Ο Νίκος Γκάλης μέσα από τα μάτια του Πάρι Καλημερίδη! (photogallery)

Ο Πάρις Καλημερίδης έζησε από κοντά την άφιξη του Γκάλη, το ντεμπούτο του με τη φανέλα του Άρη και την… ζωή του εντός κι εκτός παρκέ όσο ήταν παίκτης των κίτρινων. Ίσως όσο κανένας άλλος γνώρισε τον Γκάλη, τον απόλυτο σταρ του ελληνικού αθλητισμού. Μέσα από το PRESSARIS κατέγραψε τις σημερινές σκέψεις του για εκείνο το ντεμπούτο και την σημασία του ερχομού του Γκάλη στην Ελλάδα.

Είναι και τιμή και χαρά του PRESSARIS να φιλοξενεί το σχόλιο του Πάρι Καλημερίδη για το ντεμπούτο του Νίκου Γκάλη με την φανέλα του Άρη.

Ένα όμορφο ταξίδι

“Μετά από 32 χρόνια – πότε πέρασαν κιόλας; – προσπαθώ να μπω στον χορό των ανεπανάληπτων αναμνήσεων. ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1979. Η πρεμιέρα του… Νικ Γκάλης στο ελληνικό πρωτάθλημα. Ημέρα «σταθμός» για τον Άρη και το ελληνικό μπάσκετ. Δεν υπήρχε, θυμάμαι, άλλο θέμα συζήτησης των μπασκετόφιλων και φυσικά των φίλων του Άρη εκείνη την εποχή.

Ο απόηχος που είχε δημιουργηθεί για την πολύ μεγάλη κλάση του Ελληνοαμερικανού που θα έφερνε τα «πάνω κάτω» στο ελληνικό πρωτάθλημα είχε ανεβάσει στο κατακόρυφο την αδημονία των φιλάθλων για όλο αυτό το πρωτόγνωρο σκηνικό που έμελλε να αντικρύσουν στο Αλεξάνδρειο. Το παιχνίδι ήταν αμφίρροπο αλλά τα μάτια όλων μας ήταν «καρφωμένα» πάνω στον Νικ. Προσωπική μου επιδίωξη ήταν να μην μου ξεφύγει καμία κίνηση ή φάση που θα συμμετείχε ο Γκάλης. Ήθελα να έχω μια τεκμηριωμένη άποψη και εικόνα για το στιλ και τα προσόντα του αθλητή που ήρθε από την απέναντι όχθη του Ατλαντικού για να ταράξει τα ήρεμα νερά μέχρι τότε του ελληνικού μπάσκετ.

Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες που κουράζουν. Ο Νικ δεν ήταν σούπερ σ’ εκείνο το παιχνίδι. Ήταν λίγο νευρικός και έδειχνε να αισθάνεται λίγο άβολα με την όλη διαδικασία. Γι’ αυτό και ήταν άστοχος. Ήταν κάτι φυσιολογικό. Ήταν θέμα προσαρμογής. Κάποιοι «ειδήμονες» βιάστηκαν να συμπεράνουν ότι δεν ήταν κάτι το ξεχωριστό. Έπεσαν μάλιστα πάνω στον «Πατριάρχη» του μπασκετικού Άρη, Ανέστη Πεταλίδη να του πουν βιαστικά: «Ανέστη δεν ήταν αυτός που περιμέναμε». Κατάφεραν να εκτεθούν λίγο αργότερα ανεπανόρθωτα γιατί ο «Πατριάρχης» δικαιώθηκε πανηγυρικά για την επιμονή του πάνω στην επιλογή του Νικ.

Ο Γκάλης «φόρτωσε» με 30 πόντους το καλάθι του Ηρακλή χωρίς να το καταλάβει κανείς. Χωρίς μάλιστα να πάρει μπρος η «καλαθομηχανή» που ονομαζόταν Νικ Γκάλης. Το σίγουρο γεγονός ήταν ένα, ότι ήρθε στον Άρη ένας παίκτης διαφορετικός από τους άλλους που θα άφηνε εποχή. Για εμάς έφταναν τρεις, τέσσερις χορευτικές φιγούρες, τα άψογα τζαμπ σουτ του Νικ, το σπάσιμο της μέσης, η ικανότητα του να μένει στον αέρα, οι ριβέρς ντρίπλες του (που έκαναν τον αντίπαλο του Σωτήρη Σακελλαρίου να ψάχνει να τον βρει) για να πειστούμε για το αστείρευτο ταλέντο του. Και στο τέλος να βάλει και την υπογραφή του με δυο καθοριστικά καλάθια στη δύσκολη νίκη του Άρη με σκορ 79-78.

Την επόμενη μέρα του Νικ και συγκεκριμένα το μεγαλείο του σε όλα τα γήπεδα τα απόλαυσαν όλοι οι φίλοι του Άρη, οι Έλληνες και οι Ευρωπαίοι. Το απίστευτο «ταξίδι» των χορευτικών ικανοτήτων του μεγάλου Γκάλη είχε ξεκινήσει.

Νίκο Γκάλη, για μια ακόμη φορά σε ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας που έφερες το μπάσκετ στο προσκήνιο, μαζί με τους άξιους συμπαίκτες και τους προπονητές σου, αλλάζοντας κυριολεκτικά τον ρου της ιστορίας του ελληνικού μπάσκετ”.

* Ευχαριστούμε το πρακτορείο φωτογραφιών του Παύλου Μακρίδη (www.megapress.gr) για την παραχώρηση της κεντρικής φωτογραφίας του θέματος.

Δείτε φωτογραφίες του Νίκου Γκάλη με τον Πάρι Καλημερίδη από το αρχείο του έμπειρου δημοσιογράφου:

{gallery}siridis/galis_paris{/gallery}

To Top