Ο «νέος Πελέ» δεν στέριωσε στον Άρη…

Το 2004 είχε τον κόσμο στα πόδια του. Ο Φρέντι Αντού, όμως, δεν κατάφερε να δικαιώσει τον τίτλο του «Νέου Πελέ» ούτε στον Άρη και μετά από αρκετές περιπλανήσεις, πλέον ψάχνει ξανά για ομάδα.

Η  «Μηχανή του χρόνου» στο gazzetta.gr ακολουθεί τα βήματά του.

Συνήθως, αντικείμενο της «Μηχανής του χρόνου» αποτελούν ποδοσφαιριστές που έχουν ολοκληρώσει την καριέρα τους, ή βρίσκονται σε αρκετά προχωρημένο στάδιο. Αυτή τη φορά, όμως, θα κάνουμε την εξαίρεση. Ο Φρέντι Αντού όχι μόνο δεν έχει κρεμάσει τα παπούτσια του, αλλά στην ηλικία του αναμενόταν να βρίσκεται σε top επίπεδο. Παρόλα αυτά, ο 24χρονος παίκτης δεν κατάφερε να πείσει ούτε τους ανθρώπους της βραζιλιάνικης Μπαΐα και ψάχνει ομάδα. Την δέκατη από τότε που ξεκίνησε να παίζει επαγγελματικά!

Πουλέν του Πελέ!

Ο ίδιος ο Πελέ, όταν ο Αμερικανός ποδοσφαιριστής ήταν 14 ετών και έγινε ο νεότερος παίκτης που παίζει στην MLS, είχε θαμπωθεί από τα χαρίσματά του και τον είχε χρίσει πιθανό του διάδοχο. Εννιά χρόνια μετά, ο ο θρύλος του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου, ο οποίος έχει σχετικά με τις ΗΠΑ λόγω του περάσματος από την Νιου Γιορκ Κόσμος και τηνεμπλοκή του στο νέο πρότζεκτ της, αναγκάστηκε να δικαιολογηθεί: «Δυστυχώς, η καριέρα του δεν εξελίχθηκε όπως περιμέναμε. Αυτό συμβαίνει σε πολλούς ποδοσφαιριστές».

Ο Αντού γεννήθηκε στις 2 Ιουνίου του 1989 στην παραθαλάσσια πόλη Τέμα της Γκάνας. Σε ηλικία οκτώ ετών ταξίδεψε στις ΗΠΑ για μόνιμη διαμονή. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Sports Illustrated, έδειχνε εκπληκτικό ταλέντο με όποιο άθλημα ασχολούταν! Τελικά, επέλεξε το ποδόσφαιρο, αφού οδήγησε την σχολική ομάδα σε πολλές επιτυχίες και έκανε την Ίντερ να ενδιαφερθεί για την περίπτωσή του. Πριν ακόμα κλείσει τα 14, υπέγραψε συμβόλαιο ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων με τη Nike! το επόμενο golden boy των χορηγών είχε ήδη βρεθεί, μόνο που κανείς δεν γνώριζε αν ήταν έτοιμο να σηκώσει το βάρος…

Ρεκόρ και μεταγραφή

Λίγο μετά το πρώτο του μεγάλο εμπορικό deal, ο Αντού υπέγραψε συμβόλαιο με την DC United και έγινε ο νεότερος αθλητής στην ιστορία της χώρας που παίζει σε επαγγελματικό επίπεδο. Παράλληλα, έγινε ο πιο ακριβοπληρωμένο παίκτης στην MLS! Χωρίς να έχει εντυπωσιάσει, με τους αναλυτές να αναφέρουν ότι το νεαρό της ηλικίας του σε συνδυασμό με τη μεγάλη πίεση τον κρατούν περιορισμένο, έκανε ένα πέρασμα από τη Ρεάλ Σολτ Λέικ, στην οποία δόθηκε ως αντάλλαγμα και με το που έκλεισε τα 18 άνοιξε τα φτερά του για την Ευρώπη και τη Μπενφίκα. Το παιδί-θαύμα του αμερικανικού ποδοσφαίρου ήταν έτοιμο να δοκιμαστεί σε υψηλότερο επίπεδο. Είχε προηγηθεί το Παγκόσμιο Κύπελλο Κ-20, όπου ως αρχηγός των ΗΠΑ ήταν εκπληκτικός.

