ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ο Άρης όταν φώναζε “παρών” σε δυο Μουντιάλ! Ενκουλού ο… 5ος

Ο Άρης μετά από δώδεκα χρόνια θα καμαρώσει μια συμμετοχή εν ενεργεία ποδοσφαιριστή του στην τελική φάση του Μουντιάλ με την παρουσία του Νικολά Ενκουλού.

Ο Καμερουνέζος στόπερ θα είναι ο 5ος παίκτης του Άρη που αγωνίζεται σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου, ενώ ανήκει στον Άρη και παράλληλα, ο πρώτος ξένος που το καταφέρνει.

Tέσσερις συνολικά εν ενεργεία -εκείνες τις περιόδους- ποδοσφαιριστές του Άρη κλήθηκαν να εκπροσωπήσουν την χώρα -αλλά και τον Άρη- στα Μουντιάλ των ΗΠΑ και Ν. Αφρικής. Ο λόγος για τους Χρήστο Καρκαμάνη, Σάββα Κωφίδη, Μιχάλη Σηφάκη και Σάκη Πρίττα που με τις εμφανίσεις τους έπεισαν τους Αλκέτα Παναγούλια και Όττο Ρεχάγκελ ότι αξίζουν μία θέση στο ρόστερ της Εθνικής για τα τελικά.

ΤΟ… ΠΙΚΡΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ’94

Έχοντας εκατοντάδες χιλιάδες ομογενείς Έλληνες στο πλευρό της η Εθνική Ελλάδος όχι μόνο δεν κατάφερε να διακριθεί στην “παρθενική” της συμμετοχή, αλλά σημείωσε το περίφημο -αλλά ντροπιαστικό- 4-4-2, γνωρίζοντας τρεις ήττες σε ισάριθμα παιχνίδια (4-0, 4-0, 2-0) -χωρίς μάλιστα να πετύχει γκολ- από Αργεντινή, Βουλγαρία και Νιγηρία αντίστοιχα.

Την απόλυτη εμπιστοσύνη του Αλκέτα Παναγούλια απολάμβανε σε εκείνο το Παγκόσμιο Κύπελλο ο Σάββας Κωφίδης. Ο μέσος -τότε- του Άρη αγωνίστηκε και στα τρία παιχνίδια του ομίλου, όντας βασικός και αναντικατάστατος μέχρι το τέλος. Παρότι αξιοπρεπέστατος από θέμα εμφανίσεων δεν μπόρεσε να διακριθεί, παρασυρόμενος από την αποτρεπτική εικόνα που εμφάνισε το σύνολο των ποδοσφαιριστών της Εθνικής.

Αντίθετα, ο Χρήστος Καρκαμάνης έχοντας να “αντιμετωπίσει” τους Ηλία Ατματσίδη και Αντώνη Μήνου για την θέση νο1, περιορίστηκε σε μία και μόνο εμφάνιση. Ο τερματφύλακας του Άρη υπερασπίστηκε την εστία της Εθνικής στο τρίτο και τελευταίο παιχνίδι της “γαλανόλευκης” σε εκείνο το Μουντιάλ. Με εξαιρετικές επεμβάσεις κατάφερε να κρατήσει τους Νιγηριανούς όσο πιο μακριά μπορούσε από το γκολ. Τελικό σκορ 2-0 για την Νιγηρία με τον Καρκαμάνη να αποτρέπει ένα ακόμα βαρύ σκορ για την Εθνική…

16 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ…

Η επόμενη παρουσία της “γαλανόλευκης” στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου έμελλε να γραφτεί 16 χρόνια μετά. 2010! Με τον αγαπημένο όλων των Ελλήνων, Όττο Ρεχάγκελ στον πάγκο, η Εθνική κατάφερε να πετύχει το πρώτο της τέρμα αλλά και την πρώτη της νίκη.

Στην προεπιλογή για το Μουντιάλ της Ν. Αφρικής το 2010 βρέθηκαν δύο “παιδιά” του Άρη. Οι Μιχάλης Σηφάκης και Σάκης Πρίττας έκαναν απόσβεση την πολύ καλή χρονιά που ειχαν με τον Άρη του Έκτορ Ραούλ Κούπερ και πήραν τελικά το εισιτήριο για το μεγάλο ραντεβού.

Ο μέσος του Άρη παρότι κουβαλούσε μία γεμάτη από συμμετοχές χρονιά στην πλάτη του και μάλιστα σε υψηλό επίπεδο δεν κατάφερε να αγωνιστεί λεπτό. Ωστόσο και μόνο η παρουσία του σε μία τέτοια διοργάνωση συνιστά επιτυχία και για τον ίδιο αλλά και για τον Άρη εκείνης της περιόδου.

Στο ίδιο έργο θεατής και ο Μιχάλης Σηφάκης που έχασε την θέση του βασικού πορτιέρο από τον Αλέξανδρο Τζόρβα. Παρόλα αυτά συνέχισε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την παράδοση που θέλει τον Άρη να “τροφοδοτεί” πάντα με τερματοφύλακες το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.

 

To Top