Ο Γιάννης Μιχαλήτσος αναλύει στο PRESSARIS το μεγάλο ντέρμπι

Ο Γιάννης Μιχαλήτσος έχει «φάει» με το… κουτάλι τα ντέρμπι Άρης-ΠΑΟΚ, είτε ως ποδοσφαιριστής, είτε ως προπονητής. Ήταν μάλιστα, ο προπονητής που κάθισε στον πάγκο του Άρη στο τελευταίο ντέρμπι στο Κλεάνθης Βικελίδης πέρσι στις 30 Ιανουαρίου (0-0). Μία μέρα πριν το μεγάλο ντέρμπι το PRESSARIS ζήτησε από τον έμπειρο τεχνικό και… αθεράπευτα αρειανό να αναλύσει για όλους τους φίλους του Άρη το παιχνίδι… Απολαύστε την τεχνική ανάλυση του πρώην προπονητή του Άρη.
 

«Εξαρχής σε σχέση με το παιχνίδι που δώσαμε πέρυσι με τον ΠΑΟΚ αρκετά πράγματα έχουν αλλάξει. Ήταν ένα παιχνίδι που ο Άρης ήταν πολύ καλύτερος. Ο ΠΑΟΚ σκεφτόταν να μη χάσει και βολεύτηκε στο να μη χάσει. Αύριο τα πράγματα πάλι θα είναι έτσι και σε μεγαλύτερο βαθμό. Πρώτον διότι από τον ΠΑΟΚ λείπουν πολλοί και βασικοί παίκτες και δεύτερον γιατί ο ΠΑΟΚ θα είναι κουρασμένος. Θεωρώ πως πέρα από το τι προσπαθούν να βγάλουν προς τα έξω, ότι δηλαδή κατεβαίνουν για το διπλό, τελικά απλά θα παλέψουν για να μη χάσουν. Τεχνικά είναι δύσκολο να αναλύσουμε το ματς διότι μπορεί να πέσουμε έξω και δεν ξέρουμε άλλωστε με τι ενδεκάδες θα κατέβουν οι δύο ομάδες στο παιχνίδι. Μπορώ να πω όμως ότι ο Άρης έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα για δύο σημαντικούς λόγους, τους οποίους θα αναλύσω παρακάτω».
 

Τα ατού των δύο μονομάχων

«Πιστεύω πως ο Άρης θα πρέπει να δώσει μεγάλη σημασία πάνω στον Βιερίνια. Τον κορυφαίο παίκτη του Ελληνικού πρωταθλήματος. Θεωρώ πως μαζί με τον Μιραλάς ξεχωρίζουν και είναι εξαιρετικοί ποδοσφαιριστές. Μπορεί από μόνος του να αλλάξει την εικόνα ενός παιχνιδιού. Πέρυσι εγώ είχα βάλει τον Βαγγέλη επάνω του και τον έκανε να μην αγγίξει την μπάλα. Κυριολεκτικά τον έσβησε. Δηλαδή δεν είναι υπερβολή ότι μόνο το φύλλο αγώνα επιβεβαίωνε ότι έπαιξε. Στο τέλος μάλιστα άλλαξε και πλευρά μήπως και μπορέσει να πάρει κάποια πρωτοβουλία. Ο Άρης από την άλλη έχει τον Καστίγιο. Μόνο τυχαίος δεν είναι ο Νέρι, αλλά πρέπει να πρέπει να το αποδείξει και μέσα στο γήπεδο. Για τέτοια παιχνίδια είναι γεννημένος κι αν του βγει το ματς μπορεί να κάνει σπουδαία πράγματα».
 

