Οι πιο σημαντικοί Έλληνες ποδοσφαιριστές στην ιστορία του Άρη

Ο Άρης μπαίνει στο 2023 ως μία άκρως ανταγωνιστική ποδοσφαιρική ομάδα που δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει τους συμπολίτες ή τις μεγάλες ομάδες των Αθηνών. Δυστυχώς, αυτό που λείπει όμως στην ομάδα είναι οι Έλληνες ποδοσφαιριστές.

Σε μία εποχή που οι Έλληνες ποδοσφαιριστές παραγκωνίζονται για τρίτης διαλογής ξένους ποδοσφαιριστές, είναι καλό να θυμηθούμε τους σημαντικότερους έλληνες ποδοσφαιριστές – και γενικά προσωπικότητες –  που κράτησαν την ομάδα σε δύσκολες στιγμές, έφεραν διακρίσεις και μας έκαναν περήφανους που είμαστε Άρης.

 

Ντίνος Κούης

Αν υπάρχει κάποιος άνθρωπος που έχει συνδέσει περισσότερο το όνομά του με την ομάδα του Άρη, θα βάζαμε στίχιμα ότι αυτός είναι ο Ντίνος Κούης. Στα 17 χρόνια που πέρασε στον Άρη μέτρησε 142 γκολ, αγωνίστηκε ώς μέσος, ως αμυντικό χαφ και τα τελευταία χρόνια της καριέρας του ως αμυντικός. Ήταν μέλος της ‘φουρνιάς’ ποδοσφαιριστών που ήταν υπεύθυνη για την δημιουργία μίας ολόκληρης γενιάς αρειανών. Ως παίκτης ήταν ολοκληρωμένος και αυτό είναι ενδεικτικό των πολλών γκολ που έβαλε παρόλο που δεν έπαιξε ποτέ σε θέση στην επίθεση. Ηγετική φυσιογνωμία, ψύχραιμος, αλάνθαστος και με ένα απίστευτο στατιστικό μεταξύ άλλων: Δεν πήρε ποτέ κίτρινη κάρτα στις 473 συμμετοχές του με τον Άρη!

Γιώργος Φοιρός

Παίκτης που συνέπεσε με τον Ντίνο Κούη σε μία φανταστική φουρνιά Ελλήνων ποδοσφαιριστών στον Άρη. Αγωνίστηκε ως αμυντικός και από πολλούς οπαδούς του Άρη θεωρείται ως ο καλύτερος αμυντικός στην ιστορία του συλλόγου, και ένας από τους καλύτερους της Εθνικής Ελλάδος. Ο Φοιρός είχε 303 συμμετοχές με την κιτρινόμαυρη φανέλα και 5 γκολ, ενώ αξιοσημείωτη ήταν και η προπονητική του καριέρα. Ξεχωρίζει η τετραετή πορεία του με τον Άρη από το 1992 μέχρι το 1996 με αποκορύφωμα την καλή πορεία του Άρη στο κύπελλο UEFA το 1994.  Ο Φοιρός στάθηκε στην ομάδα στα δύσκολα χρόνια με την πτώση της στη Β Εθνική ως τεχνικός τη δύσκολη χρονιά του 1997-1998, ενώ οδήγησε και ‘έπαιξε’ και τον τελικό του 2003, όταν και έφτασε την ομάδα στον τελικό κυπέλλου Ελλάδος. 

Σεμερτζίδης – Μπαλής

Δεν γινόταν να αφήσουμε κάποιον από τους δύο από έξω. Και οι δύο ήταν συμπαίκτες με τον Φοιρό και τον Κούη και είχαν έφτασαν την ομάδα ψηλά. Και οι δύο έφεραν διακρίσεις στην ομάδα καθώς ήταν από τα σημαντικότερα μέλη της ομάδας που έφτασε στου 16 του UEFA, αφού απέκλεισαν Μπενφίκα και Περούτζια (1980). 

Και οι δύο ποδοσφαιριστές έχουν πολλές συμμετοχές και μεγάλο αριθμό γκολ, ενώ η ενεργή συμμετοχή στα δρώμενα της ομάδας και μετά την επαγγελματική τους καριέρα, δείχνει το πόσο στήριξαν, στηρίζουν και θα συνεχίζουν να είναι ενεργά μέλη του Άρη.  

Γιώργος Κολτσίδας

Πάμε στην νεότερη ιστορία του Άρη. Ο Γιώργος Κολτσίδας τερμάτισε την καριέρα του το 2008 στο ματς για τα play-off με τον Πανιώνιο, μετρώντας 303 συμμετοχές και 9 γκολ με την κιτρινόμαυρη φανέλα. Ο Κολτσίδας ήταν γνωστός για τον ‘σκληρό’ τρόπο παιχνιδιού, για τον οποίο πολλές φορές αντίκρισε κίτρινες (και κόκκινες) κάρτες. Ωστόσο, οδήγησε τον Άρη στην άνοδο στην Α’ εθνική μετά από τον εφιάλτη της Β’ εθνικής. Διατέλεσε αναπόσπαστο κομμάτι της ομάδας και την οδήγησε 3 φορές σε τελικό κυπέλλου, το 2003, το 2005 και το 2008, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να κατακτήσει κάποιο τρόπαιο με τον ‘Θεό του πολέμου’.  

Αυτοί που παραλείψαμε να αναφέρουμε, αλλά δεν ξεχνάμε ποτέ!

Προφανώς αναφερθήκαμε στους πιο δημοφιλείς ποδοσφαιριστή του Άρη από την δεκαετία του 70, του 80 μέχρι και σήμερα. Ωστόσο, οι περισσότεροι τίτλοι του άρη ήρθαν στις δεκαετίες του 20, 30, 40 και 70, όπου και κατέκτησε τίτλο για τελευταία φορά μέχρι σήμερα (Κύπελλο Ελλάδος 1969-1970). Παίκτες όπως οι θρύλοι Κλεάνθης Βικελίδης, Αλέκος Αλεξιάδης, Κώστας Παπαϊωάννου, Αλκέτας Παναγούλιας και πολλοί άλλοι είναι ο λόγος που πολλές γενιές ταυτίστηκαν με την ομάδα και είναι περήφανοι για αυτή.

 

To Top