Ορφανίδης-Αθανασιάδης: “Αυτές είναι οι ακαδημίες του Άρη”

Ένα από τα πιο υπεύθυνα πόστα και σημαντικά κομμάτια του Άρη ως συλλόγου, είναι τα τμήματα υποδομής. Για την προσπάθεια την οποία γίνεται εκεί μίλησαν ο υπεύθυνος των τμημάτων υποδομής της ΠΑΕ Άρης και μέλος της διοίκησης,  Τάσος Ορφανίδης καθώς και ο επίσης υπεύθυνος των τμημάτων υποδομής, κ. Στέργιος Αθανασιάδης.Οι δύο άντρες φιλοξενήθηκαν στον “Aris fm 92,8”, κάνοντας μία αναλυτική ανασκόπηση των ενεργειών τους, τα τελευταία δύο χρόνια.
Στο ξεκίνημα το λόγο πήρε ο κ. Ορφανίδης, ο οποίος θυμήθηκε και γνωστοποίησε τα όσα έχουν πετύχει οι ακαδημίες του Άρη την τελευταία διετία: “Τα δυο χρόνια που προηγήθηκαν  υλοποιήσαμε αυτά που υποσχεθήκαμε στον κόσμο, κατά ένα μεγάλο ποσοστό και βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο, με γνώμονα το να πετύχει κάθε νέο παιδί τους στόχους του, που είναι  αρχικά να μάθει ποδόσφαιρο και εν συνεχεία να εκπληρωθούν τα όνειρα του.  Τον πρώτο χρόνο συγκεντρώσαμε κάμποσα παιδιά, ώστε να κάνουμε μια πρώτη  επιλογή, για τα τμήματα των αθλητών που υπάρχουν ανά ηλικίες μέχρι  και τους εφήβους. Έγινε η επιλογή την πρώτη χρόνια, και συγκεντρώσαμε περίπου 250-270 παιδιά. Η αλήθεια είναι πως δεν περιμέναμε τόσο μεγάλη  ανταπόκριση,  για αυτό  και δημιουργήθηκαν κάποια μικρά προβλήματα. Πάντα με καλή θέληση ξεπερνάμε τα προβλήματα.
 Θα ήθελα για άλλη μια φορά να ευχαριστήσω τον κ. Σεμερτζίδη, για την παρουσία και την προσφορά του στις ακαδημίες του ΑΡΗ. Αυτός είναι και ο στόχος της διοίκησης, οι νευραλγικές θέσεις της ΠΑΕ και  των τμημάτων υποδομής, να στελεχώνονται από ανθρώπους που έχουν καταθέσει το ποιών τους και προσφέρουν στον ΑΡΗ. Με τον κ. Σεμερτζίδη, μίλησα για πρώτη φορά, όταν τελείωνε το συμβόλαιο του με την εθνική. Τότε του εξήγησα  τα δεδομένα ενώ του είπα πως ότι προκύψει θα το λύσουμε μαζί.  Τον έπεισα και τότε ανέλαβε τις υποδομές.  Τη 2η χρονιά, μπήκαμε λίγο πιο δυνατά, θέλοντας να ξεχωρίσουμε τα τμήματα  και να τα κάνουμε πιο ανταγωνιστικά. Η θέση μας ήταν λεπτή. Είναι δύσκολο να πρέπει να πούμε σε  κάποια παιδιά πως δεν είναι τόσο υψηλό το επίπεδο τους αγωνιστικά και πως  θα πρέπει να προβούμε σε κάποιο διαχωρισμό. Σε καμία περίπτωση δεν θέλαμε να νιώσουν πως τα διώχνουμε από την ομάδα και το σύλλογο.  Κάποιοι γονείς δυσαρεστήθηκαν  με αυτό και ίσως και φέτος να συμβεί αυτό, γιατί ιδιαιτέρως τη σημερινή εποχή,  τα τμήματα  επιβάλλεται να είναι ανταγωνιστικά.
Από τη στιγμή εκείνη  που το αποφασίσαμε είπαμε πως με κάθε κόστος, θα προβούμε σε αυτό. Φάνηκε το έργο  μας με τα παιδιά που ανέβηκαν στην ομάδα Κ-17 και εν συνεχεία στην Κ-20. Ένα άλλο θέμα, και στόχος που επιθυμούμαι να επιτευχθεί είναι το ζήτημα των γηπέδων. Το ζήτημα είναι πως δεν υπάρχουν πάρα πολλά γήπεδα στη Θεσσαλονίκη, ώστε να εξυπηρετήσουν τον κόσμο απ όλες τις πλευρές. Αφουγκραζόμαστε τον κόσμο και τις δυσκολίες στη μετακίνηση, γι αυτό και την προηγούμενη διετία, μπήκαμε στη διαδικασία να βρούμε κάποιο  χώρο καλύτερο. Προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο. Ευελπιστούμε τη χρονιά αυτή ή την επόμενη να υπάρχει κάτι καλό προς ανακοίνωση”.
– Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους προπονητές και στον τρόπο επιλογής τους: “Οι προπονητές έχουν επιλεγεί βάση αυστηρών κριτηρίων από τον κ. Σεμερτζίδη. Πάνω απ όλα είναι σημαντικό το να  είσαι καλός παιδαγωγός”.
– Ενώ μίλησε και για τη γνωριμία του με τον κ Αθανασιάδη: “Η επαφή μας με τον κ. Αθανασιάδη έγινε με αφορμή τους γιούς μας και έναν αγώνα ποδοσφαίρου στον οποίο έπαιζαν αντίπαλοι. Ο πρώτος “στόχος” ήταν ο γιος του. Από τη στιγμή που αυτός κατερρίφθη , του εξήγησα πως έχουν τα πράγματα στα τμήματα υποδομής. Έχει το ίδιο  όραμα με εμάς. Οι προθέσεις του είναι ειλικρινείς  και οι απόψεις μας  συγκλίνουν σε όλα τα επίπεδα. Τα πάντα γίνονται βάση συζήτησης”.
 
