ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Δημήτρης Πρίφτης κάνει στο PRESSARIS τον πρώτο απολογισμό της πορείας του Άρη μετά την πρόκριση στο Γιούροκαπ! (A΄ μέρος)

Λίγα 24ωρα μετά την οριστικοποίηση της πρόκρισης στους “32” του Γιούροκαπ και πριν την μάχη για την πρωτιά στον όμιλο την Τρίτη, ο Δημήτρης Πρίφτης έδωσε απαντήσεις για όλους και για όλα σε μια μεγάλη συνέντευξή του στο PRESSARIS.

Μίλησε για την πρόκριση, για τις αλλαγές στο ρόστερ, για τον Τσούπκοβιτς, τον Γουότερς αλλά και για στιγμές της φετινής πορείας που τον έχουν σημαδέψει. Σήμερα δημοσιεύεται το πρώτο μέρος της συνέντευξης και αύριο θα δημοσιευθεί το δεύτερο μέρος, εξίσου ενδιαφέρον, έστω κι αν ξεφεύγει από τα στενά μπασκετικά όρια.

Ο Άρης είναι στους “32” του Γιούροκαπ, έχει ρεκόρ επταετίας στην Α1, διεκδικεί πρόκριση στον τελικό κυπέλλου. Είναι στο σημείο που θα θέλατε όταν σχεδιάζατε την ομάδα το καλοκαίρι;

Κάναμε ένα σχεδιασμό με βάση τα οικονομικά δεδομένα που είχαμε στην διάθεσή μας. Στην πορεία έγινε και μια υπέρβαση στο οικονομικό. Φτιάξαμε, πιστεύω, μια ανταγωνιστική ομάδα, αρκετά ισορροπημένη. Πιστεύω ότι έχουμε μια καλή εικόνα, πέρα από τα αποτελέσματα. Έχουμε διαχειριστεί σωστά κάποιες καταστάσεις δυσκολίας και έπεται το αγωνιστικό που μέχρι στιγμής είναι θετικό. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που έχουμε προκριθεί στους “32” του Γιούροκαπ. Ήταν ένας δύσκολος στόχος, γιατί ήμασταν σε δύσκολο όμιλο. Σε ότι αφορά το κύπελλο, όλα είναι θέμα κλήρωσης και η διασταύρωσή μας είναι η πιο δύσκολη. Το πρωτάθλημα είναι σε εξέλιξη και ποτέ δεν ξέρεις πώς θα εξελιχθεί η επόμενη μέρα, ο επόμενος μήνας. Εμείς συνεχίζουμε με υπομονή, μέρα με τη μέρα.

Τι θα θεωρήσετε επιτυχία στο τέλος της χρονιάς, βάσει των προσδοκιών που έχουν δημιουργηθεί με τις πολύ καλές εμφανίσεις σας;

Ότι είπα την πρώτη μέρα, το ίδιο θα πω και τώρα και στο τέλος της χρονιάς. Η ομάδα είναι σε ένα μεταβατικό στάδιο. Υπάρχουν δύο πόλοι που πρέπει να διαχειριστεί. Ο ένας είναι ο διοικητικός, οικονομικός και ο άλλος είναι το αγωνιστικό κομμάτι. Αυτά τα δύο θα πρέπει να συνδυαστούν. Αυτό που πρέπει να κάνει ο Άρης είναι να σταθεροποιηθεί στις υψηλές θέσεις της βαθμολογίας, να επανέλθει στην Ευρώπη με σταθερά βήματα και να κάνει αισθητή την παρουσία του με μια προοδευτικότητα. Αυτός είναι ο βασικός στόχος. Επιμέρους στόχοι σίγουρα υπάρχουν, για το αν θα βγούμε τρίτοι, τέταρτοι, αν θα κάνουμε μια καλή πορεία στην επόμενη φάση του Γιούροκαπ. Όλα αυτά μας ενδιαφέρουν, αλλά η μεγάλη εικόνα είναι η ομάδα να σταθεροποιηθεί ψηλά. Έκανε αίσθηση θέλω να πιστεύω η παρουσία μας στην πρώτη φάση του Γιούροκαπ, βαδίζουμε στον σωστό δρόμο.

