Ο Γούναρης… ξεμπρόστιασε τον ΠΑΟΚ και οι βετεράνοι του τον… μαλώνουν!

Ο πρώην ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού και νυν προπονητής, Γιάννης Γούναρης έδωσε συνέντευξη στο “ΦΩΣ” μιλώντας για πολλά και διάφορα, ξεμπροστιάζοντας όλο το… αφήγημα και οι βετεράνοι του, τώρα τον… μαλώνουν.

Με μια ανακοίνωση βεβαια που δεν μιλάει για τις… ταμπακιέρες, τις φοβερές αποκαλύψεις του Γούναρη, αλλά αναλώνεται σε θιγμένους χαρακτηρισμούς. Φυσικά φρόντισαν να του θυμίσουν ότι τον διέγραψαν.

Αξίζει τον κόπο να θυμηθούμε τα όσα φοβερά τόνισε ο Γούναρης:

Έκανες ένα ποστ γεμάτο πίκρα και βλέποντάς το θέλω να μιλήσουμε.

Από τότε που ήρθαν ο Ιβάν Σαββίδης και ο Μάκης Γκαγκάτσης μού απαγορεύτηκε να μπαίνω στην Τούμπα, ενώ αφήνουν αρκετά κακοποιά στοιχεία… Δεν είναι μόνο αδικία στο πρόσωπό μου, είναι και παράνομο. Υπηρέτησα 12 χρόνια τον ΠΑΟΚ, σε αυτά τα 12 χρόνια ήμουν ο πρώτος σε συμμετοχές παίκτης του, ούτε ο Κούδας δεν είχε παίξει σε αυτά τα 12 χρόνια πιο πολλά ματς από εμένα! Υπάρχει νόμος που λέει ότι διεθνής αθλητής που έχει φέρει ευρωπαϊκές διακρίσεις μπαίνει σε όποιο γήπεδο της χώρας επιθυμεί. Ήμουν διεθνής με τον ΠΑΟΚ, έπαιζα στην Εθνική που πήγε για πρώτη φορά στο EURO του ’80, αλλά από τότε που ήρθε το πολύ χρήμα στη Θεσσαλονίκη διοικούντες και κάποιοι βετεράνοι ξεσάλωσαν.

Γιατί σου απαγόρευσαν το γήπεδο;

Η επίσημη αιτιολογία τους είναι επειδή είμαι Ολυμπιακός. Σέβομαι την πατρίδα μου, σέβομαι τον ΠΑΟΚ, είμαι Θεσσαλονικιός γέννημα θρέμμα, αλλά τον Ολυμπιακό ερωτεύτηκα και αγάπησα. Από τότε που ήρθε ο Σαββίδης το έκαναν. Πιο μπροστά δεν είχαν πρόβλημα, αφού όχι μόνο ήμουν αρχηγός του ΠΑΟΚ, αλλά ήμουν και πρόεδρος του ΠΣΑΠ ενώ φορούσα τη φανέλα του Ολυμπιακού και είχα βοηθήσει οικονομικά τον ΠΑΟΚ. Και το ήξεραν, με ευχαριστούσαν και μου έλεγαν «Γιάννη, δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ αυτό».

Τι εννοείς είχες βοηθήσει οικονομικά τον ΠΑΟΚ;

Όταν ήμουν τεχνικός διευθυντής στον Ολυμπιακό ο ΠΑΟΚ θα χρεοκοπούσε. Είχε μεγάλο οικονομικό πρόβλημα, ήταν στο χείλος του γκρεμού. Με εισήγηση δική μου δόθηκαν πάρα πολλά λεφτά από τον Κοσκωτά στον ΠΑΟΚ για την απόκτηση του Λίμπρεχτς και του Μπανιώτη. Υπερκοστολογημένες μεταγραφές – το ξέρουν όλοι. Με ευχαριστούσαν στον ΠΑΟΚ. Και κανονίσαμε και φιλικό στο Καυτανζόγλειο ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός, του οποίου οι εισπράξεις πήγαν στα ταμεία του ΠΑΟΚ. Και όχι μόνο αυτό…

Τι άλλο;

Γνώριζα προσωπικά τον Βεζυρτζή, έναν από τους μεγαλύτερους ΠΑΟΚτσήδες που έχει βγάλει η χώρα, ήταν έφορος στην ποδοσφαιρική ομάδα του ΠΑΟΚ όταν έπαιζα στον ΠΑΟΚ. Μετά ανέλαβε τον Ερασιτέχνη ΠΑΟΚ και είχε βάλει όλα του τα λεφτά στο μπάσκετ για να χτυπήσει τον μεγάλο Άρη του Γκάλη. Είχε κάνει μεγάλες μεταγραφές και ήταν στο όριο της χρεοκοπίας. Ήταν 35 εκατομμύρια μέσα και όταν έμαθε τι λεφτά πήρε ο ΠΑΟΚ για Λίμπρεχτς και Μπανιώτη, ζήτησε κι εκείνος βοήθεια. Το μετέφερα στον Κοσκωτά και αποφάσισε να βοηθήσει τον ΠΑΟΚ.