– Τη σκυτάλη ανέλαβε ο κ. Αθανασιάδης λέγοντας μιλώντας αρχικά για τις εγκαταστάσεις της ομάδας: “Έγινε μια προσπάθεια στο ξεκίνημα να βρούμε κάποιο γήπεδο  που να βολεύει όσο  περισσότερο γίνεται , αλλά λόγω της οικονομικής κρίσης, άλλαξαν τα δεδομένα,  και τελικά το γήπεδο που είχαμε βρει, χρειάζονταν για ιδιωτική χρήση. Αναγκαστήκαμε οπότε  να αναζητήσουμε κάτι άλλο. Τα γήπεδα στα οποία σήμερα προπονούμαστε  πιστεύω πως είναι  σε πολύ καλή κατάσταση και όσον αφορά την απόσταση, αλλά και την ποιότητα του χώρου. Το πρόβλημα των προπονήσεων έχει λυθεί σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό. Για τα παιδιά που  έρχονται από τη δυτική Θεσσαλονίκη, καταλαβαίνω ότι αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη δυσκολία στη μετάβαση αλλά εφόσον εδω είναι η έδρα του ΆΡΗ, στη Χαριλάου, λογικό είναι να αναζητήσουμε γήπεδο προς τα ανατολικά. Κάνουμε ότι καλύτερο  μπορούμε. Και η αλήθεια πως οι πλειονότητα των αθλητών μας είναι ευχαριστημένη με τις παρούσες εγκαταστάσεις και οι προπονήσεις μας διεξάγονται άψογα.
 – Σχετικά με τον διαχωρισμό των αγωνιστικών τμημάτων, σημείωσε:
“Μέχρι την ηλικία των δώδεκα χρόνων δεν είναι δεδομένο πως  ένα παιδί θα μας δείξει την ικανότητα και το ταλέντο που πιθανόν να διαθέτει. Σε συνεργασία όλοι μαζί, έχουμε εντείνει τις προσπάθειες μας,  για τα παιδιά που έχουν γεννηθεί από το 2000 και πάνω. Από κει και μετά όσο μικραίνουν οι ηλικίες είναι σίγουρο πως δεν μπορείς να κρίνεις τα παιδιά, γι αυτό και έχει αυξηθεί κατά 40 τοις εκατό ο πληθυσμός των ακαδημιών στις ηλικίες αυτές. Φαίνεται ότι δεν γίνεται τόσο αυστηρή επιλογή στις ηλικίες αυτές. Στη συνέχεια όμως πρέπει να δούμε ποια παιδιά μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις των μεγαλύτερων τμημάτων. Πέρα από την  ποιοτικά ενός  ποδοσφαιριστή, σημαντικό για μας είναι και το κριτήριο της αξιολόγησης της προσπάθειας που αυτός καταβάλλει. Υπάρχει μια διαβάθμιση, μια πυραμίδα η οποία συγκλίνει ούτως ώστε να ανταπεξέλθουν οι αθλητές και να μπορέσουν να στελεχώσουν τα μεγάλα τμήματα”.
 