Από την πρώτη μέρα σας στον Άρη μιλάτε για την μέση οδό συναισθημάτων. Ως προπονητής και ως άνθρωπος το τηρείται. Μπορείτε να αντιληφθείτε ότι αυτό είναι δύσκολο να περάσει και στην πλατιά μάζα του κόσμου που εισπράττει πολλά και είναι λογικό να θέλει ακόμα περισσότερα;

Ξέρω ότι η ομάδα έχει ένα έντονο παρελθόν, ξέρω ότι ο κόσμος ονειρεύεται, αλλά δεν μπορούμε να στηρίζουμε τη δουλειά μόνο σε όνειρα, αλλά και σε δεδομένα. Όλα πρέπει να γίνονται με σταθερότητα και να υπάρχουν οι συνθήκες και οι προϋποθέσεις για να συνεχίζεις. Πιστεύω ότι πρέπει αυτά τα δύο κάποια στιγμή να συναντηθούν, τα όνειρα του κόσμου και τα δεδομένα γύρω από την ομάδα και το συστατικό που θα τα ενώσει είναι η υπομονή. Όταν μπούμε σε αυτή τη διαδικασία υπομονής είμαι βέβαιος ότι θα έρθουν πολύ μεγάλες στιγμές για την ομάδα και πάλι.

aris_pao_priftis1

Τι διαφορετικό είχε ο Άρης από τις υπόλοιπες ομάδες του ομίλου στο Γιούροκαπ και με το μικρότερο μπάτζετ διεκδικεί την πρώτη θέση;

Είναι ένα στοιχείο που ήταν το κεντρικό για τις επιλογές του καλοκαιριού και όλης της δουλειάς που έγινε τότε. Να φτιαχτεί μια ομάδα με υψηλό κίνητρο και όλοι όσοι απαρτίζουν την ομάδα να είναι παίκτες και προπονητές που βρίσκονται σε ανοδική πορεία της διαδρομής τους στο μπάσκετ. Όλοι μας είμαστε στο ανέβασμα και αυτό δημιουργεί μια δίψα, μια πείνα, για να διεκδικήσουμε το κάτι παραπάνω. Προσπαθούμε αυτό να το εμφυσήσουμε στους κόλπους της ομάδας και είναι το βασικό μας συστατικό. Αυτή είναι και διαφορά. Κανείς από μας δεν έχει υπάρξει σε υψηλότερο επίπεδο, ξεκινώντας από μένα, καταλήγοντας στους παίκτες. Όλοι προσπαθούμε για το κάτι παραπάνω. Ο Άρης είναι μεγάλη ομάδα, μας δίνει τις συνθήκες, ειδικά φέτος, για να δουλέψουμε όσο μπορούμε πιο συγκεντρωμένοι στο αγωνιστικό και μπορούμε να απομονώσουμε το μυαλό μας από άλλα προβλήματα και να προσπαθήσουμε για το κάτι παραπάνω, με υπομονή και πλαισιώνοντας αυτή την προσπάθεια με εμπιστοσύνη και αγάπη μεταξύ μας.

“Η νίκη στο Καζάν επί της Ούνιξ η πιο σπουδαία μέχρι τώρα”

Στη μέχρι τώρα πορεία της ομάδας ποια θεωρείται την πιο σπουδαία νίκη και γιατί;

Τη νίκη στο Καζάν επί της Ούνιξ, επειδή είχε πολύ μεγάλες ψυχολογικές εντάσεις. Κάναμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, φαινόταν ότι κερδίζουμε, μια ολιγωρία στην τελευταία φάση και από εκεί που ήμασταν μπροστά σε μια σπουδαία στιγμή, νιώσαμε ότι σε 2,8 δευτερόλεπτα κατέρρευσαν. Ήταν πολύ δύσκολο στα πέντε λεπτά της παράτασης να διαχειριστούμε αυτό το ψυχολογικό κομμάτι και το ότι τα καταφέραμε κάνει ακόμα πιο μεγάλη τη νίκη των παικτών.