Τρομερά πράγματα μου λες. Πόσα έδωσε;

Ενώ 35 εκατομμύρια ζητούσε ο Βεζυρτζής για να σωθεί η κατάσταση, τους έδωσε ο Ολυμπιακός 50 εκατομμύρια! Και για να δικαιολογηθεί η βοήθεια, ο Ολυμπιακός πήρε έναν βολεϊμπολίστα από τον ΠΑΟΚ που δεν θυμάμαι το όνομά του.

Κάτσε λίγο να το ψάξω. Τον Αμαριανάκη είχε πάρει.

Μπράβο. Τότε ήταν καλός ο Γούναρης… Ενώ είχα φύγει ήδη χρόνια από τον ΠΑΟΚ και είχα πάει στον Ολυμπιακό. Και πρόσεξε, είχα γίνει και προπονητής του ΠΑΟΚ μετά την ποδοσφαιρική καριέρα μου στον Ολυμπιακό. Μου το είχαν συγχωρέσει δηλαδή. Με το που ήρθε ο Σαββίδης όμως θυμήθηκαν ότι είμαι Ολυμπιακός. Τα πολλά λεφτά τούς ξεσάλωσαν. Βλέπεις, εγώ δεν έβγαινα στα ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης να βρίζω τον Ολυμπιακό. Δεν διέγραψα την αγάπη και την καλοσύνη που έδειξε ο κόσμος του Ολυμπιακού στο πρόσωπό μου. Μόνο σε εμένα λοιπόν απαγόρευσαν την είσοδο στο γήπεδο, ενώ ο Ορφανός και ο Κωστίκος, που επίσης έπαιξαν στον Ολυμπιακό, δεν έχουν πρόβλημα, επίσης, ο Τερζανίδης και ο Αναστασιάδης που έπαιξαν στον Παναθηναϊκό δεν έχουν πρόβλημα.

O δε Κούδας, που δύο φορές είχε συμφωνήσει με τον Ολυμπιακό, είναι Θεός στον ΠΑΟΚ. Γνωρίζεις για τη δεύτερη φορά;

Πρωταγωνιστής ήμουν σε αυτό, πώς δεν γνωρίζω. Άκου την ιστορία. Στον Ολυμπιακό ήρθα το 1982, αλλά ο Νταϊφάς με ήθελε 1 χρόνο πριν. Μετά τον τελικό Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, όταν νίκησε ο Ολυμπιακός το 1981, στα αποδυτήρια μου έδωσε το χέρι ο Νταϊφάς και μου είπε «συγχαρητήρια, μπορεί να χάσατε, αλλά τέτοιο μπακ σαν εσένα χρειάζεται ο Ολυμπιακός. Για εμένα ήσουν ο καλύτερος σήμερα». Ο ΠΑΟΚ έφυγε για τη Θεσσαλονίκη, εγώ έμεινα στο ξενοδοχείο γιατί θα πηγαίναμε με την Εθνική του Παναγούλια κατευθείαν στη Νέα Υόρκη να παίξουμε φιλικό με την ομάδα Κόσμος, του οποίου το εναρκτήριο λάκτισμα θα το έδινε ο Πελέ. Στον γυρισμό με περίμενε ο Τζίμης Σπανός στο αεροδρόμιο και με πήγε στον Νταϊφά.

