Ο Χαριτωνίδης στο PRESSARIS: Η γλυκόπικρη γεύση, το ιδανικό φινάλε και τα συγχαρητήρια! (photos)

 Μπορεί σε μικρή ηλικία να τον κέρδισε η στρόγγυλη θεά και έτσι να ξεκίνησε την επαφή του με τον αθλητισμό από τις ακαδημίες ποδοσφαίρου του Άρη,όπου αγωνιζόταν στην θέση του… αριστερού εξτρέμ, αλλά δεν άργησε να έρθει η στιγμή, γύρω στη εφηβεία, που κατάλαβε ότι το άθλημα του βόλεϊ σημαίνει κάτι το διαφορετικό για εκείνον!

Της Βέτας Κουκουντσή

Ξεκινώντας έτσι την επαγγελματική του πορεία που μετρά μέχρι στιγμής είκοσι χρόνια στα παρκέ των γηπέδων. Ο πασαδόρος των κιτρίνων μίλησε στο PRESSARIS και έκανε μια αναδρομή στην την φετινή αγωνιστική χρονιά και το αύριο της ομάδας.Δεν παρέλειψε ωστόσο να μοιραστεί μαζί μας τις εικόνες που έχει φυλάξει από την πρωταθλήτρια ομάδα του Άρη το 1997 ,να δώσει συγχαρητήρια στην ποδοσφαιρική ομάδα του Άρη όπου αποκαλεί “μάνα” του συλλόγου αλλά και να μας αποκαλύψει ποιο θα ήθελε να είναι το ιδανικό φινάλε στην επαγγελματική του καριέρα.

 Πρώτα… ποδοσφαιριστής!

Ξεκίνησες την ενασχόληση σου με τον αθλητισμό από το ποδόσφαιρο και έπειτα κατέληξες στο βόλεϊ. Τι σε κέρδισε στο συγκεκριμένο άθλημα;

Ξεκίνησα από μικρός να παίζω ποδόσφαιρο στον Άρη και στην τρίτη γυμνασίου για ένα χρόνο έπαιζα παράλληλα ποδόσφαιρο και βόλεϊ.Έπειτα απορροφήθηκα στο βόλεϊ όπου το συγκεκριμένο άθλημα το παρακολουθούσα από πολύ μικρός λόγω του οικογενειακού μου περιβάλλοντος.Ήταν ένα άθλημα που μου άρεσε πολύ και ήταν για εμένα κάτι διαφορετικό.Θυμάμαι το πρώτο μου τουρνουά με στην διοργάνωση με το παμπαιδικό που είχαμε πάρει την δεύτερη θέση.Δέθηκα πολύ με τα παιδιά από το βόλεϊ και έπειτα συνέχισα.

Είσαι στο χώρο είκοσι χρόνια.Τι θα συμβούλευες στα παιδιά που κάνουν τώρα τα πρώτα τους βήματα;

Να κάνουν με πολύ θέληση και πίστη αυτό που αγαπάνε.Γιατί όταν κάνεις κάτι με αυτούς τους δυο σημαντικούς παράγοντες δικαιώνεσαι και παίρνεις αυτό που σου αξίζει.

 Έχοντας αγωνιστεί και σε άλλα πρωταθλήματα όπως στο Βέλγιο και την Κύπρο ποιες διαφορές θεωρείς πως υπάρχουν;

Η μεγαλύτερη διαφορά της Ελλάδας σε σχέση με τα ξένα πρωταθλήματα είναι η οργάνωση.Οι περισσότερες ομάδες στο εξωτερικό είναι στην επαρχία,οπότε όλη η επαρχία ασχολείται με την ομάδα τους και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι ομάδες να στελεχώνονται και να οργανώνονται πολύ καλά.Δεν υπάρχει επίσης ο κρατικός αθλητισμός. Στηρίζονται σε σπόνσορες και αυτό εκπέμπει  μια υγεία ως στο οικονομικό κομμάτι γενικότερα αλλά και στην οργάνωση του γιατί έτσι μπορούν να προβάλουν καλύτερα το προϊόν τους.