Ποιο παιχνίδι ήταν εκεί που έδωσε μια διαφορετική κατεύθυνση στην πορεία της ομάδας;

Θα έλεγα η ήττα στον Κόροιβο. Μας βοήθησε όσο κανείς δεν φαντάζεται. Για να χτίσεις μια ομάδα, τη χημεία της, τον συναισθηματισμό της, την δύναμή της, χρειάζονται και οι κακές βραδιές. Εκείνο το βράδυ ήταν πολύ έντονο για μας. Ερχόμασταν από μια ήττα στην Τουρκία από την Μπάνβιτ, ήταν ένα πολύ δύσκολο ταξίδι. Μετά την ήττα ακολούθησε άλλο ένα οδυνηρό ταξίδι, μείναμε ένα βράδυ στην Αθήνα. Αυτές οι ώρες μετά την ήττα μας βοήθησαν πολύ στο να χτίσουμε αυτόν τον ψυχισμό που χρειάζεται μια ομάδα για να μπορέσει να συνεχίσει με καλά αποτελέσματα.

Κεφάλαιο Ποντγκόριτσα. Πόσο μπορεί να επέμβει ένας προπονητής σε μια τόσο άσχημη βραδιά; Τι δεν κάνατε εσείς σωστά κατά τη γνώμη σας; 

Υπάρχουν χρονικές στιγμές σε μια σεζόν που συμβαίνουν σε όλες τις ομάδες και εκεί θα πρέπει να αντισταθείς και να μη χάσεις την ψυχραιμία σου, να μην διαγράψεις όλα όσα έχεις μελετήσει και έχει σκεφτεί μέχρι εκείνη τη στιγμή. Πολλές φορές γίνεται μια μεγάλη ήττα και μπαίνεις στην λογική να μην πιστεύεις στους παίκτες του, να αλλάξεις παίκτες, να αλλάξεις τον τρόπο παιχνιδιού, να πας την άλλη μέρα στην προπόνηση και να αλλάξεις τα μισά συστήματα… Αυτό δεν είναι το σωστό. Συνήθως δεν είναι το σωστό, όταν έχεις μια σωστή δομή μέσα από μελέτη και έρευνα, όταν φτιάχνεις την ομάδα. Αναμφίβολα κάτι κάναμε λάθος πέρα από το κομμάτι της τύχης και της κακής βραδιάς, αλλά εκεί είναι το μυστικό. Να μην αλλοιώσεις σκέψη του και να μη διαγράψεις όλα όσα έχεις σκεφτεί. Πρέπει να αντισταθείς και να μείνεις ήρεμος και να το περάσεις και στους παίκτες. Φυσικά τότε παίζουν ρόλο και τα μέλη της ομάδας και δεν μιλάω μόνο για τους παίκτες αλλά και για τη διοίκηση και για όσους είναι γύρω από την ομάδα.

Μπήκε εκείνο το βράδυ στο μυαλό σας αυτό που περιγράψατε; Να αλλάξετε παίκτες, σκέψη, πλάνο;

Μπαίνει ενστικτωδώς αλλά πρέπει να αντισταθείς σε αυτή την κακή χρονική στιγμή, όπως μπήκε στο μυαλό μου να αλλάξω τον τρόπο παιχνιδιού, τα συστήματα. Όλοι το κάνουν. Πρέπει αυτό να γίνει με μέτρο. Να μη κλονιστεί η εμπιστοσύνη. Η ομάδα πρέπει να είναι μια αγκαλιά και στην κακή στιγμή η αγκαλιά αυτή να σφίξει περισσότερο. Δεν είναι εύκολο.

