ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο γυμναστής του Άρη, Σάκης Παντελίδης μιλάει για την προετοιμασία και τον Αγκάνθο: “Είναι δύσκολη περίπτωση, αλλά θα τα καταφέρουμε”

Τα… πρωινά του ανήκουν. Ο Σάκης Παντελίδης είναι ο γυμναστής του Άρη φέτος, ως επιλογή του Γιάννη Χατζηνικολάου και εξηγεί βάσει ποιου σκεπτικού καταρτίζεται ένα πλάνο για το βασικό κομμάτι της προετοιμασίας, ενώ ανέλυσε και τα δεδομένα για την περίπτωση του Νταβίντ Αγκάνθο.

Σάκη, σε αυτό το στάδιο της προετοιμασίας μεγάλο βάρος έχει πέσει σε εσένα για το κομμάτι που αφορά φυσική κατάσταση, αντοχή. Σε ποιο σημείο βρίσκεται η ομάδα;

Αυτή τη στιγμή, διανύοντας την δεύτερη εβδομάδα προετοιμασίας, νομίζω πως ακόμη το επίπεδο δεν είναι αρκετό βάσει αυτών που θέλουμε. Με την διάθεση που υπάρχει και την δουλειά που γίνεται, ωστόσο, στην έναρξη του πρωταθλήματος νομίζω θα είμαστε έτοιμοι.

Πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει ποικιλία στο πρόγραμμα των ασκήσεων, σε ένα στάδιο που οι ποδοσφαιριστές καταπονούνται από τους συνεχόμενες προπονήσεις;

Είναι μία περίοδος προετοιμασίας του σώματος για να ανταπεξέλθει αργότερα στις απαιτήσεις μίας δύσκολης χρονιάς, με παιχνίδια που θα έχουν υψηλή ένταση και ρυθμό. Τα όσα γίνονται στην προπόνηση είναι μελετημένα. Τίποτα δεν γίνεται τυχαία. Η ποικιλία δίνει σίγουρα μια άλλη διάθεση στους παίκτες για να βγάλουν αυτό που θέλεις εσύ με τον καλύτερο τρόπο.

Το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιος σοβαρός τραυματισμός είναι σίγουρα κάτι θετικό…

Ο τραυματισμός είναι κάτι σχετικό. Δεν μπορείς να τον προβλέψεις, μπορείς όμως να τον ελέγξεις. Το ότι δεν υπάρχει κάποιος τραυματισμός μέχρι στιγμής είναι ένα θετικό στοιχείο, το οποίο χρεώνεται όχι μόνο ο γυμναστής, το χρεώνονται οι ίδιοι παίκτες, οι μασέρ, οι πάντες. Είναι κάτι που δεν λειτουργεί ανασταλτικά για τους παίκτες. Η καθημερινή εκγύμναση τους κάνει ακόμη καλύτερους. Μία ενδεχόμενη απουσία δύο, τριών ημερών ίσως να τους φέρει πίσω, σε μία χρονική περίοδο που είναι πολύ σημαντική εν όψει της νέας χρονιάς.

Ο Άρης της νέας χρονιάς θα είναι μία ομάδα με πνευμόνια και αντοχή;

«Πάνω σε αυτόν τον τομέα δουλεύουμε και θα δουλέψουμε. Τα παιδιά έχουν καταλάβει γιατί βρίσκονται στην ομάδα. Θεωρώ ότι έχουν καταλάβει τι είναι καλό γι’ αυτούς. Όταν μία ομάδα είναι σε καλό επίπεδο φυσικής κατάστασης, τότε δύσκολα παραδίδει και τα όπλα. Θα είναι ένα ατού και ένα προσόν του νέου Άρη.

Οι διπλές προπονήσεις μέχρι πότε θα συνεχιστούν;

Όσο πλησιάζουμε στην έναρξη του πρωταθλήματος και μπαίνουν τα φιλικά παιχνίδια στο πρόγραμμα, σιγά σιγά θα ελαττώνονται. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Υπάρχει πλάνο, αλλά και αυτό μπορεί να μεταβληθεί από μέρα σε μέρα.

Η μελέτη για το στάδιο της προετοιμασίας προβλέπει την σταδιακή άνοδο όλων των ποδοσφαιριστών μαζί ή μπορεί κάποιοι να είναι ένα βήμα μπροστά;

Στόχος είναι την πρώτη αγωνιστική του πρωταθλήματος να είναι όλη η ομάδα έτοιμη. Αυτό βέβαια είναι λίγο δύσκολο, γιατί αρχίζοντας οι παίκτες ξεκινάνε από διαφορετική αφετηρία. Άλλοι είναι πιο ψηλά, άλλοι πιο χαμηλά. Γι’ αυτό όπως θα έχετε διαπιστώσει δεν δουλεύουν όλοι οι παίκτες το ίδιο, δουλεύουν σε γκρουπ, ούτως ώστε ο ένας που ίσως βρίσκεται σε χαμηλότερο επίπεδο να κάνει το βήμα παραπάνω και τέλος όλοι μαζί να έχουν φτάσει στο σημείο που θέλουμε.