Πού;

Στο γραφείο του στην Ακτή Μιαούλη. Εκεί ο πρόεδρος του Ολυμπιακού μού είπε: «Δεν σε θέλουμε μόνο γιατί είσαι καλός παίκτης, αλλά έχουμε μάθει για το ήθος σου, ποτέ δεν έχει ακουστεί τίποτα για εσένα, εσύ πρέπει να παίξεις στον Ολυμπιακό». Καιγόταν ο Νταϊφάς γιατί ήταν το καλοκαίρι που πήγε ο Κυράστας στον Παναθηναϊκό, ήθελε δεξί μπακ. Μου λέει «να πάρω τηλέφωνο τον Παντελάκη». Είχαν εξαιρετικές σχέσεις. Τους εκτιμούσα και τους δύο γιατί ήταν ντόμπροι. Ξέρεις από πού δέθηκαν πολύ οι δύο αυτοί μεγάλοι πρόεδροι;

Από πού;

Από το θέμα Κούδα. Ο Κούδας το 1980 συμπλήρωσε 12ετία στον ΠΑΟΚ και είχε συμφωνήσει με τον Ολυμπιακό. Ο Παντελάκης, επειδή είχε καλή σχέση με τον Νταϊφά, παρακάλεσε τον πρόεδρο του Ολυμπιακού να μην το κάνει αυτό και ο Νταϊφάς το σεβάστηκε. Ο Παντελάκης του είπε «να σου δώσω όποιον άλλον μπροστινό θες, μόνο μη μας πάρεις τον Κούδα». Και έτσι πήγε ο Ορφανός στον Ολυμπιακό.

Τι ειπώθηκε λοιπόν μεταξύ Νταϊφά και Παντελάκη για εσένα;

Ο Νταϊφάς τού είπε μπροστά μου «του χρόνου κλείνει 12ετία ο Γούναρης. Να τον πάρω τώρα να καρπωθεί και λεφτά ο ΠΑΟΚ. Δίνουμε 10 εκατομμύρια στον ΠΑΟΚ και 3 στον Γούναρη». Αλλά ο Παντελάκης ήταν αμετακίνητος. «Τον Γούναρη δεν τον πουλάω ποτέ» είπε. «Δεν πωλείται με κανένα τίμημα». Τον επόμενο Δεκέμβρη επανήλθε ο Νταϊφάς με νέα πρόταση στον Παντελάκη. «Θα τον χάσετε ελεύθερο» του είπε. Και είπε ο Παντελάκης: «Σταύρο, σε παρακαλώ, Κούδα και Γούναρη δεν πουλάω ποτέ». Η θέση μου ήταν τρομερά δύσκολη, αλλά έδειξα ήθος. Έπαιξα με τον ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκη και δεν χάσαμε, 0-0 το σκορ, ήμουν από τους καλύτερους του γηπέδου. Σκέψου να έκανα κάποιο λάθος τι θα σκεφτόταν ο Παντελάκης για εμένα… Αυτά που είχαν γίνει τα γνωρίζαμε εγώ, ο Παντελάκης και ο Νταϊφάς. Έρχεται το καλοκαίρι και πάμε στα δικαστήρια.

Δηλαδή;

Ο ΠΑΟΚ προσέφυγε στη δικαιοσύνη για να μου ακυρώσει τη μεταγραφή στον Ολυμπιακό, να μπλοκάρει τη 12ετία. Τρεις μέρες πριν από τη λήξη των μεταγραφών το ΑΣΕΑΔ με δικαίωσε. Η κορυφή της καριέρας μου ήταν ο Ολυμπιακός, η ποδοσφαιρική ολοκλήρωση. Όλη η οικογένειά μου ήταν ΠΑΟΚτσήδες, αλλά τον Ολυμπιακό τον ερωτεύτηκα και τον αγάπησα. Και ξέρεις τι όνειρο είχε ο Νταϊφάς;

Για πες μου.

Να έφτανε ο Ολυμπιακός στον τελικό της Ευρώπης. Το 1983 που αποκλείσαμε τον Άγιαξ στο ΟΑΚΑ και κόντευε να γκρεμιστεί το γήπεδο από τον κόσμο, πιστεύαμε ότι μπορούσαμε να φτάσουμε στον τελικό της Ευρώπης. Είχαμε ομαδάρα και τον Δεκέμβρη θα ερχόταν ο Χατζηπαναγής!

Τι;

Όπως το ακούς. Ο Χατζηπαναγής είχε συμφωνηθεί να έρθει άμα περνούσαμε και την Μπενφίκα, διότι τότε ο Ολυμπιακός θα είχε εφικτό στόχο να φτάσει στον τελικό της Ευρώπης. Ήταν αλλιώς το σύστημα τότε, ήταν λίγα τα ματς. Όλοι πιστεύαμε ότι θα αποκλείαμε την Μπενφίκα και θα πηγαίναμε στους «8». Το 1-0 στο ΟΑΚΑ που νικήσαμε ήταν άδικο, χάσαμε πολλές ευκαιρίες, έπρεπε να έχουμε νικήσει 4-0. Η πικρή ρεβάνς μάς πέθανε.