“Θέλαμε παίκτες με κίνητρο να πάνε στο επόμενο επίπεδο”

Με ποιο σκεπτικό επιλέχθηκαν οι ξένοι και οι Έλληνες το καλοκαίρι;

Κάποια στοιχεία που λάβαμε υπ’ όψιν μας ήταν να βρούμε παίκτες που έχουν κίνητρο να πάνε στο επόμενο επίπεδο. Το δεύτερο ήταν να έρθουν παίκτες που έχουν κατά βάση καλό χαρακτήρα και διάθεση να συνεργαστούν. Το τρίτο ήταν η ικανότητα του κάθε παίκτη. Το τέταρτο στοιχείο να βρούμε παιδιά και με εμπειρία. Με ενδιέφερε να έχω κάποιους παίκτες που να γνωρίζουν το ελληνικό πρωτάθλημα, να ξέρουν τα κατατόπια. Και ταυτόχρονα να βρούμε κάποιους παίκτες με ιδιαίτερες ικανότητες, ώστε να σπρώξουν την ομάδα στο υψηλότερο επίπεδο. Είναι ένας συνδυασμός σκέψεων και συστατικών, ώστε να δημιουργηθεί μια χημεία. Όλα είναι θέμα συνδυασμών των παικτών. Το γεγονός ότι είχαμε, λόγω της παρουσίας της οικογένειας Λάσκαρη, τα οικονομικά εχέγγυα μας έδωσε την πολυτέλεια να επιλέξουμε από την κορυφή της λίστας μας.

priftis_time_out

Πολλοί αντίπαλοι προπονητές μιλούν για το καλό σκάουτινγκ του τεχνικού τιμ του Άρη στις επιλογές του καλοκαιριού και πως αυτές βγήκαν στο γήπεδο μέχρι σήμερα. Το δικό σας σχόλιο;

Το αν βγήκαν θα φανεί στο τέλος. Είμαστε πριν το μέσο της διαδρομής. Το καλοκαίρι δουλέψαμε όλοι πολύ συντονισμένα όπως και πέρσι. Δεν είναι μόνο δικές μου επιλογές. Κάνουμε μια συλλογική δουλειά εδώ με τους υπόλοιπους προπονητές, είχαμε πολύ καλή συνεργασία με την διοίκηση και με τον κ. Λάσκαρη, όλα τα συζητήσαμε από κοινού και καταλήξαμε σε αυτό το ρόστερ και τώρα θα πρέπει να εργαστούμε πάνω σε αυτό το ρόστερ και με δουλειά μέσα στο γήπεδο και με εμπιστοσύνη τις δεδομένες στιγμές που είπαμε πριν ότι θα χρειαστεί.

“Εξίσου χρήσιμος όσο και οι άλλοι παίκτες ο Τσούπκοβιτς”

Ακούστηκαν και γράφτηκαν πολλά για τον Σλάβεν Τσούπκοβιτς και ενδεχόμενη αλλαγή του. Πως σχολιάζετε όλο αυτό το θέμα και τι ακριβώς έχετε στο μυαλό σας;

Σε κάθε ομάδα υπάρχει μια διαχείριση. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει παιχνίδι που μπορούν να χρησιμοποιούνται 12 παίκτες, ίσως με τον τρόπο που έχει στο μυαλό του ο κόσμος… Δεν γίνεται. Πρέπει να υπάρχει ένα ροτέισον πιο διευρυμένο επειδή παίζεις και ευρωπαϊκά παιχνίδια. Πηγαίνεις σε ένα ροτέισον 9-10 παικτών. Πιστεύω ότι όλοι οι παίκτες είναι σημαντικοί και πολλές φορές είναι πολύ σημαντικοί αυτοί που δεν παίζουν πολύ και προπονούν την ομάδα μέσα στη βδομάδα κι όταν χρειαστεί, όπως χρειάστηκε ο Τσούπκοβιτς στα δύο τελευταία παιχνίδια και με την Κηφισιά, αλλά ιδίως με την Στεάουα, που έλειπε ο Σίμτσακ. Κατά τη γνώμη μου ήταν – μαζί με τον Μακ Νιλ – ο καλύτερος παίκτης στο κομμάτι της βρώμικης δουλειάς και της επαφής στον συγκεκριμένο αγώνα, απλώς ήταν άτυχος γιατί είχε αυτόν τον τραυματισμό και τώρα καλούμαστε να δούμε πως θα διαχειριστούμε αυτή την κατάσταση. Είναι εξίσου χρήσιμος όσο κάποιοι άλλοι παίκτες μέσα στην ομάδα. Τώρα αν κάποιες φορές δεν τον χρησιμοποίησα είναι επιλογή που έχει να κάνει σε σχέση με το ματς, τον αντίπαλο και τις άλλες επιλογές που έχω από το ρόστερ. Δεν σημαίνει ότι δεν τον πιστεύω ή είναι υπό διωγμό. Τώρα αν κάνουμε κάποια διόρθωση στο μέλλον, θα το δούμε. Έχουμε να σκεφτούμε το θέμα του τραυματισμού του και πώς θα το διαχειριστούμε και φυσικά δεν είναι στο μυαλό μου αυτή τη στιγμή να αλλαχθεί ο παίκτης. Θα δούμε πόσο καιρό θα μείνει έξω, θα δούμε τα δεδομένα και θα αποφασίσουμε.

