Ολόκληρη η τροπολογία για την επαγγελματική διαιτησία – Σήμερα κατατίθεται στη Βουλή

Προχωράει και μάλιστα… γοργά το θέμα της επαγγελματικής διαιτησίας. Πρόκειται για μία από τις πιο σημαντικές καινοτομίες, που εμπεριέχονται στην ολιστική μελέτη των FIFA-UEFA και είναι έτοιμη να γίνει νόμος του κράτους. Αποτελεί, άλλωστε, χρόνιο αίτημα των ανθρώπων του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, προκειμένου να υπάρχει περισσότερη αξιοπιστία στον χώρο.

Σήμερα, λοιπόν, σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, θα καταθέσει στη Βουλή τη σχετική τροπολογία, κάτι για το οποίο ενημέρωσε χθες τους εκπροσώπους των FIFA-UEFA και ΕΠΟ σε συνάντηση που είχε στη ΓΓΑ.

Μένει να δούμε ποιο θα είναι το μεταβατικό στάδιο για τη μετατροπή, καθώς σχεδόν η πλειονότητα των Ελλήνων διαιτητών έχει ως βασική ενασχόληση άλλα επαγγέλματα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», ο Άγγλος αρχιδιαιτητής Μαρκ Κλάτενμπεργκ έχει προτείνει τη δημιουργία της νέας ΚΕΔ με νέα «φουρνιά» διαιτητών και την πιλοτική ενσωμάτωση και των παλαιότερων, προσφέροντάς τους ικανοποιητικές οικονομικές αποδοχές, προκειμένου να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία της επιτροπής.

Στο νομοσχέδιο, εξάλλου, θα προβλέπεται επίσης πως η ΚΕΔ θα έχει ξεχωριστό προϋπολογισμό και από αυτόν θα πληρώνονται, εκτός από τους διαιτητές, οι παράγοντες και οι υπάλληλοί της. Στο σχέδιο, με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση της ΕΠΟ, στην οποία μέχρι σήμερα ανήκει η διαιτησία.

Σύμφωνα με τη συνοδευτική έκθεση, η προωθούμενη ρύθμιση προβλέπει μεταξύ άλλων:

1. Θεσπίζεται, ειδικά για τις ανάγκες των εθνικών πρωταθλημάτων επαγγελματικού ποδοσφαίρου ανδρών, σύστημα επαγγελματικής διαιτησίας με απόφαση του αρμόδιου για αθλητισμό Υπουργού.

2.α. Καταρτίζεται από την Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας (Κ.Ε.Δ.) αντί με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ.) της οικείας αθλητικής ομοσπονδίας, ο ειδικός κανονισμός για την επαγγελματική διαιτησία ποδοσφαίρου.

β. Ορίζεται ρητά, ειδικά για το άθλημα του ποδοσφαίρου, η λειτουργική, διοικητική και οικονομική ανεξαρτησία Κ.Ε.Δ.

3. Τροποποιούνται-συμπληρώνονται οι διατάξεις σχετικά με τα κωλύματα εγγραφής μέλους αθλητικού σωματείου.

4. Παρατείνεται από τη λήξη και έως 31.12.2022, η καταληκτική ημερομηνία υποχρέωσης τροποποίησης των καταστατικών των αθλητικών σωματείων, των αθλητικών ενώσεων και των αθλητικών ομοσπονδιών σε εναρμόνιση κείμενη νομοθεσία.

Β. Από τις προτεινόμενες διατάξεις προκαλείται βάρος του κρατικού προϋπολογισμού ετήσια δαπάνη, περίπτωση αυξημένης επιχορήγησης προς την οικεία αθλητική ομοσπονδία, για κάλυψη σχετικών αναγκών Κ.Ε.Δ., λόγω του νέου καθεστώτος λειτουργίας της.

Δείτε εδώ ολόκληρη την τροπολογία.

To Top