Οχτώ χιλιάδες μέσα, άλλοι τόσοι έξω από το Παλέ, νίκη επί του Ολυμπιακού και… πρώτο πρωτάθλημα 34 χρόνια πριν! (photos)

Οχτώ χιλιάδες μέσα στο Παλέ κι άλλοι τόσοι απ’ έξω. Μέσα νίκη επί του Ολυμπιακού με σκορ 85-82, έξω πανζουρλισμός! Με αυτή τη νίκη ο Άρης “κλείδωσε” το πρωτάθλημα του 1979 και έβαλε τις βάσεις για την μετέπειτα αυτοκρατορία του στο ελληνικό μπάσκετ. Σαν σήμερα, 34 χρόνια πριν…

Η εφημερίδα “Μακεδονία” έγραψε τότε: “Το θριαμβευτικό διήμερο του Άρεως είναι το κύριο χαρακτηριστικό του πρωταθλήματος μπάσκετ Α’ Εθνικής κατηγορίας, που συνεχίστηκε Σάββατο και Κυριακή. Ο Άρης ύστερα από είκοσι χρόνια με τη νίκη του επί του Ολυμπιακού ξαναφέρνει το πρωτάθλημα στην Θεσσαλονίκη. Το παιχνίδι του Σαββάτου μεταξύ Άρη – Ολυμπιακού μπορεί άνετα να χαρακτηριστεί σαν το ντέρμπι της τελευταίας δεκαετίας. Μεγάλο μπάσκετ δεν παίχτηκε, αλλά ήταν τέτοια η εξέλιξη του αγώνα και τέτοιο το πάθος για τη νίκη των αντίπαλων παικτών που οπωσδήποτε κράτησε όχι μόνο αμείωτο, αλλά συνεχώς αυξανόμενο το ενδιαφέρον των φιλάθλων και τα 40 λεπτά του αγώνα”.

Τα καλύτερα έρχονται… “Με την τελική επικράτηση δε των κίτρινων με 85-82 (44-35) έδωσε την ευκαιρία στους 8.000 τυχερούς φιλάθλους (λέμε τυχερούς γιατί άλλοι τόσοι ήσαν έξω από το Παλαί ντε Σπορ) να ξεσπάσουν σε ουρανομηκείς ζητωκραυγές για την ομάδα του Άρεως, που νικώντας και τον Ολυμπιακό προχωρεί ακάθεκτα για τον τίτλο που μόνο με μαθηματικούς υπολογισμούς μπορεί να χάσει”.

Πρωταγωνιστές; “Καλύτεροι από τον Άρη οι Αλεξανδρής (30 πόντους), που ήταν μόνον του ολόκληρη ομάδα, Χωλόπουλος (12 πόντους) και Παπαγεωργίου (17 πόντους), ενώ από τον Ολυμπιακό οι Μελίνι (16 πόντους), Γιαγτζόγλου (17 πόντους) και Σισμανίδης (6 πόντους)”.

Είχε προηγηθεί την Παρασκευή και η νίκη επί του Σπόρτιγκ! “Στον δεύτερο αγώνα του ο Άρης κάνοντας πραγματικό περίπατο συνέτριψε το Σπόρτιγκ με 104-76 (55-36), παίρνοντας τη ρεβάνς του α’ γύρου. Χαρακτηριστικό του αγώνος οι 60 πόντοι που πέτυχε με άνεση ο Παπαγεωργίου”.

Τρία ακόμα στοιχεία που δεν αναγράφονται στο κείμενο της “Μακεδονίας”: Ο Αλεξανδρής πέτυχε τους 30 πόντους έχοντας 20/20 βολές και ο Παπαγεωργίου τους 60 πόντους με δίποντα και βολές, γιατί τότε δεν υπήρχε το τρίποντο! Με αυτή τη νίκη ο Άρης έφτασε τότε τους 40 βαθμούς μετά από 21 αγώνες, αφήνοντας δεύτερους τους τρεις της Αθήνας (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ) με 37 βαθμούς…

Ήταν το πρώτο πρωτάθλημα του… προπονητή Γιάννη Ιωαννίδη. Το ρόστερ του Άρη που έκανε ρεκόρ 24 νίκες και 2 ήττες: Αλεξανδρής, Παπαγεωργίου, Χωλόπουλος, Σκόνδρας, Παραμανίδης, Ανανιάδης, Βαμβακούδης, Καλαντίδης, Σπάρταλης, Νάστος, Σπηλιώτης, Βορεάδης, Στυλιανού, Δελεμερτζής.

To Top