cupkovic1901-arisbc

Ο Τζέραλντ Λι είναι παίκτης που εξετάζεται από εσάς;

Τον τελευταίο καιρό είμαστε σε μια διακριτική έρευνα, χωρίς να έχουμε αποφασίσει να κάνουμε αλλαγή. Ερευνώντας την αγορά έχουμε εντοπίσει κάποια ονόματα, τα οποία δεν είναι πολλά, γιατί η αγορά υποφέρει. Ομάδες μεγαλύτερες από εμάς, με οικονομικές δυνατότητες αναζητούν παίκτες και δεν τους βρίσκουν. Ναι, είναι ένα από τα ονόματα που έχουν έρθει σε μας και ανάμεσα σε άλλες επιλογές είναι ένας που σκεφτήκαμε κάποια στιγμή.

Με ποιο σκεπτικό ο Δημήτρης Πρίφτης θα αποφασίσει άμεσα ή αργότερα να κάνει μια αλλαγή στο ρόστερ;

Υπάρχει μια βάση δουλειάς, μια χημεία, μια ομάδα, η οποία λειτουργεί, άρα θα πρέπει να βρούμε κάτι που θα έρθει να κολλήσει σε όλο αυτό και όχι να έρθει κάτι για να κολλήσουμε εμείς σε αυτό. Χρειάζεται σωστή μελέτη και προσέγγιση, αν πάμε σε κάτι τέτοιο γιατί δεν είναι βέβαιο να κάνουμε μια τέτοια κίνηση. Δεν με πιέζει κάποιος, το συζητάμε από κοινού με τη διοίκηση, ότι αν κάνουμε κάτι θα είναι προς όφελος της ομάδας και πάλι αυτό δεν είναι βέβαιο. Δεν το υπογράφει κανείς. Θέλουμε να βρούμε έναν παίκτη να βοηθήσει την ομάδα να κάνει κάτι παραπάνω, χωρίς να ακυρώσει την προηγούμενη δουλειά και την υπόλοιπη ομάδα. Δεν ψάχνουμε παίκτη που θα κάνει κάτι μαγικό και θα μας απογειώσει. Η ομάδα να θα απογειωθεί, θα απογειωθεί επειδή θα είναι όλη μαζί, όχι από έναν. Άρα θέλουμε να βρούμε κάτι που να είναι κατάλληλο. Επαναλαμβάνω δεν έχουμε αποφασίσει κάτι ακόμα. Η ομάδα είναι όπως είναι.

Είστε λάτρης της φιλοσοφίας να μην αλλάζετε παίκτες. Θέλετε να μας εξηγήσετε γιατί; Έχει σημασία να το γνωρίζει ο κόσμος…