Τα πλεονεκτήματα

«Ο ΠΑΟΚ κατεβαίνει χωρίς πίεση. Μάλλον χωρίς την πίεση που μπορεί να έχει μία ομάδα σε ένα τέτοιο ματς, διότι έχει το ελαφρυντικό των απουσιών. Όχι πως αυτό λέει και πολλά. Όλα είναι θεωρητικά. Είναι όμως αλήθεια πως η πίεση έχει έρθει για πολλούς λόγους στον Άρη κι αυτό είναι πλεονέκτημα του ΠΑΟΚ. Όπως και στα συν τους είναι πως έχουν αυτή τη στιγμή μεγαλύτερη ομοιογένεια και περισσότερο ρυθμό ως ομάδα, κάτι που μειώνεται όμως με τις απουσίες. Ο Άρης από την άλλη είναι πιο ξεκούραστος, πιο φρέσκος και το σημαντικότερο θα έχει τον κόσμο στο πλευρό του. Το θέμα είναι να μην αγχωθεί. Θεωρώ πολύ κομβικό ωστόσο το ότι είμαστε πιο ξεκούραστοι, από τον ΠΑΟΚ που δεν έχει και εναλλακτικές λύσεις και προέρχεται από ματς την Πέμπτη. Αυτό συμβαίνει διότι σε τέτοια ματς μπαίνεις πολύ δυνατά από το πρώτο δευτερόλεπτο, σε δυνατές μονομαχίες με πάθος και σε αυτό ο Άρης υπερτερεί και ίσως στο τέλος να έχει τρεξίματα που από τον ΠΑΟΚ αναγκαστικά θα λείψουν λόγω κούρασης. Αυτό το έπαθε πέρυσι ο Άρης, που έχασε την έξοδο στην Ευρώπη, λόγω της… Ευρώπης. Θα έβγαινε άνετα στα πλέι οφ αν δεν είχε το Γιουρόπα Λιγκ».

Τα μειονεκτήματα

«Ο Άρης θα έχει ένα μειονέκτημα. Τον τίτλο του φαβορί. Κάτι που η ιστορία έχει διδάξει πως δεν τον διαχειρίστηκε καλά κατά το παρελθόν. Είναι αμαρτία να γυρίσει μπούμερανγκ.  Θα πρέπει να διαχειριστούμε σωστά τον τίτλο του φαβορί κι αν δεν μας  βγει το ματς από την αρχή να μην αγχωθούν οι παίκτες, διότι θα υπάρχει μεγάλη πίεση. Ο Άρης παίζει μόνο για ένα αποτέλεσμα. Όλα τα υπόλοιπα είναι υπέρ του και συνηγορώ στο ότι θα κερδίσει. Ο ΠΑΟΚ θα παίξει χωρίς την ομοιογένεια που έχει ως τώρα λόγω των απουσιών. Ο Άρης κι ελλείψεις να έχει, έχει πολλούς ισοδύναμους παίκτες κι επειδή έχουμε μεγάλο ρόστερ δεν θα φανούν αυτές. Από την άλλη ο ΠΑΟΚ έχει ελλείψεις και μάλιστα τεράστιες κι έχει και την κούραση παράλληλα. Το ρόστερ του δεν μπορεί να δώσει στον Μπόλονι τη δυνατότητα να ανταπεξέλθει και πιστεύω πως αυτό είναι πολύ σημαντικό. Για παράδειγμα είναι ντεσαβαντάζ οι απουσίες παικτών κλειδιά.  Χάνει πολλά από τις απουσίες. Όπως για παράδειγμα την ποιότητα και την ηρεμία του Γκαρσία στα χαφ, τα μακρινά σουτ του Φωτάκη, την εκτελεστική δυνότητα του Αθανασιάδη και τον Λίνο σε επιθετικό κομμάτι».
 
Η πρόβλεψη

«Με τις υπάρχουσες συνθήκες, αν και είναι λάθος να κάνεις προβλέψεις η ζυγαριά κλείνει προς τον Άρη. Είναι πλέον θέμα της θέλησης των παικτών κι αν αφουγκραστούν τη δίψα του κόσμου. Ο Άρης χρειάζεται μόνο τη νίκη και είναι μια χρυσή ευκαιρία να την πάρει, ώστε να αλλάξει η ψυχολογία, αρκεί βέβαια να μην μείνει εκεί. Δεν τελειώνει τίποτα σε αυτό το ματς. Όμως ο Άρης έχει χάσει πολλούς βαθμούς και ήρθε η ώρα. Πιστεύω πως οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα, πλην μίας καθαρής νίκης του Άρη, θα αποτελεί τεράστια έκπληξη».

 

 

 

 

To Top