ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Μπότας νικητής στην Αυστρία, μπήκε στο κόλπο για τον τίτλο!

Μετά από έναν εκπληκτικό, στο τέλος, αγώνα, ο Βάλτερι Μπότας κατάφερε να πάρει τη νίκη στην Αυστρία και μπήκε για τα καλά στο παιχνίδι του τίτλου! Δεύτερος ο Φέτελ, τρίτος ο Ρικιάρντο, τέταρτος ο Χάμιλτον.

Πήγε στην Μερσέντες με προδιαγεγραμμένη, θαρρείς, «πορεία»: θα έπαιζε άριστα τον ρόλο του δεύτερου οδηγού και θα βοηθούσε πάση θυσία τον Λιούις Χάμιλτον στην προσπάθεια που θα έκανε για την κατάκτηση του 4ου προσωπικού του παγκόσμιου πρωταθλήματος.

Ωστόσο, ο Βάλτερι Μπότας δείχνει να έχει διαφορετική γνώμη: ο Φινλανδός πιλότος της Μερσέντες πήρε σήμερα στην Αυστρία τη δεύτερη νίκη του και έγινε το ξεκάθαρο αουτσάιντερ για τον φετινό τίτλο.

Φαβορί παραμένει ο, δεύτερος σήμερα, Σεμπάστιαν Φέτελ, με τον Ντάνιελ Ρικιάρντο να συνεχίζει το σερί των καλών του εμφανίσεων και ν’ ανεβαίνει εκ νέου στο βάθρο. Τέταρτος ήταν ο Χάμιλτον που περιόρισε, όσο μπορούσε, τη βαθμολογική ζημιά.

Σβήνουν τα κόκκινα φώτα, φεύγει σα βέλος- μ’ ερωτηματικό- ο Μπότας

Με το που έσβησαν τα κόκκινα φώτα στην Αυστρία ο Βάλτερι Μπότας πετάχτηκε μπροστά σαν ασυγκράτητο ασημί βέλος, με την Φεράρι να εξανίσταται και να διαμαρτύρεται πως ο Φινλανδός έκανε jump start κι έφυγε νωρίτερα.

Πίσω από τον πρωτοπόρο Μπότας ο Σεμπάστιαν Φέτελ διατήρησε με σχετική άνεση την δεύτερη θέση, τη στιγμή που ο Ράικονεν παραδόθηκε στην αγκαλιά του Μορφέα και τον πέρασαν τόσο ο Ρικιάρντο, όσο και ο Γκροζιάν.

Στις πιο πίσω θέσεις ο Χάμιλτον- που λόγω αλλαγής κιβωτίου εκκίνησε από την 8ηθέση- ανέβηκε τάχιστα 6ος, τη στιγμή που ο Κβίατ βαρέθηκε να περιορίζεται στα στενά όρια της Φόρμουλα 1 και το γύρισε στα συγκρουόμενα: «σέντρα» στον Αλόνσο, ο Ισπανός με τη σειρά του βρήκε τον Φερστάπεν και οι δύο τελευταίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν.

Και, κάπως έτσι, ο αγώνας είχε πάρει αγωνιστική φωτιά…

Περιμένοντας τα πιτ

Μετά τους πρώτους δύο γύρους ο Ντάνιελ Ρικιάρντο «σταθεροποιήθηκε» στην 3ηθέση, με τον Ράικονεν να περνάει τον Γκρονζιάν και ν’ ανεβαίνει 4ος και τον Χάμιλτον ν’ «αρπάζει» κι αυτός τον Γάλλο και να ξεχύνεται στο κυνήγι του Φινλανδού της Φεράρι.

Στην ουρά της δεκάδας ο Λανς Στρολ μετά την 3η θέση του στο Μπακού πήγαινε και πάλι για να συλλέξει βαθμούς, ενώ ο ευρισκόμενος σε τρομερή κατάσταση εσχάτως Οκόν φιγουράριζε στην 7η θέση.

Και, με τα προσπεράσματα στην πίστα να είναι πιο σπάνια κι από τα γκολ του Ρινάλντι στην Superleague, άπαντες περίμεναν τα πιτ, καθώς ο Μπότας κρίθηκε «αθώος» από τους αγωνοδίκες για την αμφιλεγόμενη εκκίνησή του…

Ώρα να «μιλήσει» η στρατηγική

Στον 32ο γύρο ο Χάμιλτον ήταν ο πρώτος που μπήκε στο μποξ του για να βάλει την ultra soft κάνοντας τη έκπληξη, βγήκε στην 4η θέση, όμως πάρα πολύ γρήγορα άρχισε η ανεξήγητη φθορά των ελαστικών του, πράγμα που έκανε τους πάντες ν’ απορήσουν.

