Ο Σεμερτζίδης στο PRESSARIS για το «χρυσάφι» των ακαδημιών και τον «Γολγοθά» του Άρη

Ο Γιώργος Σεμερτζίδης έχει περάσει από αρκετά πόστα μέσα από τον Άρη. Ποδοσφαιριστής, προπονητής της ανδρικής ομάδας, υπεύθυνος (σήμερα) των ακαδημιών. Οι ακαδημίες του Άρη σφύζουν από υγεία, καμαρώνουν επιτυχίες και προδιαγράφουν ένα λαμπρό μέλλον για τον σύλλογο. Ο Σεμερτζίδης μίλησε στο PRESSARIS με αφορμή την διπλή επιτυχία της κατάκτηση του πρωταθλήματος σε παιδικό και προπαιδικό τμήμα. Μίλησε για το μέλλον, το μήνυμα των ακαδημιών, αλλά και την ομάδα ανδρών του Άρη.

Τι λέει το ένστικτό σου για τον μεγάλο τελικό Μπάγερν – Τσέλσι; Πόνταρε στην expekt.com, με Bonus εγγραφής 125 €!
Συγχαρητήρια κατ’ αρχήν για την διπλή επιτυχία…

«Τα συγχαρητήρια τα αξίζουν τα παιδιά και οι προπονητές. Έκαναν μεγάλη προσπάθεια όλη τη χρονιά και επιβραβεύτηκαν»

Τι σημαίνει σε αυτές τις ηλικίες να κατακτάει μια ομάδα τον τίτλο; «Σαφώς και είναι σημαντικό το να κατακτήσεις το πρωτάθλημα. Δεν μπορεί κανείς το μειώσει, ούτε να το μικρύνει, αλλά θα σας πω αυτό που τους είπα και στα αποδυτήρια: κανένας δεν θα χρησιμοποιήσει τον τίτλο στο… βιογραφικό του. Προς Θεού, όπως έχω ξαναπεί, δε θέλω να μειώσω την επιτυχία και την προσπάθεια των παιδιών. Πάντα, όμως, υπάρχει η επόμενη μέρα. Δεν πρέπει να στέκεσαι στο πρωτάθλημα, αλλά στο πώς δούλεψες για να φτάσεις σε αυτό».

Τι πρέπει να κρατήσουν δηλαδή;

«Αυτό που πρέπει να δούνε όλοι τους είναι η δουλειά, η υπομονή, η επιμονή. Πρέπει να δουλεύουν σκληρά, να έχουν ανοιχτά μυαλά και φυσικά να λειτουργήσουν σε ένα καλό ποδοσφαιρικό οικογενειακό περιβάλλον».
Ποιοι ήταν αυτοί που βοήθησαν σε αυτήν την προσπάθεια;
«Πρόκειται για μια συλλογική προσπάθεια. Ομαδική δουλειά και έργο. Υπάρχει αξιοπρέπεια και προσφορά από όλους. Κια από τους προπονητές καιαπό τους διοικούντες όπως είναι οι Τάσος Ορφανίδης και Στέργιος Αθανασιάδης. Όλοι κοιτάμε πώς να προάγουμε την αξιοπρέπεια, την αξιοκρατία και το ήθος που παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτές τις ηλικίες».

Γνωρίζουμε ότι στην… Ελλάδα, οι γονείς πιέζουν, γίνονται φορτικοί για τα παιδιά τους. Είχατε τέτοιου είδους πιέσεις;

«Κριτική πάντα υπάρχει κριτική στο στιλ ‘το δικό μου το παιδί γιατί δεν παίζει’ ή ‘το δικό μου παιδί είναι καλύτερο από το άλλο’. Πάντα συμβαίνουν αυτά. Προσωπικά έχω εμπιστοσύνη στους προπονητές και αν κάπου κάνουμε λάθος, όχι εσκεμμένο, ας μας διαψεύσει ο ίδιος ποδοσφαιριστής. Σε αυτή την περίπτωση θα αναλάβω εγώ τις ευθύνες, αν και δεν προπονώ. Αν κάνουμε λάθος,όχι εσκεμμένο επαναλαμβάνω θα πω συγνώμη αναλαμβάνοντας πλήρως την ευθύνη».

Οι σχέσεις με τους γονείς ποιες είναι;

«Κοιτάζουμε τους γονείς στα μάτια και απώτερος στόχος είναι ότι φέρνουν τα παιδιά τους σε ένα χώρο που κοινωνικοποιούνται και φεύγουν από άλλες παγίδες. Προσπαθούμε να κάνουμε τα τμήματα πιο ανταγωνιστικά. Είναι φορές που έρχεται η ‘σύγκρουση’ με τους γονείς γιατί πάντα θεωρούν πως το παιδί τους πρέπει να παίζει. Προσπαθούμε να κάνουμε τα τμήματα ακόμα πιο αγωνιστικά όχι με αυτοσκοπό να κερδίζουμε κάθε Κυριακή και να πάρουμε το κύπελλο για να δοξαστούμε. Αυτός μας είναι αδιάφορο. Αν έχεις καλή ομάδα και παίζεις σωστό ποδόσφαιρο μας αρκεί. Αυτή είναι η φιλοσοφία μας και αν έρχονται τα αποτελέσματα είναι ευχής έργον».

Ποιο είναι το μήνυμα που δίνουν οι ακαδημίες του Άρη στη μεγάλη ομάδα;

«Σε αυτές τις δύσκολες εποχές το μήνυμα είναι ένα και σαφές. Πρέπει να δουν τις ακαδημίες και το φυτώριο με άλλο μάτι, να στραφούν ακόμη περισσότερο, ώστε να φτάσουμε μια μέρα, κατά την οποία η ομάδα των ανδρών να στηρίζεται στα σπλάχνα της».

Το σχόλιο σας για την πορεία της ανδρικής ομάδας, στον πάγκο της οποίας καθίσατε για τρία παιχνίδια…

«Δεν ήταν καλή χρονιά για την ομάδα μας. Δυστυχώς. Δεν μπορούμε να κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλό μας. Τα προβλήματα ήταν πολλά και κράτησαν σε μια μέτρια πορεία την ομάδα. Μακάρι να βρει σύντομα τον δρόμο της και να το μέλλον να είναι καλύτερο, όπως αξίζει σε ένα μεγάλο σύλλογο, όπως είναι ο Άρης».

Εσείς μαζί με τον Γιάννη Μιχαλήτσο κληθήκατε για μια ακόμη φορά στα δύσκολα.

«Ξέρουμε τα δεδομένα της ομάδας, όλα αυτά τα χρόνια. Με τους παίκτες προσπαθήσαμε να μην έχουμε κανένα πρόβλημα, παρά τις δύσκολες συνθήκες. Δεν θέλουμε να ευλογήσουμε τα γένια μας, αλλά εμείς δεν κοιτάξαμε ποτέ το προσωπικό όφελος, ούτε το προσωπικό κόστος για αυτό και πήγαμε να βοηθήσουμε στον… κίνδυνο. Θα μπορούσαμε να είχαμε αρνηθεί, αλλά ο Άρης έπρεπε να προχωρήσει κάτω από δύσκολες συνθήκες».

To Top