Δεν είμαι απόλυτος. Αν νιώσω ότι η ομάδα έχει ανάγκη κάτι, δεν θα πάω εναντίον της ομάδας. Δεν είμαι ξεροκέφαλος. Η προσέγγισή μου είναι ότι όταν φτιάχνεις κάτι, θα πρέπει να το μελετήσεις, να το στήσεις σωστά και να δουλέψεις μαζί του και στο γήπεδο και πνευματικά. Κανείς δεν προεξοφλεί ότι μια αλλαγή θα φέρει κάτι καλύτερο. Η αίσθησή μου είναι ότι όταν κάνεις κάτι με εμπιστοσύνη, με συναίσθημα και με δουλειά πάνω σε αυτό που έχεις σκεφτεί, θα πας καλύτερα. Δεν είναι οι αλλαγές ο τρόπος. Ο τρόπος είναι να εμπιστευτείς αυτό που έχεις σκεφτεί, να το κάνεις να νιώσει καλά και τότε αυτό θα σου γυρίσει πίσω, θα είναι προς όφελος. Όταν κάποιος παίζει με το άγχος ότι θα φύγει, δεν μπορεί να αποδώσει. Κανείς δεν μπορεί να αποδώσει έτσι. Πρέπει να εμπιστευτείς το υλικό του και να προσπαθείς να το κάνεις να νιώσει την πίστη που έχεις εσύ γι’ αυτό.

priftislaskaris

“Θα έρθουν πολύ μεγάλα βράδια με την παρουσία της οικογένειας Λάσκαρη”

Το ότι υπάρχει οικονομική δυνατότητα, σημαίνει ότι υπάρχουν και διαθέσιμα χρήματα χωρίς… όριο για την ενδεχόμενη απόκτηση παίκτη;

Πιστεύω ότι η οικογένεια Λάσκαρη έχει δυνατότητα να κάνει πολύ μεγάλα πράγματα, αλλά έχουμε συζητήσει και έχουμε πει πως ότι κάνουμε, πρέπει να γίνει με σταθερά βήματα, διότι η ομάδα αυτή τη στιγμή πέρα από την τρέχουσα σεζόν, έχει να διαχειριστεί και ένα πολύ μεγάλο χρέος, το οποίο δεν γίνεται να εξαλειφθεί από τη μια μέρα στην άλλη. Πάλι χρειάζεται υπομονή και πιστεύω ότι θα έρθουν πολύ μεγάλες μέρες για τον σύλλογο, πολύ μεγάλα βράδια στα επόμενα δύο ή τρία χρόνια. Είμαι σίγουρος γι’ αυτό, γιατί βλέπω ότι γίνεται, γίνεται με σταθερά βήματα και η οικογένεια έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες. Έχει όμως και υπομονή και θέλει ότι κάνει, να το κάνει με μια προοδευτικότητα και μία κλιμάκωση. Είμαι βέβαιος ότι η ομάδα θα πάει πολύ καλά στο μέλλον και είμαι χαρούμενος που είμαι στην ομάδα τώρα που βάζει κάποιες προϋποθέσεις. Μπορεί να τα κάνει και να είμαι ή να μην είμαι εγώ εδώ. Με ή χωρίς εμένα, με κάποιους από αυτούς τους παίκτες ή όχι. Είμαι βέβαιος ότι είμαστε σε μια σωστή διαδικασία, σε μια σωστή διαδρομή.

Μεγάλη κουβέντα γίνεται και για τον Γουότερς. Παρουσιάζει κάποια αστάθεια, έχει κάνει και καλά παιχνίδια… Η δική σας άποψη;

Πιστεύω ότι είναι καταρχήν ένας παίκτης που διαβάζει καλά το παιχνίδι, ξέρει το ελληνικό πρωτάθλημα και ήταν από τις καλύτερες επιλογές που θα μπορούσαμε να κάνουμε το καλοκαίρι σε σχέση με τα χρήματα που είχαμε να διαθέσουμε. Είμαι ικανοποιημένος μαζί του. Κανείς δεν μπορεί να παίζει τέλεια. Όλοι έχουμε καλές και κακές βραδιές. Αυτό που πρέπει να δούμε τη γενική εικόνα ενός παίκτη, σε μια μεγάλη διαδρομή. Όταν η ομάδα μπορεί να καλύπτει κάποιες κακές βραδιές είτε δικής μου, είτε κάποιου παίκτη, αυτό είναι το ιδανικό”.

unics_aris_priftis_waters

To Top