Ο Αλκαράθ συστήνεται και… ομολογεί: “Πρόκληση για μένα η δουλειά στο εξωτερικό”

Λίγες ώρες πριν πατήσει για πρώτη φορά το πόδι του στη Θεσσαλονίκη ( 5μ.μ.) για λογαριασμό του Άρη, έχει μεγάλο ενδιαφέρον το τι λέει ο ίδιος ο Λούκας Αλκαράθ και πώς… συστήνεται στους φιλάθλους. 

Ο Λούκας Αλκαράθ διαθέτει τη δική του ιστοσελίδα(www.lucasalcaraz.com) και όποιος την επισκεφτεί μπορεί να μάθει πολλές άγνωστες πτυχές της καριέρας του.

Αξίζει τον κόπο να δούμε πώς… συστήνεται ο ίδιος στους φιλάθλους:

1. Οταν ακούω€ τη λέξη ποδόσφαιρο δύο λέξεις μου έρχονται στο μυαλό. Επάγγελμα και χόμπι. Ένας τρόπος ζωής με λίγα λόγια. Ξεκίνησα την ενασχόληση μου με το άθλημα όπως όλοι οι άλλοι.

Στη διάρκεια όμως προσπάθησα να μάθω περισσότερα για το παιχνίδι αυτό καθ’ αυτό και για τον τρόπο με τον οποίο παίζεται. Παρατήρησα από μικρή ηλικία ότι μου άρεσε να διοργανώνω τουρνουά και να διευθύνω ομάδες. Γενικότερα μου άρεσε να κάνω παραγωγική τη βούληση για ποδόσφαιρο, πράγμα το οποίο πρέπει να κάνει κάθε προπονητής.

2. Στα 25 χρόνια της καριέρας έχω υπηρετήσει ομάδες από την πρώτη κατηγορία περιφερειακού πρωταθλήματος μέχρι την Πριμέρα Ντιβιζιόν. Πρόκειται για μια ιστορία γραμμένη σε πάγκους και δημοσιογραφικά θεωρεία και θα ήθελα από την πλευρά μου να σας αφηγηθώ τι βρίσκεται πίσω απ’ αυτή και πως περπάτησα αυτό το μονοπάτι.

3. Ανέκαθεν ήμουν μεθοδικός και οργανωτικός άνθρωπος. Παράλληλα είχα την τύχη να μάθω από μικρός για τις δύσκολες πλευρές του αθλήματος. Σε αυτό έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι για οικογενειακούς λόγους εξαιτίας του παππού μου, πάντα ήμουν κοντά σε συλλόγους ποδοσφαίρου και ήξερα το κλίμα που επικρατεί μέσα στα αποδυτήρια. Από νεαρή ηλικία είχα εναρμονιστεί με λέξεις όπως η απόλυση και η κριτική. Οταν τα βρήκα μπροστά μου στην καριέρα μου δεν σάστισα, αλλά τα διαχειρίστηκα με ηρεμία. Την πρώτη φορά που μου έτυχε και δεν έχασα τη ψυχραιμία μου, τότε και κατάλαβα ότι αυτό θα κάνω σε όλη μου τη ζωή.

4. Ξεκίνησα την προπονητική μου καριέρα σε νεαρή ηλικία και σε μια εποχή που δεν ήταν τόσο συνηθισμένο κάποιος τόσο νέος να είναι προπονητής και όχι παίκτης. Από τη μία, αυτό με δυσκόλεψε γιατί έπρεπε να βρω έναν τρόπο να εμπνέω σεβασμό σε παίκτες που είχαν μεγαλύτερη ηλικία από εμένα. Ωστόσο, από την πλευρά μου ήμουν πάντα «σφιχτός», απόμακρος και σοβαρός. Δεν το έκανα επίτηδες, απλά έτσι είμαι σαν προπονητής. Και στην πορεία διαπίστωσα ότι αυτό με βοήθησε στο ξεκίνημα και στην πορεία της καριέρας μου. Μπορεί κάποιοι να το θεωρούν σαν μειονέκτημα, αλλά όταν ξεκινάς κάτι και στην πορεία αποφέρει καρπούς, τότε πολύ δύσκολα το αλλάζεις. Αυτό επηρέασε και τον χαρακτήρα μου.
Μπορεί να βγω έξω με τους φίλους μου και να γελάω και να κάνω πλάκα συνεχώς. Αλλά άλλο ο Λούκας και άλλο ο Λούκας Αλκαράθ ο προπονητής. Η αλήθεια είναι ότι για την στρέβλωση αυτή ευθύνομαι εγώ αποκλειστικά και η εμμονή μου για τη δουλειά μου που εξαιτίας της εν μέρει αμέλησα την εικόνα μου.