Η Λόλα Νταϊφά μου έχει πει ότι στη Λισσαβώνα είχε τρομάξει έτσι όπως είδε τον Νταϊφά στο ξενοδοχείο, να κάθεται σε ένα τραπέζι όλο το βράδυ και να μην τρώει, μόνο κάπνιζε.

Ήταν η πιο στενάχωρη νύχτα μας, το θυμάμαι κι εγώ.

Πες μου για τη βία στη Θεσσαλονίκη. Ποιοι έχουν ευθύνη;

Εγώ έζησα ντέρμπι ΠΑΟΚ με Άρη που τα γήπεδα είχαν οπαδούς και των δύο ομάδων, δεν σκοτωνόταν κανείς. Για να καταλάβεις, ο πατέρας μου στο ποδόσφαιρο ήταν ο Κλεάνθης Βικελίδης. Ο θρύλος του Άρη. Με λάτρευε και τον λάτρευα. Με αυτόν πήρα τον πρώτο τίτλο στην καριέρα μου. Τον είχα προπονητή στη μικτή ΕΠΣ Θεσσαλονίκης όταν ήμουν 17 χρόνων και πήραμε το πρωτάθλημα. Αργότερα τον είχα πάλι προπονητή όταν ήταν ομοσπονδιακός Βορείου Ελλάδας και τον είχα ξανά προπονητή όταν πήραμε το Βαλκανικό Κύπελλο στη Λεωφόρο με την Εθνική Ελπίδων το 1971. Κατάμεστη η Λεωφόρος.

Για τη βία, που έχει ξεφύγει, έχει ευθύνη η διοίκηση του ΠΑΟΚ;

Αν δεν μπορεί η διοίκηση του ΠΑΟΚ και η κάθε διοίκηση να ελέγξει τους συνδέσμους, ποιος μπορεί;

Θέλω να σκεφτείς και να μου πεις ακόμα ένα περιστατικό που δεν μου έχεις πει ποτέ. Όπως βλέπεις, δεν σε ξαναρωτάω πράγματα όπως για το σπασμένο χέρι με τον Ολυμπιακό σε ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, που σου έλεγε ο γιατρός να βγεις και εσύ δεν έβγαινες.

Όταν ήρθα στον Ολυμπιακό πήγα στο σπίτι του Νταϊφά στην Εκάλη, όπου εκεί ήταν και ο Νίκος Ευθυμίου, ο αντιπρόεδρος. Άκου περιστατικό με Ευθυμίου, έναν εξαίρετο άνθρωπο. Παίζουμε στο Λονδίνο με την Εθνική το 1983, τότε που πήραμε το 0-0 από την Αγγλία.

Τότε που έκανε κωλοτούμπες στο χορτάρι ο Αρχοντίδης.

Ναι. Μπορείς να δεις την 11άδα της Εθνικής; Θυμάμαι ότι η βάση της Εθνικής ήταν ο Ολυμπιακός. Ήμασταν 5 ή 6 παίκτες του Ολυμπιακού στην 11άδα!

Κάθισε να το τσεκάρω. Πράγματι, 6 παίκτες του Ολυμπιακού στην 11άδα!

Σαργκάνης, Αναστόπουλος, Μητρόπουλος, Κουσουλάκης, Μίχος και εγώ. Τι είχε γίνει λοιπόν μυστικά πριν από το ματς. Ήρθε ο Νίκος Ευθυμίου και με άδεια του Αρχοντίδη μάς μίλησε κατ’ ιδίαν και μας είπε να μας μεταφέρει με την Τζάγκουαρ που είχε και με μία ακόμα Τζάγκουαρ βοηθητική, να μας δώσει λεφτά για να πάμε να κάνουμε ψώνια στο Λονδίνο.

Πριν από το ματς; Ή μετά, ως μπόνους για την επιτυχία;

Πριν από το ματς.

Πόσα λεφτά σάς έδωσε;

Χίλιες λίρες στον καθένα! Να πάμε να ψωνίσουμε από ωραία μαγαζιά στο Λονδίνο. Ένας άνθρωπος-διαμάντι, ένας άνθρωπος που αγαπούσε τον Ολυμπιακού και ήθελε να μας κάνει να αισθανθούμε όμορφα. Δεν έχει σημασία το ποσό, σημασία έχει η κίνηση, η καλοσύνη του, η γενναιοδωρία του, επειδή ήμασταν παίκτες της Εθνικής και του Ολυμπιακού. Τέτοια οικογένεια είναι ο Ολυμπιακός.

To Top