Ο μαθητής (Κράβαρικ) συναντά τον δάσκαλο (Λεώνη)…

Το αυριανό ντέρμπι στη Μίκρα ανάμεσα στον Άρη και στον ΠΑΟΚ παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά και πολλές… ιδιαιτερότητες. Μία εξ΄ αυτών είναι και η «μάχη» των πάγκων, εκεί όπου αντίπαλοι κατά τη διάρκεια του αγώνα θα βρεθούν δύο παλιοί… γνώριμοι, ο Αντρέι Κράβαρικ και ο Αλέκος Λεώνης.

Ο μαθητής και ο δάσκαλος, δηλαδή, αφού οι δυο τους μόνο απλά… γνώριμοι δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν, αν λάβει κανείς υπόψη του το γεγονός ότι από το καλοκαίρι του 1999 έως τον Μάιο του 2008 ήταν αχώριστοι, έχοντας γευτεί πολλές χαρές.

Κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν, αξίζει να σταθούμε στα εξής σημεία της κοινής τους πορείας: το 1996 ο Αλέκος Λεώνης, ως προπονητής στον Ηρακλή τότε, εισηγείται την απόκτηση του Αντρέι Κράβαρικ (που την προηγούμενη χρονιά είχε αγωνιστεί στο ελληνικό πρωτάθλημα με τη φανέλα του ΠΑΟΚ) ως τον αντικαταστάτη του Βούλγαρου Ουζούνοφ. Ο Ελληνοσλοβάκος λέει το «ναι», όμως, ο Λεώνης μετά από λίγες εβδομάδες απομακρύνεται από τον «γηραιό». Το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου, όμως, θα επιστρέψει και θα ζητήσει την παραμονή του Κράβαρικ, ο οποίος, όμως, αναζητούσε τον επόμενο σταθμό στην καριέρα του, που θα του προσέφερε περισσότερα κίνητρα.

Αυτός δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από τον Άρη, που την περασμένη χρονιά είχε κατακτήσει το ελληνικό πρωτάθλημα και είχε υψηλές… βλέψεις. Παρ΄ ότι ο Σλοβάκος δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από φιλάθλους του Ηρακλή, υπογράφει στους «κίτρινους», με τον νυν πρόεδρο του ΤΑΠ, Θωμά Γιώτα, να είναι και τότε υπεύθυνος του τμήματος βόλεϊ του συλλόγου. Ο Κράβαρικ θα κατακτήσει με τον Άρη τον πρώτο του ελληνικό τίτλο, το Super Cup, το 1998, όμως, δεν θα μείνει στην ομάδα, καθώς προτίμησε την Ιταλία.

Εκεί αγωνίστηκε για έναν χρόνο, ωστόσο, η επιστροφή του στην Ελλάδα ήταν θέμα χρόνου. Το καλοκαίρι του ΄99, όταν ο Λεώνης τον κάλεσε ζητώντας του να επιστρέψει στον Ηρακλή, ο Σλοβάκος δεν το σκέφτηκε και πολύ, δίνοντας σε λίγες ημέρες τη θετική του απάντηση. Κράβαρικ και Λεώνης θα καταγράψουν δέκα χρόνια κοινής πορείας, κάτω από την «σκεπή» του Ηρακλή, κατακτώντας συνολικά 11 τίτλους!

Αυτό, πάντως, που αξίζει ν΄ αναφερθεί είναι πως οι δυο τους δεν θα βρεθούν αύριο για πρώτη φορά αντίπαλοι ως προπονητές, αφού πριν από ενάμιση χρόνο είχαν συναντηθεί σε ματς Ελλάδα – Σλοβακία στο European League, με τον νυν τεχνικό του Άρη, ωστόσο, να εκτελεί χρέη βοηθού.

To Top