 Το πρωτάθλημα του 1997

Υπήρξες μέλος της πρωταθλήτριας ομάδας του 1997.Τι εικόνες έχεις από εκείνη την χρονιά;

Ήταν η αποκορύφωση της προσπάθειας μιας ομάδας που δούλευε πολλά χρόνια μαζί.Ήταν πολύ καλή η χρονική στιγμή με πολύ καλές ομάδες βέβαια αλλά η συγκεκριμένη ομάδα είχε πολύ πίστη και θέληση.Με μια πολύ συγκλονιστική παρουσία του  κόσμου που όλη την χρονιά ήταν δίπλα στην ομάδα.Θυμάμαι τότε ο μέσος όρος εισιτηρίων στους αγώνες άγγιζε τα οχτακόσια.Με όλους αυτούς τους παράγοντες κατάφερε να στεφθεί πρωταθλήτρια.

Ένας άνθρωπος που σημαίνει πολλά για τα κοινά που Άρη και το Ελληνικό βόλεϊ γενικότερα ανέλαβε λίγο πριν την λήξη του πρωταθλήματος την τεχνική ηγεσία της ομάδας. Ποιά είναι η άποψη σου για τον κ. Κουτσονίκα που υπήρξατε και ως συμπαίκτες στην πρωταθλήτρια ομάδα του 1997; 

Τον  Βαγγέλη τον γνωρίζω από πολύ μικρός,από τότε που ήμουν μπολ-μπόϊ στον Άρη.Ήταν ένας πολύ μεγάλος αθλητής που μέσα στον Άρη κρατούσε ισορροπίες.Όποιος αθλητής ερχόταν στην ομάδα,του έδινε την φιλοσοφία και την νοοτροπία του.

Ήταν ένας πολύ μαχητικός αθλητής με τέλεια τεχνική κατάρτιση.Και προσωπικά εμένα σαν συμπαίκτης μου με βοήθησε πάρα πολύ στα πρώτα μου χρόνια και το ποιο σημαντικό είναι ότι πήρα πράγματα από την νοοτροπία του.Χάρηκα πάρα πολύ που συνεργαστήκαμε ξανά μετά από τόσα χρόνια.

Έχει τον σεβασμό όλων των αθλητών και αυτό είναι κάτι το οποίο το κέρδισε από την πρώτη στιγμή.Πραγματικά εύχομαι να ξανασυνεργαστούμε.

 Η προπονητική και η αξέχαστη στιγμή…

Συχνά βλέπουμε αθλητές να επιλέγουν μετέπειτα την προπονητική.Είναι κάτι που θα το σκεφτόσουν στο μέλλον;

Ο προπονητής είναι ένα πολύ δύσκολο επάγγελμα και ειδικότερα στην Ελλάδα λόγω του ότι δεν υπάρχει πολύ υπομονή γενικότερα στις ομάδες.Μου αρέσει η προπονητική αλλά είναι κάτι που δεν το σκέφτομαι από τώρα.Γι’αυτό την δεδομένη χρονική στιγμή θα χρησιμοποιήσω μια φράση ενός συμπαίκτη μου που λέει ότι μόλις ανανέωσα το διαβατήριο μου για άλλα πέντε χρόνια (γέλια).

Ποια είναι η  πιο έντονη στιγμή που θυμάσαι στην μέχρι τώρα πορεία σου;

Αν θα πρέπει να ξεχωρίσω σίγουρα ήταν το πρωτάθλημα με τον Άρη όπου ήμουν δεκαεννιά χρονών.Ήταν κάτι ξεχωριστό που η πρώτη μου χρονιά στην ομάδα ανδρών είχε αυτή την πορεία και κατέκτησε τότε το πρωτάθλημα.Είναι κάτι που δεν πρόκειται να ξεχάσω ποτέ.Επίσης σημαντική στιγμή ήταν και ο τελικός Τσάμπιονς Λίγκ με τον Ηρακλή στην Πράγα.Πάντα ένας αθλητής από κάθε τρόπαιο που παίρνει έχει να θυμάται κάτι.

 Μετά από είκοσι χρόνια στον χώρο νιώθεις ότι έχεις εκπληρώσει τους στόχους που είχες όταν έκανες τα πρώτα σου βήματα;

Είμαι ευχαριστημένος με την πορεία μου στον αθλητισμό αλλά ακόμα αισθάνομαι πολύ δυνατός.Είχα ένα τραυματισμό φέτος που ευτυχώς ξεπέρασα.Και σε αυτό συντελούν πολλά πράγματα.Καταρχήν από μικρός είχα καλές βάσεις προς την ενδυνάμωση,τόσο με τον κ.Δημήτρη Ιωαννίδη,τον κ.Ζαζαβατζίδη και τον Νίκο Τσάτσα, η οποία με κράτησε.Φέτος είχα ένα δύσκολο τραυματισμό ο οποίος ευτυχώς ξεπεράστηκε και μεγάλο ρόλο σε αυτό παίζει η ενδυνάμωση όλων αυτών των χρόνων.Γενικά είχαμε αρκετά προβλήματα με τραυματισμούς την φετινή χρονιά,οι οποίοι δεν προήλθαν στην ώρα του αγώνα.

