεχίζοντας, ανέλυσε το πρόβλημα ακόμα περισσότερο: «Πρέπει να αραιώσει το ρόστερ. Είναι πολλοί οι παίκτες. Πάντως ήμασταν και πολύ άτυχοι, ενώ και οι διαιτησίες μας δεν ήταν και οι καλύτερες. Τα βλέπετε… Δεν ξέραμε πώς θα είναι τα πράγματα, αν θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα και πόσες ομάδες θα έχει. Κωμικοτραγικά περιστατικά. Όλα αυτά επηρέασαν και τον Άρη».

Χωρίς να κρύβεται πίσω από το δάκτυλό του, ο Εδεσσαίος πρώην ποδοσφαιριστής, συμπλήρωσε στο ίδιο μήκος κύματος. «Για μένα, έπαιξαν λάθος παίκτες, ενώ κάποιοι άλλοι που έπρεπε να παίζουν δεν έπαιρναν χρόνο συμμετοχής. Ο προπονητής έφερε κάποιους ποδοσφαιριστές που γνώριζε και λογικό είναι να τους εμπιστεύτηκε περισσότερο, αλλά νομίζω ότι όσοι είναι φορμαρισμένοι πρέπει να παίζουν», είπε, προτού σχολιάσει και τις φήμες για τα… νυχτοπερπατήματα: «Πάντα ξενυχτούσαν οι ποδοσφαιριστές. Σίγουρα δεν είναι ό,τι πιο σωστό, όμως αν κάποιος μπει και είναι ο κορυφαίος μέσα στο γήπεδο, ποιος θα βγει να τον κατηγορήσει γιατί ξενυχτάει; Η εικόνα μέσα στο γήπεδο είναι αυτή που μένει».

«Δεν χάνουμε από τον ΟΦΗ, αλλά θέλει προσοχή στην άμυνα…»

Όσον αφορά το παιχνίδι του Άρη στο «Γεντί Κουλέ», ο Αντώνης Σαπουντζής παρουσιάστηκε αισιόδοξος: «Αν δεν κερδίσουμε, που έχουμε πολλές πιθανότητες να το πετύχουμε διότι μας ευνοεί το στιλ παιχνιδιού του ΟΦΗ, τουλάχιστον δε θα χάσουμε. Έχουμε καλύτερους παίκτες, αλλά θα λείπει ο κόσμος της ομάδας και θα είναι σημαντικό. Είναι δύσκολη έδρα. Νομίζω πως θα είναι καλή η ομάδα μας και πως η διακοπή θα ωφελήσει. Θα χρειαστεί προσοχή όμως, γιατί ο ΟΦΗ έχει την ψυχολογία με το μέρος του. Και ειδικά χρειάζεται προσοχή στην άμυνα, μη φάμε κανένα παράξενο γκολ πάλι…».

sapountzis-savvaidisΈτσι, πήραμε την αφορμή και τον ρωτήσαμε αν ο Βαγγέλης Μάντζιος θα μπορούσε να φορέσει τη φανέλα των «κίτρινων». Αμέσως πήραμε την απάντησή μας: «Όχι. Νομίζω πως ο Μάντζιος ή και ο Μήτρογλου, τον οποίο θέλαμε, είναι για μικρές ομάδες. Είναι αργοί. Άλλος παίκτης λείπει από τον Άρη. Λείπει ο Κόκε των δύο πρώτων χρόνων. Ένας γρήγορος φορ. Ο Άρης την Κυριακή θα πρέπει να προσέξει τα στημένα και βέβαια να μην προδοθεί από την άμυνα και τον Σανκαρέ, ο οποίος για την ώρα δεν έχει δείξει όσα είχε παρουσιάσει με τον Βόλο. Παράλληλα, μπροστά ο Καστίγιο θα πρέπει να βελτιωθεί. Δεν έχει καλή εικόνα και είναι βαρόμετρο για την ομάδα».

Για το αν έχει ξεχωρίσει κάποιον παίκτη μέχρι στιγμής από τον Άρη, μας είπε: «Για την ώρα, όχι. Ο Άρης είναι μεγάλη ομάδα και πρέπει να είναι ψηλά, για να πεις πως κάποιος ξεχώρισε. Μη γελιόμαστε», ενώ για τους νεαρούς της ομάδας είπε: «Τον Κατίδη τον ξέρω. Θα πρέπει να παίξει. Είναι καλός με την μπάλα, γρήγορος και κυρίως τσαμπουκάς. Τέτοιους παίκτες τους θες. Τους χρειάζεσαι. Ο Γιαννιώτας μου άρεσε πολύ με τον Ολυμπιακό, ενώ έχω ακούσει ιδιαίτερα καλά λόγια για τον Γιαννίτση».

