Οι τέσσερις μεγάλες αλλαγές στην διαιτησία από τον Οκτώβριο του 2016 έως σήμερα

Από τον Οκτώβριο του 2016 μέχρι σήμερα στην διαιτησία έχουν συντελεστεί τέσσερις σημαντικές αν όχι δομικές αλλαγές που δείχνουν την προσπάθεια που γίνεται για να χειραφετηθεί σε σχέση με τους παράγοντες και να διασφαλιστεί όσον αφορά την ορθότητα των αποφάσεων.

Η μεγάλη τομή έγινε τον Οκτώβριο του 2016 με την παρέμβαση της FIFA κατά την εκπνοή της διοίκησης Γκιρτζίκη η οποία ήταν η τελευταία μορφή έκφρασης του προηγούμενου ”συστήματος”.

Το Soccerplus θυμίζει τι έχει συμβεί από τότε μέχρι σήμερα:

  1. Σύνθεση Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας. Μέχρι τον Οκτώβριο του 2016 την ΚΕΔ όριζε η διοίκηση της ΕΠΟ και τα τελευταία χρόνια ο πρόεδρος της σε συνεργασία με τον πρόεδρο της ΚΕΔ που ήταν μέλος στο  ΔΣ της ΕΠΟ. Από τον Οκτώβρη του 2016 τα μέλη της ΚΕΔ ορίζονται από τη FIFA χωρίς να έχει λόγο η διοίκηση της ΕΠΟ.
  2. Πίνακες διαιτητών.Οι πίνακες διαιτητών καταρτίζονταν και ήταν σε γνώση των διοικήσεων της ΕΠΟ αφού στην ΚΕΔ είτε συμμετείχαν μέλη του ΔΣ είτε τα μέλη της ΚΕΔ συνεργάζονταν με την διοίκηση που ήταν η προϊστάμενη αρχή. Από τον Οκτώβριο του 2016 και μετά οι πίνακες διαιτητών καταρτίζονται χωρίς η διοίκηση της ΕΠΟ να έχει γνώση και χωρίς να μπορεί να κάνει καμία παρέμβαση.
  3. Ορισμοί διαιτητών.Μέχρι τον Οκτώβριο του 2016 ορίζονταν μόνο Έλληνες διαιτητές σε όλους τους αγώνες ενώ η ΕΠΟ στα αιτήματα ομάδων για ξένους διαιτητές απαντούσε ανεπίσημα ότι ”δεν επιτρέπεται από την FIFA και UEFA”. Από τον περσινό τελικό κυπέλλου που έγινε με ξένο διαιτητή έχει αρχίσει η χρησιμοποίηση ξένων διαιτητών στα ντέρμπι του πρωταθλήματος και σε κρίσιμα βαθμολογικά παιχνίδια της κορυφής.
  4. Mέτρα για την βελτίωση της διαιτησίας.Μέχρι τον Οκτώβριο του 2016 χρησιμοποιούνταν πρόσθετοι βοηθοί διαιτητές στους ημιτελικούς κυπέλλου και στον τελικό χωρίς το συγκεκριμένο μέτρο να επεκτείνεται στο πρωτάθλημα. Το 2018 η διοίκηση της ΕΠΟ κατόπιν προτροπής της FIFA αποφάσισε την εισαγωγή του VAR σε όλους τους αγώνες της Super League και στους σημαντικότερους αγώνες του κυπέλλου.
To Top