Εν συνεχεία θέλησε να ξανατοποθετηθεί ο κ. Ορφανίδης, λέγοντας: “Αξιοσημείωτο είναι πως όλα τα μεγάλα  κλαμπ, σε παγκόσμιο επίπεδο, έχουν πολύ αυστηρά κριτήρια για την είσοδο αθλητών στις ακαδημίες. Το σίγουρο είναι πως το λάθος ή  το σωστό θα το κρίνει μετά η ιστορία. Ενδεχομένως να κάνουμε κάποια λάθη.  Από τη στιγμή όμως που δουλεύουμε  και προσπαθούμε,  είναι λογικό να κάνουμε και λάθη. Μόνο αν δεν δουλεύεις, δεν κάνεις λάθη.  Να είναι σίγουρος ο κόσμος πως η διάθεση  και η εντολή  που έχει δοθεί  προς τα προπονητικά τιμ των τμημάτων υποδομής είναι να έχουν πάντοτε το νου τους σε όλα τα παιδιά. Να είναι σίγουροι όλοι πως κάποιο παιδί που προσπαθεί να  δείξει ότι μπορεί να κάνει το κάτι παραπάνω, οι άνθρωποι του Άρη το αντιλαμβάνονται και θα δώσουν στο παιδί τις ευκαιρίες που θα χρειαστεί. Επίσης υπάρχει ενημέρωση προς κάθε γονιό προσωπικά, ούτως ώστε οι γονείς να γνωρίζουν  ποια είναι η παρουσία του παιδιού τους  στις ακαδημίες του Άρη.  Δεν απορρίπτουμε τα παιδιά,  δίνουμε ίσες ευκαιρίες σε όλους. Λειτουργούμε  με ειλικρίνεια  και καθαρότητα, για να ξέρει ο κάθε γονιός που βρίσκεται, το παιδί του και να μην του έρθει ποτέ , κεραυνός εν αιθρία όταν ενδεχομένως δεν  μπορέσει να στελεχώσει κάποιο μεγαλύτερο τμήμα”. 
 
Στη συνέχεια ο κ. Αθανασιάδης μίλησε και για την νοοτροπία των ακαδημιών ποδοσφαίρου του Άρη:
“Είμαι γεμάτος ενθουσιασμό, από  τότε που τα παιδιά μας , βρέθηκαν κάποια στιγμή αντιμέτωποι σε  ένα αγώνα, συζητήσαμε  με τον κ. Ορφανίδη λίγο παραπάνω. Σαν επαγγελματία τον γνώριζα βέβαια. Διέγνωσα  όμως ότι υπήρχαν στις ακαδημίες δύο άνθρωποι τελείως ειλικρινείς με όραμα και αγάπη,  και επειδή και  εγώ είχα όραμα και αγάπη και στην προηγούμενη ομάδα που έπαιζε ο γιος μου, επηρεάστηκα πάρα πολύ από τη παρουσία  του κ. Σεμερτζίδη και του κ. Ορφανίδη, και αυτός είναι  ο λόγος που συνέδραμα  στην εν λόγω προσπάθεια. Στόχος είναι να ανεβάσουμε ψηλά τις  ακαδημίες, να γίνουν πόλος έλξης. Να προαχθούν σωστοί  αθλητές, άνθρωποι που  να έχουν κοινωνικοποιηθεί, και να εφοδιαστούν ε όλα τα θετικά στοιχεία που θα τους  και να τους βοηθήσουν  στην  μετέπειτα  πορεία τους.
 
Όλοι οι προπονητές των ακαδημιών είναι αξιόλογοι άνθρωποι. Κοιτούν τα παιδιά ένα προς ένα, και αν  γίνει  κάποιο λάθος, να είναι όλοι σίγουροι πως δίπλα στους προπονητές  βρισκόμαστε  κι άλλοι άνθρωποι, έτοιμοι να διορθώσουμε  κάποιο λάθος, άνθρωποι αξιόλογοι  που μπορούν να συνδράμουν στην  πορεία των παιδιών”.
 
Ενώ ο κ. Ορφανίδης θέλησε να συμπληρώσει: “Είναι πολύ εύκολο να λασπολογούμε ανθρώπους χωρίς κανένα κόστος. Οποιαδήποτε αξιολόγηση έχει γίνει  υπό το βλέμμα του κ Σεμερτζίδη, το δικό μου και φέτος του κ Αθανασιάδη. Βέβαια οι προπονητές είναι αυτοί διαλέγουν  ποια παιδία θέλουν να εισάγουν στην ομάδα τους. Είμαι σίγουρος πως απ όλους τους συναδέλφους, τηρείται  πλήρης αξιοκρατία.
 
Μάλιστα φέτος έχουν γίνει πάρα  πολλές δόκιμες και από τον κ. Τσιώλη, και ήμασταν και εμείς παρόντες. Σίγουρα έχουμε  άποψη, αλλά η τελική επιλογή είναι των προπονητών, του κ. Θέου που είναι ο τεχνικός της Κ-17, του κ. Πασσιαλή που είναι ο τεχνικός της ομάδας του ΑΡΗ Κ-20 και φυσικά του κ. Γιώρη που είναι ο υπεύθυνος στο διοικητικό κομμάτι. Η αξιοκρατία είναι για εμάς η σημαία”.

