ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Άρης και η απώλεια του Νώντα Σαμαρτζίδη… “Αθάνατος στην καρδιά και στο μυαλό”

Σαν αύριο 22 Ιουνίου έφυγε από τη ζωή το 1996, ένας από τους κορυφαίους αθλητές του πόλο και γενικά του ελληνικού αθλητισμού, ο Νώντας Σαμαρτζίδης, ο οποίος τίμησε τα χρώματα του Άρη επί σειρά ετών.

Το πόλο του Άρη δεν τον ξέχασε με σχετική ανάρτηση στην σελίδα του, όπως και ο νυν προπονητής και τότε συμπαίκτης του Πάνος Τσολακούδης, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά: “Ηρθε πάλι το τριήμερο της χρονιάς πού κάθε 5 λεπτά στην Πισινα τα πάντα θα σε θυμίζουν οπως ολα αυτά τα χρόνια και θα βουρκωνουμε κάθε τόσο. Ελπίζω να διασκεδάζεις με μας μέχρι να ανέβουμε κι εμείς εκεί πάνω γιατί οταν ανεβω θα σε σακατεψω να το ξέρεις πού μας άφησες τόσα χρόνια μόνους …και ας μην μπορώ
ΑΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ …”.

Διαβάστε τι έγραψε το 1996 η εφημερίδα “Θεσσαλονίκη” για τον χαμό του Σαμαρτζίδη:

“Ο δυνατότερος Ελληνας πολίστας και ένας από τους δυνατότερους παίκτες του κόσμου, ο Νώντας Σαμαρτζίδης δεν υπάρχει πια. Αφησε την τελευταία του πνοή, μέσα στο υγρό στοιχείο, που αγάπησε τόσο πολύ.

Ο Θεσσαλονικιός διεθνής πολίστας του Εθνικού, πνίγηκε το Σάββατο το μεσημέρι στις 12.30 στην παλαιά Επίδαυρο, ενώ έκανε ελεύθερη κατάδυση με έναν φίλο του και τη γυναίκα του, την διεθνή πολίστρια του Εθνικού Ντίνα Μαυρίδου. Για όσους ήξεραν τον Νώντα, η είδηση του θανάτου του, ακούστηκε σαν πρωταπριλιάτικο αστείο. Δύο μέτρα παιδί, που έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στο νερό, ο δυνατότερος Ελληνας πολίστας δεν ήταν δυνατό να πεθάνει.

Τα κατορθώματά του στην πισίνα αποτελούσαν υλικό για διηγήσεις των παικτών που έπαιξαν μαζί του σαν αντίπαλοι, οι συμπαίκτες και κίνητρο για τους μικρότερους. Αν και ήταν ένα φοβερό ταλέντο στο πόλο, ο δρόμος προς την καταξίωση ήταν δύσκολος για το Νώντα, που ξεκίνησε το πόλο στον Αρη Θεσσαλονίκης με τον οποίο έφτασε μέχρι τον τελικό κυπέλλου Ελλάδος το 1985 και έχασε από την ομάδα του Εθνικού με 8-7. Το 1986 πήρε μεταγραφή στον Εθνικό και από τότε άρχισε η καταξίωσή του στην εθνική ανδρών, όπου πέρσι ήταν αρχηγός της.

Οι διακρίσεις του Νώντα Σαμαρτζίδη ξεκινούν από τότε που ήταν κολυμβητής του Αρη Θεσσαλονίκης. Είχε κατακτήσει 5 χρυσά μετάλλια στο ελεύθερο. Στο πόλο οι μεγάλες διακρίσεις ήρθαν με τον Εθνικό. Δύο πρωταθλήματα Ελλάδος (88,94), δύο κύπελλα (89-91), 319 διεθνείς συμμετοχές, δύο συμμετοχές σε Ολυμπιάδες (88-92), δύο συμμετοχές σε παγκόσμια πρωταθλήματα (91-94) τέσσερις συμμετοχές σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (87, 91, 93, 95). Δύο συμμετοχές σε Fina Cup (87, 93). Ηταν πρώτος σκόρερ του ελληνικού πρωταθλήματος το ’88 και κάθε χρόνο μέσα στους τρεις πρώτους σκόρερ του πρωταθλήματος. Θρυλικό θα μείνει το σουτ του Νώντα Σαμαρτζίδη και η γρηγοράδα του στο κολύμπι. Μια από τις πολλές ιστορίες που λέγονται για το Νώντα, είναι ότι έχει κερδίσει σε κόντρα 50άρι πρωταθλητή της κολύμβησης, κολυμπώντας ο κολυμβητής ελεύθερο και ο Σαμαρτζίδης υποβρύχια.

Η απώλεια του αρχηγού του Εθνικού είναι πολύ μεγάλη, όμως το όνομά του θα αποτελέσει έναν θρύλο του ελληνικού πόλο και θα είναι για πάντα ένα πρότυπο και μια σημαία της ελληνικής υδατοσφαίρισης”.

To Top