Η αποχώρηση του κ.Γιάτση ήρθε λίγο πριν την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος. Πως την βιώσατε;

Δεν μας προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση αυτή η εξέλιξη.Με τον Γιάτση που ήρθε πέρυσι στην ομάδα πετύχαμε τον στόχο μας μέσα από πολύ δουλειά και μπήκαμε στην τετράδα.Είναι ένας καλός προπονητής αλλά το να μπορείς να χειρίζεσαι καταστάσεις και να ξέρεις την ψυχολογία του αθλητή είναι κάτι που το μαθαίνεις με τα χρόνια.Ίσως μετά από κάποιο καιρό και εκείνος με την σειρά του μπορέσει να καταλάβει όλα αυτά που συζητάμε τώρα εμείς.

Το “ταμείο” και οι στόχοι

 Ένας μικρός απολογισμός για την φετινή χρονιά;

Η φετινή χρονιά μας αφήνει μια γλυκόπικρη γεύση.Είχαμε μια ομάδα που θυμίζει κατά κάποιο τρόπο το ’97.Είναι μια ομάδα με Έλληνες,μια καλή παρέα με πολλές δυνατότητες.Έχουν αλλάξει οι εποχές και για να πετύχει μια ομάδα τον στόχο της παίζουν πολλά πράγματα ρόλο.Με τα προβλήματα που είχαμε,με τους τραυματισμούς και γενικότερα κάποια θέματα,θεωρώ ότι είχαμε μια καλή χρονιά.Σίγουρα θα μπορούσε να είναι και καλύτερη αλλά στον αθλητισμό παίζουν πολλά πράγματα ρόλο.Εγώ προσωπικά πιστεύω πολύ σε αυτή την Ελληνική ομάδα και τις δυνατότητες της.

 Ο στόχος του Άρη για την επόμενη χρόνια ποιός νομίζεις ότι είναι;

Τα περισσότερα παιδιά όπως και εγώ είμαστε ελεύθεροι.Περιμένουμε και εμείς με αγωνία να δούμε τι θα γίνει στον σύλλογο.Αλλά αυτή η χημεία και η μαγεία που δημιουργήθηκε μεταξύ μας μέσα στην ομάδα,κανένας μας δεν θέλει να χαλάσει. Ο Άρης πιστεύω πρέπει πρώτα να λύσει τα θέματα του.Είναι ευτύχημα που η μάνα του συλλόγου, το ποδόσφαιρο,έμεινε στην Σούπερ Λιγκ.Όταν η ομάδα του ποδοσφαίρου εκπέμπει υγεία,αντανακλά σε όλο τον σύλλογο και αυτόματα λειτουργούν όλα καλύτερα.Θέλουμε να δόύμε τι θα γίνει το καλοκαίρι  και από εκεί θα αποφασίσει ο καθένας το τι θα κάνει.

Η προσπάθεια του ποδοσφαίρου

Γιάννη μιας και αναφέρθηκες στην ποδοσφαιρική ομάδα του Άρη. Σας είδαμε φέτος να δίνετε παρών στους αγώνες στηρίζοντας και εσείς με τον τρόπο σας.

Το ποδόσφαιρο για εμένα είναι το δεύτερο μου άθλημα αφού τα πρώτα μου βήματα τα έκανε εκεί.Και μάλιστα πολλούς παίκτες που είναι ακόμα εν ενεργεία που παίζουν στην πρώτη κατηγορία τους είχα και συμπαίκτες.Με την πρώτη ευκαιρία πηγαίνω πάντα να δω έναν αγώνα τους.Πόσο μάλλον φέτος που η ομάδα είχε μια δύσκολη χρόνια.Αξιζει να δώσουμε συγχαρητήρια και ένα μπράβο στην ομάδα και στα παιδιά για το δύσκολο έργο που έβγαλαν εις πέρας.Κατάφεραν  κάτω από πίεση και σήκωσαν όλο το βάρος που ασκεί η φανέλα του Άρη  και η ομάδα στο τέλος πήρε αυτό που της αξίζει.Ο Άρης δεν πρέπει να παίζει για αυτές τις θέσεις.