Και κάπου εδώ ξεκινούν οι περιπλανήσεις και οι μάχες για την καθιέρωση. Ο Αντού δεν καταφέρνει να πείσει στους «Αετούς», με τους οποίους έκανε ντεμπούτο σε ένα ματς προκριματικών του Τσάμπιονς Λιγκ με την Κοπεγχάγη. Ένα χρόνο μετά την απόκτησή του, παραχωρείται δανεικός στη Μονακό, η οποία διατηρούσε οψιόν αγοράς. Ο νεαρός έπαιξε μόλις 9 ματς, χωρίς να πείσει και επέστρεψε στη Λισσαβόνα. Για την περίοδο 2009-10, δόθηκε στην Μπελενένσες, κάνοντας και το πρώτο του ματς ως βασικός απέναντι στη Νασιονάλ. Ωστόσο, η ατυχία τον περίμενε στη… γωνία. Τραυματίστηκε πριν το ημίχρονο και έγινε αλλαγή, ενώ το Δεκέμβριο του 2009, ο δανεισμός του τερματίστηκε.

Η σειρά του Άρη…

Ο Αντού συμφώνησε να έρθει στην Ελλάδα για τον Άρη, τον Ιανουάριο του 2010, δανεικός για ενάμιση χρόνο και με οψιόν αγοράς. Στη Θεσσαλονίκη συνάντησε τον συμπατριώτη του Έντι Τζόνσον, ο οποίος αναμενόταν να κάνει την προσαρμογή του ευκολότερη. Με τον Τζόνσον, μάλιστα, είχαν κάνει μαζί τα πρώτα τους ποδοσφαιρικά βήματα στην ακαδημία IMG Soccer Academy. Η απόκτησή του από τους «κίτρινους» δεν μένει ασχολίαστη. Η FIFA στην επίσημη ιστοσελίδα της φιλοξενεί αφιέρωμα και αναφέρει ότι ο νεαρός βλέπει την μετακίνησή του στη χώρα μας ως μια ιδανική ευκαιρία για restart στην καριέρα του.

Ο Αντού παίρνει… τζούρα από Άρη παρακολουθώντας ένα ματς της ομάδας του με τον Ατρόμητο, καθώς και video στο youtube. «Είμαι πολύ χαρούμενος για τη μεταγραφή μου στον Άρη. Έρχομαι αύριο και με εκπλήσσει το γεγονός ότι ο κόσμος ετοιμάζει υποδοχή για μένα. Είναι μεγάλη μου τιμή και ανυπομονώ να έρθω στη Θεσσαλονίκη και να αποτελέσω μέλος της οικογένειας του Άρη. Ήθελα εξαρχής να γίνει αυτή η μεταγραφή», δήλωνε τις παραμονές της άφιξής του. «Έχω δει επίσης την ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι οπαδοί μας στο γήπεδο, είναι σίγουρα οι πλέον φανατικοί στην Ελλάδα και αυτό που έγινε στο φιλικό του καλοκαιριού μεταξύ Άρη και Μπόκα Τζούνιορς, είναι εκπληκτικό», πρόσθετε χαρακτηριστικά.

Δηλώνει έτοιμος να παίξει και κατά την παρουσίασή του στέκεται στον  Έκτορ Ραούλ Κούπερ. Ωστόσο, δεν καταφέρνει να κερδίσει την εμπιστοσύνη του Αργεντινού. Παίζει εννιά φορές στο Πρωτάθλημα και τρεις στο Κύπελλο μέχρι το τέλος της χρονιάς και πετυχαίνει μόλις ένα γκολ, στο 2-1 με τον Εργοτέλη τον Φεβρουάριο του ’10. Ο Κούπερ, όμως, διαμηνύει στη διοίκηση ότι δεν τον υπολογίζει για τη νέα χρονιά και δεν τον παίρνει μαζί του στην προετοιμασία σε Αυστρία και Ελβετία. Ο Άρης προσπαθεί να τον στείλει πίσω στη Μπενφίκα, ωστόσο οι Πορτογάλοι απορρίπτουν το αίτημα.

