ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο Αντώνης Πακαλίδης αναλύει την πικρή ισοπαλία: Νέα τακτική, μηδέν αποτέλεσμα

«Όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν» λέει ο στίχος του τραγουδιού του Παπάζογλου και μεις γίναμε μάρτυρες μιας αλλαγής με μηδέν αποτέλεσμα.

Αναρωτιέμαι πολλές φορές «οι παίκτες κάνουν το σύστημα ή το σύστημα τους παίκτες;» Συνηθίζεται ο προπονητής να έχει μια φιλοσοφία παιχνιδιού και μέσα από την προπόνηση να την περνάει στους παίκτες. Υπάρχουν φορές που ο προπονητής βλέποντας τις δυνατότητες των παικτών προσαρμόζει το σύστημα του, πάνω σ’ αυτές. Με τον ΠΑΣ δεν έγινε κατανοητό τι από τα δύο ίσχυε. Ούτε το σύστημα έβγαινε, ούτε οι παίκτες έπαιζαν με βάση τις δυνατότητες τους. Οδυνηρή ισοπαλία και αποτυχία εκμετάλλευσης της έδρας.

– Η αρχική ενδεκάδα του ΑΡΗ «φώναζε» ότι ο προπονητής θέλει να δει κάτι διαφορετικό απ’ ότι τα δύο προηγούμενα παιχνίδια. Έκπληξη; Έμπνευση; Ανακάτεμα της τράπουλας; Δημιουργήθηκαν προσδοκίες μ’ αυτό το περίφημο 3-4-3 του Μπούργος. Μ’ αυτές μείναμε δυστυχώς. Τόσο κακό ημίχρονο, άνευρο, με παίκτες χαμένους στο γήπεδο, χωρίς ρυθμό, με ελάχιστες συνεργασίες, καμία σοβαρή ευκαιρία, είχα να καιρό δω.

Η μετατόπιση του Εντιαγέ στα άκρα , ίσως για να δώσει ταχύτητα, ήταν το πρώτο σοβαρό λάθος της τακτικής του προπονητή. Ο Σάσα με τον Ματίγια εξέπληξαν αρνητικά. Σ’ αυτό το σύστημα έπρεπε να έχουν παραπάνω τη μπάλα στα πόδια και να ψάχνουν τις «τρύπες» στην άμυνα των αντιπάλων. Ο μεν Ματίγια μπορεί, αλλά δεν είχε τα μπάλα στα πόδια, ο δε Σάσα ποτέ δεν ήταν ο παίκτης δημιουργός ώστε να «σπάσει» την άμυνα. Έμεινε ένας Καμαρά μόνος να τρέχει στην περιοχή και έξω απ’ αυτήν, χωρίς να μπορεί κανείς να του δώσει τη μπάλα. Ο φιλότιμος Εμπακατά, προσπάθησε να πάρει το διάδρομο για να πλησιάσει στην περιοχή , αλλά χωρίς συνεργασίες δεν είχε την αποτελεσματικότητα που χρειαζόταν η ομάδα.

–  Η αρνητική απόδοση του Ιτούρμπε ήταν το δεύτερο μελανό σημείο, για το οποίο ο παίκτης πρέπει να λογοδοτήσει στην ομάδα. Ούτε μία σωστή ενέργεια, ούτε μία σωστή συνεργασία, ούτε μία σωστή πάσα. Ο έτερος στην πλευρά του , Γκάνεα, κατάφερε να είναι χειρότερος από τον Ιτούρμπε.

Σαν να υπάρχει κάποιο σκιάχτρο που τον φοβίζει να τρέξει μέχρι την γραμμή του τέρματος ώστε να τραβήξει αμυντικό επάνω του. Εδώ η ψυχολόγος μπορεί να ξεκινήσει δουλειά. Στο τρίτο περίεργο της τακτικής είναι ότι έμενε ο Μπελανουάν με την μπάλα στα πόδια αμαρκάριστος, λίγο κάτω από το κέντρο, χωρίς να έχει παίκτη να δώσει πάσα. Μπορεί ο συγκεκριμένος παίκτης να κάνει παιχνίδι από εκείνη τη θέση; Περίεργο μου φαίνεται. Το πρωταρχικό πρόβλημα ήταν ότι δεν υπήρχε κίνηση χωρίς μπάλα με αποτέλεσμα να μην δημιουργούνται κενοί χώροι , είτε στον άξονα είτε στα πλάγια. Η ομάδα ήταν στατική.

–  Το νέο σύστημα απέτυχε και χάθηκε ένα ημίχρονο χωρίς ευκαιρία. Στο δεύτερο , με τις αλλαγές που έγιναν , φάνηκε ότι κάτι μπορούσε να διορθωθεί. Η ταχύτητα των Μαντσίνι και Ματέο, σε συνδυασμό με την είσοδο του Ντουκουρέ , ταρακούνησαν τις αμυντικές ισορροπίες. Κι αυτό όμως κράτησε λίγο. Αναμενόμενη η αναπροσαρμογή του πλάνου σε ένα 4-4-2 , έλειπε όμως ο Εντιαγέ. Μηδέν τέρματα , μηδέν πάθος, μηδέν ρυθμός, πετάχτηκε στα σκουπίδια ακόμα μία ευκαιρία για την επίτευξη του στόχου. Με την επιστροφή των έξι βαθμών γέμισε η καρδάρα με το γάλα , δυστυχώς με τέτοια αποτελέσματα την κλωτσάνε για να αναποδογυρίσει. Κάκιστη εμφάνιση χωρίς καμία δικαιολογία.

Ο προπονητής διάλεξε λάθος ώρα να δοκιμάσει νέα κόλπα. Μπήκε στο κάδρο της κριτικής και πλέον παίρνει την ευθύνη των αποτελεσμάτων.

-Οι δηλώσεις του Μπούργος στο τέλος, με έκαναν να ξανασκεφτώ τι είδα για να καταλάβω  ποια προσπάθεια εκθείασε ο προπονητής από τους παίκτες. Ίσως γι’ αυτόν η ενέργεια που ξόδεψαν οι παίκτες να ήταν 100%. Δεν ξέρω. Αυτός είναι στις προπονήσεις. Ο κόσμος δεν νομίζω να την έκρινε έτσι. Άλλωστε ούτε το αποτέλεσμα τον δικαίωσε. Το πρόβλημα του γκολ ήταν ο λόγος που ήρθε, συνεχίζεται επί των ημερών του. Ο ΑΡΗΣ χρειάζεται τρίποντα μέσα στο γήπεδο. Επειγόντως. Ειδάλλως θα μείνει με μια χρονιά άχρωμη, άοσμη , άγευστη.

Υ.Γ. Τα περιστατικά βίας που έρχονται κάθε μέρα στο φως της δημοσιότητας καταδεικνύουν ότι οι «φίλαθλοι» συγκεκριμένης ομάδας επιτίθενται σε φιλάθλους του ΑΡΗ. Η Πολιτεία καλά έκανε και νομοθέτησε για αυτά τα περιστατικά. Τι θα κάνει όμως για να σταματήσει τη βία; Μήπως πρέπει να βρεθούν μέτρα που θα πλήξουν ευθέως την ομάδα που καλλιεργεί αυτό το οπαδικό μίσος; Όλα είναι στα χέρια της εξουσίας.        

To Top