Πόσο σημαντικό είναι να δημιουργείς το κίνητρο στους παίκτες του εν ώρα δράσης;

Υπάρχει συνεργασία. Δίνω κάποιες εντολές και ο παίκτης εκτελεί γιατί αντιλαμβάνεται τον ρόλο του. Το καλύτερο αποτέλεσμα έρχεται μέσα από αυτή την διαδικασία.

Το γεγονός ότι κάποια βασικά γρανάζια της ομάδας δεν έχουνε προστεθεί ακόμη στο ρόστερ είναι ένα πρόβλημα ως προς την ετοιμότητα που θέλετε να έχει ο Άρης με την έναρξη του πρωταθλήματος;

Όταν εντάσσεται στην ομάδα καθυστερημένα ένας ποδοσφαιριστής, είναι ένα πρόβλημα. Όλα αυτά όμως νομίζω ότι αξιολογούνται μετά από κάποιες μετρήσεις που θα γίνουν. Ενδεχομένως και οι καινούργιοι που θα έρθουν στην ομάδα να είναι σε επίπεδο που μας δίνει την δυνατότητα να τους εντάξουμε πιο γρήγορα. Αυτά είναι βέβαια βάση αξιολόγησης των μετρήσεών τους.

Πέρυσι ο Άρης σε πολλά παιχνίδια του μετά το 80ο λεπτό «παρέδιδε όπλα» και σε κάποια από αυτά το πλήρωσε. Είναι θέμα αντοχής;

Δεν θέλω να κρίνω τι έγινε πέρυσι. Εμείς θα κοιτάξουμε φέτος να έχει η ομάδα αντοχή μέχρι το 90′”.

«Δύσκολος ο Αγκάνθο, θα τα καταφέρουμε»

Με τον Νταβίντ Αγκάνθο τι γίνεται; Θα χρειαστεί ειδική μεταχείριση;

Ο Νταβίντ είναι ένας καλός ποδοσφαιριστής που θα βοηθήσει τα μέγιστα την ομάδα όταν βρεθεί στο επίπεδο που θέλουμε και θα μπορεί να ανταπεξέλθει σε έναν υψηλό ρυθμό αγώνα. Έχει χάσει αρκετό κομμάτι από το πρόγραμμα της προετοιμασίας, συν ότι έχει ένα πρόβλημα με το γόνατο. Νιώθει πόνους στις υψηλές εντάσεις και στην πίεση της προπόνησης. Αυτό βέβαια είναι τροχοπέδη στο να πλησιάσει και να φτάσει τους υπόλοιπους παίκτες. Το γεγονός ότι δεν παίζει τα πρώτα πέντε παιχνίδια του πρωταθλήματος, ενδεχομένως μας βοηθήσει να το βελτιώσουμε. Όταν μπει σε υψηλό ρυθμό προπονήσεων και βγάλει έναν συγκεκριμένο όγκο δουλειάς, τότε νομίζω θα είναι πανέτοιμος. Θα είναι δύσκολο, ελπίζουμε να τα καταφέρουμε.

Με βάση τα ευρήματα που καταγράφεις καθημερινά από τους παλμογράφους, υπάρχει κάποιος παίκτης που είναι λίγο πίσω; Για παράδειγμα ο Ροκ Έλσνερ…

Μεγάλο όπλο στα χέρια ενός γυμναστή είναι το σύστημα που έχει ο Άρης. Μπορούμε να παρακολουθούμε on line τα καρδιοαναπνευστικά των ποδοσφαιριστών, τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν, την ένταση, το φορτίο που δέχονται. Ίσως είναι και ο λόγος που δεν υπάρχουν τραυματισμοί. Μπορούμε να ελέγχουμε την κόπωση και να προσαρμόζουμε το πρόγραμμα για την επόμενη μέρα. Ο Ροκ φαίνεται να βρίσκεται πίσω, δουλεύει όμως στην προπόνηση και ξέρει ο ίδιος ότι χρειάζεται ένα κλικ παραπάνω για να φτάσει στο επίπεδο που θέλουμε μέχρι την έναρξη του πρωταθλήματος.

Ο νεαρός, ο Σταυρόπουλος, που διαθέτει ένα εύρος κινήσεων συνεχόμενων, μπορεί να βγάλει ασκήσεις με μεγαλύτερη δυνατότητα στο θέμα των αναπνοών, είναι ένα συν αυτή τη στιγμή;

Δεν είναι μόνο ο Σταυρόπουλος, είναι κι άλλοι ποδοσφαιριστές που σε υψηλή ένταση μπορούν να διαρκούν περισσότερο χρόνο. Αυτό, όμως, σε βάθος χρόνου πρέπει να το προσαρμόσουμε για να μην πάθει κάποια ζημιά.

To Top