ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ο μεγάλος στόχος του Κυπέλλου, η διαχείριση των πλέι οφ και των… ποδοσφαιριστών

Δύο μόλις εβδομάδες απομένουν για την επανέναρξη του πρωταθλήματος της Super League και στον Άρη κάνουν ήδη τις πρώτες τους… αγωνιστικές σκέψεις, θέτοντας προτεραιότητες.

Είναι ξεκάθαρο, πως οι ποδοσφαιριστές δεν θα καταφέρουν με τρεις εβδομάδες ομαδικών προπονήσεων να φτάσουν στο επίπεδο που ήταν από πλευράς φυσικής κατάστασης, πριν την διακοπή λόγω της πανδημίας. Αρχικό ζητούμενο απ΄όλους, είναι να προστατευτούν οι ποδοσφαιριστές, να μείνουν μακριά από τραυματισμούς και παράλληλα να εμφανιστούν όσο το δυνατόν πιο έτοιμοι για να παίξουν αξιόλογο ποδόσφαιρο, στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό.

Από τις πρώτες μέρες του 2020, μέχρι και την διακοπή των επίσημων αγωνιστικών δραστηριοτήτων, ο Μίχαελ Ένινγκ επέλεγε συγκεκριμένους ποδοσφαιριστές να αγωνίζονται, έχοντας μαζέψει σημαντικά το ροτέισον, καθώς είχε αποφασίσει ποιους εμπιστεύεται και ποιους όχι από το υπάρχον ρόστερ. Το μεταγραφικό ban δεν επέτρεπε στον Άρη προσθαφαιρέσεις στην μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου κι έτσι ο Γερμανός έδειχνε ξεκάθαρα την εμπιστοσύνη του μόνο σε 13-14 ποδοσφαιριστές, παίρνοντας φυσικά και το ρίσκο των επιλογών του. Εκ του αποτελέσματος, μέχρι την διακοπή, κάλλιστα θα μπορούσε να νιώθει δικαιωμένος…

Συζητιόταν έντονα, πως με τις επιλογές του ο Μίχαελ Ένινγκ, είχε φορτώσει με επιπλέον κούραση, σωματική και πνευματική, τους συγκεκριμένους ποδοσφαιριστές που επέλεγε συνεχώς για το αρχικό σχήμα. Είναι γεγονός, πλέον, πως η πνευματική αυτή κούραση δεν υφίσταται και έχει παραχωρήσει την θέση της, στην μεγάλη προσμονή των παικτών να παίξουν και πάλι ποδόσφαιρο, μετά από μία σχεδόν τρίμηνη αποχή, γιατί τόσο θα είναι το διάστημα όταν θα ξεκινήσει και πάλι το πρωτάθλημα στις αρχές του Ιουνίου.

Ωστόσο, η σωματική κούραση, περνάει σε άλλο επίπεδο. Μπορεί να μην υφίσταται πλέον με την έννοια της έλλειψης ξεκούρασης από τους συνεχόμενους αγώνες, όπως τότε, αλλά σε καμία περίπτωση οι ποδοσφαιριστές δεν είναι σωματικά έτοιμοι για να αντεπεξέλθουν σε συνεχόμενα ματς, Ιούνιο-Ιούλιο, με αυξημένες θερμοκρασίες, με στόχους να κρίνονται και να έχουν στις πλάτες τους μία σχεδόν δίμηνη αποχή ακόμα από τις προπονήσεις.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της Super League, οι αγώνες των πλέι οφ θα διεξάγονται κυρίως τα Σαββατοκύριακα, καθώς από τις 10 αγωνιστικές, μόνο οι τρεις θα είναι εμβόλιμες. Εκτός κι αν προκύψουν κρούσματα κορωνοϊού, όπου και θα αλλάξουν τα δεδομένα, ενώ ο πρωτάθλημα θα πρέπει να ολοκληρωθεί προς το τέλος του δεύτερο δεκαημέρου του Ιουλίου.

Ο μεγάλος φετινός στόχος του Άρη είναι το Κύπελλο, καθώς όλα δείχνουν (αν και η ΕΠΟ ακόμα δεν έχει πάρει επίσημη θέση) πως η διοργάνωση θα συνεχιστεί κανονικά, από τη στιγμή που έχει μπει στην τελική της ευθεία. Απομένουν οι ρεβάνς των ημιτελικών και ο τελικός. Στο πρόσφατο διοικητικό συμβούλιο της Super League, συζητήθηκε πως πρέπει να συνεχιστεί ο θεσμός, αφού πρώτα τελειώσει το πρωτάθλημα, το οποίο και έχει προτεραιότητα σύμφωνα με την UEFA.

Αυτό που σκέφτονται ήδη στον Άρη ενόψει των πλέι οφ, είναι η σωστή διαχείρισή τους. Από τη μία θέλουν να εκμεταλλευτούν αυτά τα ματς για να βρει ο βασικός κορμός της ομάδας ρυθμό στο παιχνίδι της, από την άλλη όμως θα πρέπει να αποφύγουν τον έντονο φόρτο, για να μην υπάρχουν προβλήματα τραυματισμών, σε μία επικίνδυνη για τους ποδοσφαιριστές περίοδο.

Ευκαιρίες σε άλλους ποδοσφαιριστές θα δοθούν. Και ενδεχομένως στα πλέι οφ να είναι πολλές περισσότερες από αυτές που συνήθιζε ο Ένινγκ μέσα στο 2020.

Αυτό, όμως, που πρέπει να καταφέρει ο Γερμανός από πιο νωρίς, είναι να τους έχει όσο το δυνατόν πιο πολύ προσηλωμένους στους στόχους της ομάδας, ώστε να τελειώσει με επιτυχία η φετινή περίεργη από κάθε άποψη σεζόν. Το μέλλον πολλών είναι στον… αέρα μέχρι και σήμερα, ειδικά όσων τα συμβόλαια τελειώνουν.

Διαφορετική είναι η ψυχολογία ενός ποδοσφαιριστή που γνωρίζει πως έχει διασφαλίσει το άμεσο μέλλον του σε μία περίοδο γενικότερος αμφισβήτησης και ανησυχίας από τα νέα δεδομένα στην καθημερινότητα λόγω της πανδημίας και εντελώς διαφορετική, όταν όλα κρέμονται σε μία κλωστή.

Το ιδανικό θα ήταν να τελείωνε το θέμα των ανανεώσεων πριν ξεκινήσουν οι επίσημες υποχρεώσεις. Για να υπάρχει η ψυχολογία και το κίνητρο, τόσο στην διαδικασία των πλέι οφ, όπου στόχος του Άρη είναι μία καλύτερη θέση από την 6η, όσο φυσικά και στο Κύπελλο που θα ακολουθήσει χρονικά…

To Top