Ο Πρόμπιερζ και οι παίκτες με προσωπικότητα…

Δε θα μπορούσαμε λοιπόν να μην το ρωτήσουμε για την πρώτη εντύπωση του από το νέο τεχνικό της ομάδας, Μίχαλ Πρόμπιερζ, το αν σωστά επιλέχθηκε και βέβαια αν αυτός θα δώσει ευκαιρίες στους νεαρούς: «Μου άφησε εξαιρετική εντύπωση. Φαίνεται δουλευταράς. Θα προσφέρει και δείχνει σοβαρός. Νομίζω ότι έδειξε πως θα προσπαθήσει να βοηθήσει και τους μικρούς, με την είσοδο του Γιαννιώτα, ενώ νομίζω ότι δεν υπάρχει λόγος να πούμε για το αν έπρεπε να αλλάξει προπονητής. Το έδειξαν αυτό τα αποτελέσματα. Βέβαια, ο Πρόμπιερζ δε θα κριθεί από τώρα. Ας τον αφήσουμε να δουλέψει και να δείξει τι μπορεί να πετύχει».

Παράλληλα, τον ρωτήσαμε αν έπρεπε ο Άρης να αλλάξει τη φιλοσοφία του και τόσα πρόσωπα το καλοκαίρι: «Και ναι και όχι. Κάποιων παικτών ο κύκλος έκλεισε. Αλλά ας μη μείνουμε εκεί. Την προσωπικότητα του Κούπερ δεν μπορείς να την ξαναβρείς. Λογικό. Θα μπορούσαμε όμως να βρούμε κάποιους παίκτες με προσωπικότητα. Έφυγαν ο Κόκε, ο Μπομπαντίγια που ήταν από τους καλύτερους που έχω δει να φοράνε τη φανέλα μας, ακόμη κι ο Ντανίλο. Λείπει ο Ρονάλντο Γκιάρο, για παράδειγμα. Πάντως η ομάδα θα βγει από το αδιέξοδο».

Παράλληλα, μας τόνισε ότι ο Άρης θα αρχίσει να ανεβαίνει: «Τη νιώθω την πίστη που υπάρχει στα αποδυτήρια. Θα ανατραπεί η κατάσταση. Είπαμε πολλά, αλλά να μην τρελαθούμε. Ο Άρης δεν έχει πάρει από τους παίκτες του πολλά, όμως έχει εκπληκτικό ρόστερ. Ελπίζω πως ο κόουτς θα βρει τη συνταγή και τα αποτελέσματα θα έρθουν. Αυτό το έχω συζητήσει και με τον Κολτσίδα κάποια στιγμή».

«Είναι αρχή ακόμη, η κατάσταση θα διορθωθεί…»

Εκεί βρήκαμε την αφορμή και τον ρωτήσαμε αν κρατάει με κάποιους πρώην συμπαίκτες του επαφή, για να μας πει: «Ναι, βεβαίως. Ποτέ δεν είχα πρόβλημα με κανέναν. Μιλάω με τον Γιώργο Κολτσίδα, με τον οποίο είμαστε πολύ στενοί φίλοι και για χρόνια υπήρξαμε συμπαίκτες, ενώ μιλάω συχνά με τον Λεκμπέλο, τον Γιώργο Ιωσηφίδη, τον Κωφίδη, τον Μιλόγεβιτς, τον Μητσόπουλο και τον Πέτρο Πασσιαλή κάποιες φορές».

Κάπου εκεί θυμήθηκε και το «διπλό» του Άρη στην Κρήτη την περίοδο 1994-95 με το γκολ του Λιούμπισα Μιλόγεβιτς, επισημαίνοντας: «Είχαμε πάρει μεγάλη νίκη τότε με το γκολ του Λιούμπισα και θυμάμαι που όλη τη χρονιά πηγαίναμε εξαιρετικά».

Για την τωρινή διοίκηση της ΠΑΕ, σχολίασε: «Θεωρώ πως κάνουν εξαιρετική δουλειά. Νομίζω ότι έχουν βοηθήσει πολύ, σε δύσκολες συνθήκες. Ο κόσμος πρέπει να τους στηρίζει και να τους έχει εμπιστοσύνη. Νομίζω πως κάθε χρόνος που περνάει η διοίκηση είναι όλο και καλύτερη και πιο σοφή».

Όσο για τον κόσμο, δεν μπορούσε παρά να πει… το αυτονόητο: «Ο κόσμος θα είναι πάντοτε εκεί. Αυτός ο τεράστιος κόσμος του Άρη, ο οποίος δεν περιγράφεται. Νομίζω ότι παντού η δυναμική που βγάζει ο Super3 είναι τεράστια και κανείς δεν το αμφισβητεί».

Στον επίλογο, του ζητήσαμε να μας μιλήσει για τις φιλοδοξίες και τις προσδοκίες που έχει από το φετινό Άρη: «Νομίζω πως είμαστε στην αρχή ακόμη. Ας μη βιαζόμαστε. Η ομάδα έχει δρόμο μπροστά και θέλει στήριξη. Εγώ ελπίζω και πιστεύω πως η κατάσταση θα διορθωθεί. Νομίζω πως θέλει προσοχή και στο Κύπελλο, όπου με τρεις τέσσερις αγώνες, μπορείς να φτάσεις στον τελικό. Ο Άρης έχει περάσει και πιο δύσκολα. Ήταν, είναι και θα είναι μεγάλος και δυνατός και δεν αλλάζει αυτό…».

To Top