Για τα τουρνουά που συμμετέχει ο Άρης, τόνισε: “Κατά βάση συμμετέχουμε  στα πρωταθλήματα  της  ένωσης. Λόγω της αύξησης  των παιδιών, υπάρχει η σκέψη να συμμετέχουμε σε κάποιο ιδιωτικό πρωτάθλημα, προκειμένου  να αγωνιστούν όλα τα παιδιά. Σημασία για εμάς έχει το τουρνουά αυτό να επιδράσει θετικά στην προσωπικότητα και στην πορεία των παιδιών”.
 
Ο κ. Ορφανίδης δεν παρέλειψε να συμπληρώσει: “Πέρυσι συμμετείχαμε σε ένα  τουρνουά στην  Ξάνθη και σε ένα στην Αθήνα με τον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ. Λόγω τη οικονομικής κατάστασης  τα νοικοκυριά  γνωρίζουμε πως βρίσκονται σε σχετική στενότητα και  προσπαθήσαμε να μην επιβαρύνουμε τους γονείς, γι αυτό και  πέρυσι η συνδρομή  για τα τουρνουά ήταν πολύ μικρή.
Οι υπόλοιπες ομάδες που διατυμπανίζουν πως συμμετέχουν σε τουρνουά, το πράττουν με απόλυτη επιβάρυνση των γονέων.  Φέτος τυχόν να μπούμε σε μια διαδικασία συμμετοχής σε ιδιωτικό τουρνουά,  με το ελάχιστο κόστος  που θα προκύψει εάν  αυτό τελικά προκύψει”.
 
Για τη μηνιαία συνδρομή των τμημάτων υποδομής, ο κ. Αθανασιάδης, ανέφερε ξεκάθαρα: “Τα χρήματα από τις συνδρομές  χρησιμοποιούνται  μέχρι και το τελευταίο ευρώ για να προσθέσουμε κάτι  στα παιδιά. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα γόνιμο έδαφος στο οποίο θα ευδοκιμήσουν οι αθλητές  και εν συνεχεία κάποιοι  από αυτούς να επανδρώσουν τις πρώτες ομάδες”.
 
Ενώ δε λησμόνησε να μιλήσει και για την ιατρική παρακολούθηση που προσφέρεται στα νεαρά παιδιά, τονίζοντας: “Υπάρχει  ιατρική παρακολούθηση. Αρχικά ζητάμε μια βεβαίωση από  γιατρό.  Έχουμε συνεργασία με τον κ. Πανταζή και τον κ. Κιοφιντζόγλου, που μπορούν οι αθλητές μας όποτε θελήσουν να τους επισκεφθούν δωρεάν.
Φροντίσαμε μάλιστα και έγινε μια ενημέρωση με ένα γιατρό  προς τους προπονητές για τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση κάποιου τραυματισμού στη διάρκεια προπόνησης. Αυτό έγινε σε συνεργασία με την Ομάδα Διάσωσης”.
 
 
Για τον εξοπλισμό που παρέχεται στους νεαρούς αθλητές του Άρη, ο κ. Ορφανίδης, σημείωσε: “Εδώ και δυο χρόνια, συνεργαζόμαστε με την εταιρεία που ντύνει την πρώτη ομάδα, την Under Armour, και η συνεργασία μας είναι άψογη. συνεργασία άψογη.  Κατ’ ένα μεγάλο βαθμό  έχουνε εφοδιαστεί αυτό έχει γίνει ήδη και φέτος  και πρόκειτια ευελπιστούμε σε διάστημα έως μήνα οπότε και θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα, να γίνουν και τελευταίες παραλαβές.
 
Κλείνοντας το λόγο πήρε ο κ. Αθανασιάδης, που είπε: “Για κάποια είδη όπως είναι η τσάντα και το μπουφάν, τα οποία δεν αλλοιώνονται σε ένα χρόνο,  αντιθέτως η συγκεκριμένη ποιότητα είναι πάρα πολύ καλή, θα ήταν κρίμα να ξαναδίνουμε  χρήματα. Θα πάρουν βέβαια τσάντα και μπουφάν όσα παιδιά ήρθαν φέτος στο σύλλογο. Τα χρήματα που θα εξοικονομήσουμε θα τα αξιοποιήσουμε για την καλύτερη  προετοιμασία των αθλητών μας ενώ θα προσπαθήσουμε να μειώσουμε το κόστος συμμετοχής των παιδιών  σε μια εξόρμηση που θα επιλέξουμε να κάνουμε. Οραματιζόμαστε οι ακαδημίες να γίνουν πόλος έλξης των παιδιών. Δεν θέλουμε να κρατάμε τα παιδιά  εδώ με το ζόρι, θέλουμε να έρχομαι στα τμήματα υποδομών του Άρη και να μη θέλουν να φύγουν”.

To Top