Η Φεράρι, κατά την προσφιλή της συνήθεια, δεν έβαλε άμεσα τον Ράικονεν μέσα προκειμένου να «καλύψει» τον Λιούις, με αποτέλεσμα να χάσει πάρα πολύ χρόνο και όταν μπήκε στα πιτ (στον 45ο γύρο), βγήκε 5ος.

Μπροστά, ο Μπότας- πιτ στο 42ο πέρασμα- έμεινε εύκολα στην πρωτοπορία, ο Φέτελ (35ος) έβαλε και αυτός την super soft και έμεινε δεύτερος, τη στιγμή που ο «αθόρυβος» Ρικιάρντο (34ος) μετά τη νίκη του στο Αζερμπαϊτζάν πήγαινε με 300 χιλιόμετρα γι’ ακόμα ένα βάθρο.

Και, αυτό που μπορούσε ν’ αλλάξει τη «βαλτώδη» κατάσταση, ήταν ένα team radio που έλεγε «Ίσως έχουμε βροχή στο τέλος»…

Όχι δύο διεκδικητές του στέμματος, αλλά τρεις

Η «πολυπόθητη» βροχή δεν ήρθε, όμως αυτό δεν εμπόδισε τον αγώνα να γίνει υπέροχο «ροντέο» στο τέλος: με τα ελαστικά να παίζουν πρωτεύοντα ρόλο με τη… διάλυσή τους στους εναπομείναντες 15 γύρους μέχρι το πέσιμο της καρό σημαίας, ο Σεμπάστιαν Φέτελ «έπιασε» τον Μπότας στο τέλος και μείωσε τη μεταξύ τους διαφορά στο δευτερόλεπτο. Ακριβώς το ίδιο συνέβη και με τον 4ο Χάμιλτον που κόλλησε στην πίσω αεροτομή του 3ου Ρικιάρντο.

Στο τέλος, ωστόσο, η κατάταξη δεν άλλαξε: ο Μπότας πήρε την 2η φετινή του νίκη, με τον Φέτελ να κερδίζει και πάλι τον βασικό του ανταγωνιστή για το πρωτάθλημα και να τερματίζει 2ος και τον Ρικιάρντο ν’ αντέχει στην επίθεση του Λιούις και ν’ ανεβαίνει στο βάθρο.

Χάμιλτον, Ράικονεν (υπέροχη στρατηγική της Φεράρι γι’ ακόμα μία φορά…), Γκροζιάν, Πέρεζ, Οκόν, Μάσα, Στρολ (και οι δύο Γουίλιαμς εντός των βαθμών) συμπλήρωσαν την πρώτη δεκάδα ενός επεισοδιακού, στο φινάλε του, grand prix.

Ο Μπότας, λοιπόν, φοράει τον μανδύα του αδιαφιλονίκητου αουτσάιντερ για τον τίτλο και αυξάνει την πίεση στους Φέτελ και Χάμιλτον.

Μπορεί να κάνει την εκκωφαντική έκπληξη και να τους «κλέψει» το στέμμα του παγκόσμιου πρωταθλητή;

Μάλλον όχι. Όμως, από την άλλη…

Αν σ’ ένα χώρο «ευδοκιμούν» τα θαύματα, αυτός δεν είναι άλλος από την F1.

Βαθμολογία οδηγών 

1) Φέτελ 171

2) Χάμιλτον 151

3) Μπότας 136

4) Ρικιάρντο 107

5) Ραϊκόνεν 83

6) Πέρεζ 50

7) Φερστάπεν 45

8) Οκόν 39

9) Σάινθ 29

10) Μάσα 22

11) Στρολ 18

12) Χούλκενμπεργκ 18

13) Γκροζιάν 18

14) Μάγκνουνσεν 11

15) Βερλάιν 5

16) Κβίατ 4

17) Αλόνσο 2

Βαθμολογία Κατασκευαστών 

1) Μερσέντες 287

2) Φεράρι 254

3) Ρεντ Μπουλ 152

4) Φορς Ίντια 89

5) Γουίλιαμς 40

6) Τόρο Ρόσο 33

7) Χάας 29

8) Ρενό 18

9) Σάουμπερ 5

10) ΜακΛάρεν 2

Πηγή: sdna.gr

To Top