Ετσι, ξεμένει και προπονείται μόνος του στη Θεσσαλονίκη! Εν τέλει, ο Άρης χρειάστηκε να περιμένει μέχρι τον Ιανουάριο για να ξεφορτωθεί τον παίκτη. Ο Αντού, αφού δοκιμάστηκε στη Σιόν με τη συγκατάθεση του Άρη, έκανε το ίδιο με την Ράντερς της Δανίας, χωρίς πρώτα να έχει ενημερώσει! Τον Νοέβριο, ο Άρης κατήγγειλε το συμβόλαιο του παίκτη, έχοντας δοκιμάσει ανεπιτυχώς πριν να του λύσει το συμβόλαιο, λόγω του ότι πήγε να δοκιμαστεί σε άλλη ομάδα χωρίς άδεια. Τον Ιανουάριο του 2011 οι «κίτρινοι» δικαιώνονται και γλιτώνουν 300.000 ευρώ που είχε λαμβάνειν ο παίκτης μέχρι το τέλος της χρονιάς…

Συνέχεια στο ταξίδι

Τον Φεβρουάριο του 2011, παραχωρείται για τελευταία φορά δανεικός από την Μπενφίκα στη Ρίζεσπορ, στην δεύτερη κατηγορία του τουρκικού Πρωταθλήματος. Μετά από 11 εμφανίσεις και 4 γκολ, αναζήτησε τον επόμενο σταθμό της καριέρας του. Καμία ομάδα όμως από την Ευρώπη δεν «ψήθηκε» να του δώσει την ευκαιρία και ο πρώην τεχνικός του στη DC United, Πιέτρ Νόβακ, του προσέφερε συμβόλαιο στη Φιλαδέλφεια Γιούνιον. Οι δυο χρονιές (μιάμιση για την ακρίβεια)  όμως στα πάτρια εδάφη, εκεί όπου οι περισσότεροι περίμεναν ότι θα έχει την τελευταία του ευκαιρία να αναστήσει την καριέρα του, δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερο.

Ξεκίνησε ως αριστερό χαφ σε σύστημα 4-4-2, ενώ δοκιμάστηκε και κάποιες φορές ως «δεκάρι», θέση που δείχνει να του ταιριάζει καλύτερα, χωρίς όμως να του δοθεί χρόνος. Η απόδοσή του κυμάνθηκε σε μέτρια επίπεδα. Έκανε 31 εμφανίσεις και τον Απρίλιο που μας πέρασε, παραχωρήθηκε δανεικός στην Μπαΐα, από όπου και έμεινε ελεύθερος πριν από λίγες μέρες. Η κυνική απάντηση του διευθυντή ποδοσφαίρου της Βραζιλιάνικης ομάδας, Άντερσον Μπάρος, όταν ρωτήθηκε γιατί ο προπονητής δεν τον χρησιμοποιεί, είναι χαρακτηριστική: «Δεν παίζει επειδή υπάρχουν άλλοι που είναι καλύτεροι». Με την Εθνική, έκανε και πάλι μια αναλαμπή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, πετυχαίνοντας τέσσερα γκολ σε τρία ματς. Αλλά σε συλλογικό επίπεδο ήταν, ξανά, κατώτερος των περιστάσεων…

Τα σενάρια και η πίστη του Πελέ

Αρκετές αναλύσεις έχουν γίνει σχετικά με τους λόγους που δεν έχει καταφέρει να στεριώσει, καθώς η περίπτωσή του είναι μοναδική. Άλλοι τονίζουν ότι η τόσο μεγάλη πίεση από νεαρή ηλικία έφερε τα αντίθετα αποτελέσματα, άλλοι στέκονται στην αντιμετώπιση από τους προπονητές του και άλλοι λένε ότι τα εύκολα λεφτά σε μικρή ηλικία επηρέασαν τον τρόπο δουλειάς του. Πρόσφατα, πάντως, είδε το φως της δημοσιότητας και μια άλλη θεωρία. Ότι όταν σε ηλικία 14 ετών προκαλούσε θαυμασμό, ήταν μεγαλύτερος! Έχει συμβεί αρκετές φορές ένα παιδί που πηγαίνει μετανάστης στις ΗΠΑ να είναι μεγαλύτερο από ό,τι αναγράφεται στο διαβατήριό του. Τίποτα, πάντως, δεν μπορεί να αποδειχθεί…

Ο Πελέ, πάντως, ο οποίος ένα φεγγάρι προσπάθησε να κινήσει τα νήματα για να πάει στη Σάντος, τον πιστεύει ακόμα: «Είναι δύσκολο να επιστρέψει εκεί που ήταν, αλλά έχει ακόμα την ευκαιρία να το κάνει». Το ταξίδι για τον νεαρό Αμερικανό συνεχίζεται…

πηγή: gazzetta.gr

To Top