Ο Μώραλης για τα μνημόνια, τον τζίρο των 2,1 δισ. ευρώ και οι 40.000 θέσεις εργασίας!

Συνέντευξη υπό τη μορφή απολογισμού έδωσε ο Γιάννης Μώραλης, πρόεδρος της Σουπερλίγκας και αναφέρθηκε και στα προβλήματα της λίγκας, αλλά και τον τζίρο των 2,1 δισεκατομμυρίων ευρώ!

Απόσπασμα της συνέντευξης Μώραλη στην εφημερίδα Sportday:

Ποια είναι τα πρώτα πράγματα που σας έρχονται στο μυαλό ως μέχρι στιγμής απολογισμός της θητείας σας; 

«Σημαντικότερο είναι ότι πέρυσι παρά τα τεράστια οικονομικά προβλήματα της χώρας γενικότερα και του ίδιου του ποδοσφαίρου ειδικότερα, καμία ομάδα δεν “έσκασε”. Και μάλιστα ήταν μια ευχάριστη έκπληξη μπορώ να πω το γεγονός ότι υπήρξε ομοφωνία περί αυτού στο συμβούλιο, δηλαδή να βοηθηθούν οι ομάδες. Θα μπορούσαν δηλαδή κάποιοι να “κλοτσήσουν” για λόγους ανταγωνισμού. Κι όμως δεν το έκαναν».


Θέλετε να το εξηγήσετε λιγάκι αυτό; 

«Κάποιες ΠΑΕ βοήθησαν με την ψήφο τους κάποιες άλλες σε μεγάλες αποφάσεις, όπως π.χ. το μνημόνιο που αύξησε τις δόσεις καταβολής χρεών και αποτέλεσε σανίδα σωτηρίας για ομάδες με μεγάλα χρέη. Δηλαδή παρά τον ανταγωνισμό, κάποιες ομάδες διευκόλυναν κάποιες άλλες. Επίσης δύο – τρεις ομάδες ξεκίνησαν πέρυσι με προσωρινά δελτία. Το κυριότερο απ’ όλα όμως ήταν οι αδειοδοτήσεις».

Υπό ποια έννοια; 

«Υπό την έννοια ότι όλοι μαζί στο Δ.Σ. της Λίγκας τον Μάρτιο του 2012 που δεν ήμουν πρόεδρος ψηφίσαμε τότε ομόφωνα το “ψαλίδισμα” των ποινών για τη μη αδειοδότηση, σε ένα χρονικό σημείο που 7-8 ΠΑΕ ήταν “στον αέρα”. Μεταξύ αυτών ήταν η ΑΕΚ και ο Άρης κατά πρώτο λόγο και οι ΠΑΟ, ΠΑΟΚ κατά δεύτερο. Η ΑΕΚ υποβιβάστηκε αργότερα βαθμολογικά, αλλά αυτό δεν αλλάζει αυτό που θέλω να πω: ότι το Δ.Σ. επί της ουσίας αποφάσισε ομόφωνα να δώσει σανίδα σωτηρίας στις ομάδες και κατ’ επέκταση στην ίδια την κατηγορία. Διότι θα μπορούσε πολύ απλά να μην αλλάξει τις ποινές και να υποβιβαζόταν όποιος δεν έπαιρνε άδεια. Αν γινόταν τότε αυτό, ίσως κάποιες ομάδες, ιστορικές και σημαντικές, να μην έπαιζαν σήμερα στη Σούπερ Λίγκα με ό,τι αυτό θα συνεπαγόταν».
Είναι αλληλένδετο αυτό με το μνημόνιο του ποδοσφαίρου;

«Σαφέστατα. Μιλάμε για αποφάσεις της ολομέλειας της Λίγκας που είχαν έναν κοινό παρανομαστή, τη χείρα βοηθείας σε ομάδες με μεγάλη ιστορία που αντιμετώπιζαν μεγάλο κίνδυνο. Η ΑΕΚ τελικά υποβιβάστηκε βαθμολογικά και ήδη η Λίγκα βιώνει τις συνέπειες: θεωρώ π.χ. ότι ο λόγος που υπάρχει μείωση στα εισιτήρια έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με την απώλεια των εισιτηρίων από τα ματς στην ΑΕΚ και κατά δεύτερο λόγο επειδή ο ΠΑΟ δεν παίζει πια στο ΟΑΚΑ αλλά στη Λεωφόρο».

Για τα οικονομικά οφέλη από το πρωτάθλημα της Superleague: «Ενα αξιοπρόσεχτο στοιχείο που προκύπτει από έρευνα του ΙΟΒΕ είναι ότι άμεσα και έμμεσα γύρω από το πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας υπάρχουν 40.000 θέσεις εργασίας! Ναι. 40.000 άνθρωποι ζουν και αξιοποιούνται είτε απευθείας είτε εμμέσως από αυτό. Μιλάμε δηλαδή όχι μόνο γι’ αυτούς που δουλεύουν ως υπάλληλοι στις ΠΑΕ. αλλά ακόμα και γι’ αυτούς που φτιάχνουν τα δοκάρια, τα ρούχα των ομάδων, αλλά και για τα ξενοδοχεία, τα αεροπορικά εισιτήρια, τις βιοτεχνίες, τις μπουτίκ και μια σειρά άλλων επαγγελμάτων. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, ο πυρήνας της οικονομικής δραστηριότητας της Σούπερ Λίγκας είναι 180 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ η άμεση και έμμεση προκαλούμενη οικονομική δραστηριότητα (σ.σ.: στην καθομιλουμένη γλώσσα “τζίρος”) είναι 2.1 δισ. ευρώ! Κι αυτό είναι ένα κομμάτι που απασχολεί τις μελέτες, δηλαδή πόση μπορεί να είναι τελικά η αξία του προϊόντος».

Τι άλλο ξεχωρίζετε επί θητείας σας; 

«Ξεχωρίζω σαφέστατα την επέκταση του συμβολαίου μας με τη Nova, η οποία δημιουργεί ασφάλεια στον συνεταιρισμό μας και στο πρωτάθλημα γενικότερα μέχρι το 2017. Ο μοναδικός που δεν μπήκε στη συμφωνία αρχικά ήταν ο ΠΑΟ, αλλά ήταν ευτυχής συγκυρία που μπήκε μετέπειτα. Ιδιαιτέρως σημαντική εξυπακούεται ότι είναι και η σύμβαση με τον ΟΠΑΠ».

 

To Top