Οριστικό “όχι” του ΣΥΡΙΖΑ για οικουμενική κυβέρνηση

Οριστικό “όχι” είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη νέα πρόταση για το σχηματισμό μιας κυβέρνησης οικουμενικής, με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και της ΔΗΜΑΡ, κατά την συνάντηση που είχε με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, με την οποία κλείνει ο κύκλος των διερευνητικών εντολών.

Τι λέει το ένστικτό σου για τον μεγάλο τελικό Μπάγερν – Τσέλσι; Πόνταρε στην expekt.com, με Bonus εγγραφής 125 €!

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να παραδώσει την εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αύριο το μεσημέρι. Στη συνέχεια, ο Κάρολος Παπούλιας οφείλει, σύμφωνα με την συνταγματική διαδικασία, να συγκαλέσει το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών για να συζητηθεί το ενδεχόμενο συγκρότησης μιας οικουμενικής κυβέρνησης από όλα τα κόμματα.

“Η ώρα της αλήθειας έφτασε” τόνισε, στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και εξέφρασε την ελπίδα τα κόμματα να φερθούν πιο ώριμα, όπως είπε, στη φάση των διαβουλεύσεων που θα ξεκινήσει ο Κάρολος Παπούλιας.

Ο κ.Βενιζέλος, αφού τόνισε ότι με τις συμφωνίες που πέτυχε η Ελλάδα για το δανεισμό, γίνεται πλέον εφικτή μια πολιτική που θα οδηγήσει την οικονομίας της χώρας στην ανάκαμψη, είπε ότι “η συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στο σχήμα της οικουμενικής κυβέρνησης είναι προϋπόθεση που τίθεται για την αντιμετώπιση της κρίσης”.

Βενιζέλος: Εξήγησα ότι η άνοδος ενός κόμματος συνεπάγεται αυξημένη ευθύνη

“Εξήγησα στον κ.Τσίπρα ότι η εκλογική άνοδος ενός κόμματος συνεπάγεται και αυξημένη ευθύνη” είπε ο κ.Βενιζέλος και συμπλήρωσε ότι “αλαζονείες, με το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες εκλογές, δεν αρμόζουν στη συγκεκριμένη περίσταση”. Και αναρωτήθηκε “τί θα αλλάξει, αν υπάρξει προσφυγή στις κάλπες”.

Στις δικές του δηλώσεις, λίγο νωρίτερα, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στην πρόταση για την οικουμενική κυβέρνηση, είπε ότι “την άρνηση σε αυτή την πρόταση δεν την δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά την έχει δώσει από το βράδυ της Κυριακής ο ελληνικός λαός”.

Κάνοντας λόγο για μια “κοινή γραμμή τριών κομμάτων που ζητούν κυβέρνηση μνημονίου με αριστερό άλοθι”, σημείωσε με έμφαση ότι”το μνημονιο το εχει καταδικάσει ο λαός και δεν δικαιούται να το εφαρμόσει καμμία κυβέρνηση, ούτε συνεργασίας, ούτε οικουμενική”.

Μίλησε ακόμη για μετατόπιση Κουβέλη εκφράζοντας ωστόσο την ελπίδα να μείνει σταθερός σε όσα είπε και τελικά να μην στηρίξη κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Ο κ.Τσίπρας κατηγόρησε τα δυό μεγάλα κόμματα ότι “κάνουν σαν να μην κατάλαβαν το αποτέλεσμα των εκλογών”, ενώ εξαπέλυσε επίθεση στον Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας ότι “γίνεται κουραστικός” και ότι “αναμασά τα ίδια επιχειρήματα που χρησιμοποιούσε εναντίον του ο Γιώργος Παπανδρέου όσο ο ίδιος (ο πρόεδρος της ΝΔ) δεν είχε στείλει και αυτός επιστολή στην κυρία Λαγκαρντ” για την εφαρμογή των μέτρων του μνημονίου.

Αναίρεσε, εξάλλου το επιχείρημα του προέδρου της ΝΔ περί αντι-ευρωπαϊκής αριστεράς, υποστηρίζοντας ότι οι ομοϊδεάτες του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρώπη στάθηκαν στο πλευρό της ελλάδας και του ελληνικού λαού, σε αντίθεση με την κ.Μέρκελ. “Ας αφήσει αυτή την καραμέλα περί δραχμής γιατί είναι μια καραμάλεα που την εχουν χρησιμοποιήσει άλλοι πριν από αυτόν και έχει λιώσει” είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, ζήτησε από όλα τα άλλα κόμματα, να σταματήσουν να παίζουν με τις λέξεις και τούς ζήτησε να απαντήσουν στα ερωτήματα: Αν η κυβέρνηση που προτείνουν θα επιμείνει στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, σε περικοπές μισθών και συντάξεων, στην εφαρμογή των 77 μέτρων που έχει ανακοινώσει ο κ.Παπαδήμος, αν θα επιμείνει ή όχι στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, αν θα επιμείνει ή όχι στις απολύσεις στο δημόσιο.

Ας απαντήσουν και ας αφήσουν τα παιχνίδια με τις λέξεις, πριν η φτώχεια και η ανεργία καταστρέψουν το λαό και τον τόπο, κατέληξε στη δήλωσή του ο κ. Τσίπρας.

ΝΔ: Ο κ.Τσίπρας οδηγεί τη χώρα στην ακυβερνησία

Αμεση ήταν η αντίδραση της ΝΔ στις αιχμές που άφησε κατά του κ.Σαμαρά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. «Στην πιο κρίσιμη στιγμή, ο κ. Τσίπρας τορπιλίζει κάθε δυνατότητα συγκρότησης κυβέρνησης και οδηγεί τη χώρα σε ακυβερνησία», σχολίασε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης.

ΔΗΜΑΡ: Ο κ.Τσίπρας δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με επικοινωνιακά τερτίπια

«Η σταθερότητα των θέσεων της ΔΗΜΑΡ είναι δεδομένη και διαχρονική», είναι η απάντηση της Δημοκρατικής Αριστεράς στην ελπίδα που εξέφρασε ο κ. Τσίπρας να μείνει ο κ. Κουβέλης σταθερός στη θέση του και να μην συμμετάσχει σε κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ.

Εάν ο κ. Τσίπρας θέλει να «αγωνιά» για την δεδομένη σταθερότητα της ΔΗΜΑΡ και του προέδρου της Φώτη Κουβέλη είναι δικό του πρόβλημα και επικοινωνιακή του αγωνία, αναφέρει η ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ και καταλήγει: «Με επικοινωνιακά τερτίπια δεν μπορεί να δικαιολογηθεί, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πέταξε την δυνατότητα να υπάρξει κυβέρνηση της αριστεράς».

Πηγή: ethnos.gr

To Top