 Η ομάδα έχει το κοινό της που “φωνάζει” παρών στους αγώνες.Υπάρχει τρόπος να βρεθεί δίπλα στην ομάδα ακόμα περισσότερος κόσμος;

Πιστεύω ότι ο κόσμος του Άρη είχε την αγωνία του με το ποδόσφαιρο φέτος και το τι θα γίνει κάθε Κυριακή.Αν φτιάξουν εκεί τα πράγματα και είναι πιο ομαλά νομίζω ότι  θα έχει αποτέλεσμα και στην δική μας ομάδα.Στο βόλεϊ φέτος ο κόσμος ήταν εκεί,μας βοήθησε όσο μπορούσε και τον ευχαριστούμε γι’αυτό.

Όντας πατέρας δύο παιδιών,θα τα προέτρεπες να ασχοληθούν με το βόλεϊ ή τον αθλητισμό γενικότερα;

Ο γιος μου Κωνσταντίνος είναι πέντε χρονών,το χειμώνα κάνει ενόργανη γυμναστική και το καλοκαίρι του αρέσει να κολυμπάει.Η κόρη μου Αναστασία δυο χρόνων,ακόμα είναι πιο μικρή και δεν ασχολείται με κάτι.Μεγαλώνοντας θα δούνε τι τους αρέσει και όπως κάθε γονιός έτσι και εγώ θα είμαι δίπλα τους για να τους στηρίξω.

Ποιο θεωρείς ότι είναι το πετυχημένο μυστικό για μια ομάδα ώστε να κάνει ένα άλμα παραπάνω;

Και να υπήρχε μυστικό δεν θα το έλεγα (γέλια).Νομίζω όμως πως δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο απλά παίζουν πολλά ρόλο.Οι σχέσεις των αθλητών γιατί μπορεί να είμαστε επαγγελματίες αλλά μέσα στο γήπεδο είμαστε πολλές φορές πιο πολλές ώρες από ότι είμαστε με την οικογένεια μας.Πρέπει σίγουρα να υπάρχει μια καλή χημεία μεταξύ των αθλητών.Έπειτα πρέπει να υπάρχει μια καλή χημεία με τους αθλητές και τον προπονητή.Δεν παίζει ρόλο μόνο το να είναι καλός προπονητής,άλλωστε όλοι οι προπονητές είναι καλοί και έχουν να δώσουν κάτι.Σημασία έχει να εκπέμπει θετική ενέργεια και να είναι δίπλα στον αθλητή,πράγμα που με τον κ.Κουτσονίκα το είχαμε σε μεγάλο βαθμό.Τέλος το τετράπτυχο συμπληρώνει η διοίκηση και ο κόσμος.Όταν όλα αυτά λειτουργούν καλά πιστεύω ότι η ομάδα έχει πιθανότητες να πετύχει το κάτι καλό σύμφωνα πάντα και με τις δυνατότητες που έχει.

Το μέλλον

 Το συμβόλαιο σου με την ομάδα ολοκληρώθηκε.Ποιά είναι τα σχέδια σου επαγγελματικά;

Είμαι επαγγελματίας αθλητής.Η αλήθεια είναι ότι θα ήθελα  να συνεχίσω στον Άρη αρκεί να υπάρχουν οι προϋποθέσεις που θα μας αφήσουν να δουλέψουμε ήσυχα και θα μας δώσουν έτσι την δυνατότητα να πετύχουμε κάτι καλό.Εφόσον υπάρχουν αυτά πιστεύω ότι και εγώ αλλά και  όλα τα παιδιά θα παραμείνουν.

Τέλος θα ήθελες να μοιραστείς κάτι ακόμα μαζί μας και με τους φιλάθλους του Άρη;

Θα ήθελα αν γινόταν να κλείσω την καριέρα μου με ένα ακόμα τίτλο με τον Άρη.Είναι κάτι πολύ δύσκολο αυτό αλλά δεν είναι ακατόρθωτο.Αυτό για εμένα θα ήταν το ιδανικό φινάλε.

To Top