Ο Γκάλης, οι Σέλτικς και η… μυθική ατάκα του Άουερμπακ για τον “Νικ”!

Σε λίγες μέρες ο Νίκος Γκάλης θα γνωρίζει αν θα γίνει μέλος του Χολ Οφ Φέιμ του Παγκόσμιου Μπάσκετ ή θα πρέπει να περιμένει μια άλλη χρονιά στο μέλλον. Με αφορμή αυτό το γεγονός το PRESSARIS “ανακάλυψε” ένα δημοσίευμα του 2011 από σάιτ των Σέλτικς, το οποίο κατατάσσει τον Γκάλη ως έναν από τους πέντε κορυφαίους παίκτες που έγιναν ντραφτ από την ομάδα της Βοστόνης, αλλά δεν έπαιξαν ποτέ σ’ αυτήν!

Στο συγκεκριμένο αφιέρωμα για τον Νίκο Γκάλη από το “celticslife.com” γίνεται αναφορά για την πορεία του “Νικ” στον χώρο του μπάσκετ από την… μέρα γέννησής του. Ακριβώς δύο μήνες μετά την κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος από τους Σέλτικς, στις 23 Ιουλίου 1957, γεννήθηκε ο Γκάλης. Την τελευταία του χρονιά στο κολεγιακό πρωτάθλημα με το Σίτον Χολ είχε 27,5 πόντους μέσο όρο. Ήταν τρίτος σκόρερ στο NCAA, ακριβώς πίσω από τον… Λάρι Μπερντ που είχε 28,6 πόντους!

Το 1979 δήλωσε συμμετοχή στο ντραφτ του ΝΒΑ. Δεν προχώρησε σε καμία δοκιμή ή προπόνηση με κάποια ομάδα, αλλά επιλέχθηκε στον τέταρτο γύρο του ντραφτ από τους Σέλτικς. Στο τρέινινγκ καμπ των Σέλτικς έπαιξε μαζί με τον Μπερντ. Τα πήγε περίφημα μέχρι που τραυματίστηκε στον αστράγαλο και έχασε την θέση του στο ρόστερ των Σέλτικς από τον Τζέραλντ Χέντερσον. Οι Σέλτικς αποφάσισαν να μην τον κρατήσουν.

Κάπως έτσι ήρθε ο Γκάλης στην Ελλάδα και τον Άρη… Όπως αναφέρει το δημοσίευμα ο Γκάλης σύμφωνα με φήμες είχε προτάσεις από τους Σέλτικς και τους Νετς μετέπειτα, αλλά τις απέρριψε γιατί η FIBA δεν είχε τότε επαγγελματικό καθεστώς, οπότε αν έπαιζε στο ΝΒΑ, δεν θα μπορούσε να παίξει για την Εθνική ομάδα!

Την περίοδο 1979-80 οι Σέλτικς είχαν βασικούς στην περιφέρεια τους Άρτσιμπαλντ και Κρις Φορντ. Ο Χέντερσον, που είχε κερδίσει τη θέση του Γκάλη, ερχόταν από τον πάγκο. Μέσα στη χρονιά οι Σέλτικς υπέγραψαν τον βετεράνο τότε Πιτ Μάραβιτς. “Θα μπορούσαν να είχαν υπογράψει για έναν χρόνο τον Γκάλη και να τον αφήσουν να αποθεραπεύσει τον αστράγαλό του”, αναφέρεται στο δημοσίευμα. Τότε ήταν που ο θρυλικός Ρεντ Άουερμπακ είχε δηλώσει πως το ότι δεν υπέγραψαν τον Νίκο Γκάλη ήταν το μεγαλύτερο λάθος της καριέρας του!

 

To Top