5. Ολα αυτά τα χρόνια διένυσα πολλά χιλιόμετρα για να δω κάποιον παίκτη από κοντά, η οτιδήποτε θεωρούσα σημαντικό. Εχω «χωνέψει» χιλιάδες ώρες ποδοσφαίρου, ενώ παράλληλα έχω θυσιάσει ώρες ύπνου και έχασα πολλές οικογενειακές στιγμές. Ολα αυτά ξεφεύγουν από το απλή ενασχόληση με το αντικείμενο.
Ετσι λοιπόν μετά από 25 συναπτά έτη στο χώρο και την απόλυση μου από την Αλμερία, συμπέρανα ότι κατάφερα να είμαι ο πιο γνωστός από τους «άγνωστους» προπονητές. Ετσι νομίζω τουλάχιστον.

6. Σε όλη αυτήν την πορεία πάλεψα πολύ για να βελτιωθώ και να εξελιχθώ επαγγελματικά. Ωστόσο παρά τα όσα έμαθα ποτέ δεν άλλαξα τις σταθερές με τις οποίες ξεκίνησα. Αγνόησα πολλές φορές το επικοινωνιακό κομμάτι. Οχι αυτό που έχει να κάνει με τους παίκτες και τον τύπο, αλλά αυτό που έχει να κάνει με το «περιβάλλον» του επαγγέλματος.

7. Είναι εύκολο κάποιος να πει κάτι αρνητικό για σένα γιατί μπορεί να έχει εμπάθεια ή γιατί μπορεί να μη σε ξέρει. Γενικότερα το μόνο εύκολο είναι να κρίνεις έναν άνθρωπο που εκτίθεται κάθε Κυριακή. Ωστόσο εγώ δεν είμαι χθεσινός. Όποιος θέλει να πει ή να μάθει κάτι για μένα μπορεί να ανατρέξει στα προηγούμενα 20 χρόνια καριέρας μου σε κάθε κατηγορία της Ισπανίας. Γι αυτό θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν με ενοχλούν αυτοί που κάνουν κριτικη. Με ενοχλούν αυτοί μιλούν δημόσια χωρίς να γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις.
Δεν λέω, κανείς δεν τα ξέρει όλα,. Ομως πρέπει πάντα να μαθαίνουμε και βελτιώνουμε ορισμένα πράγματα. Γι αυτό και εγώ προσπαθώ μέσω των όσων γράφω να σας παρέχω ενημέρωση για μερικές πτυχές που μπορεί να μη γνωρίζετε και να σας μεταδώσω ορισμένες ιδέες για το ποδόσφαιρο.

8. Θέλω να σας εκμυστηρευτώ και κάτι ακόμα. Τον τελευταίο καιρό κάνω μαθήματα προκειμένου να βελτιώσω τα αγγλικά μου. Αυτό το κάνω γιατί θεωρώ πως αυτά θα είναι απαραίτητα σε περίπτωση που προκύψει μια πρόκληση από το εξωτερικό.

Ένας από τους στόχους μου είναι να δουλέψω στο εξωτερικό, σε χώρες που οι Ισπανοί προπονητές χαίρουν εκτίμησης και είναι περιζήτητοι. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να ταξιδέψω στην Αγγλία, προκειμένου να παρακολουθήσω από κοντά αγώνες της Πρέμιερ Λιγκ και της Τσάμπιονσιπ και παράλληλα να δω και σε προπονήσεις διάφορων συλλόγων. Θεωρώ πως είναι πολύ καλό να ανταλλάσεις ιδέες πάνω στο αντικείμενο και να γνωρίζεις νέες κουλτούρες.

To Top