Ο Ψηφίδης, ο διαιτητής και το χαμένο πορτοφόλι

Ο Γιάννης Ψηφίδης, ο πρόεδρος της ΠΑΕ Άρης, βράβευσε την περασμένη Δευτέρα στη γιορτή της ΕΠΣΜ τον Γιάννη Χανίδη, έναν διαιτητή που τιμήθηκε για το ήθος του.

Είναι προφανές ότι υπάρχει ανθρωπιά στις μέρες μας… Η εφημερίδα «δημοκρατία» κατέγραψε ένα ενδιαφέρον ρεπορτάζ και δηλώσεις σχετικά με τον νεαρό διαιτητή. Διαβάστε:

«Στο ποδοσφαιρικό γήπεδο έχει τον ρόλο του ακριβοδίκαιου κριτή, να παίρνει αποτελεσματικά και γρήγορα αποφάσεις, να μοιράζει το «καρπούζι» στη μέση. Ένας 30χρονος Θεσσαλονικιός διαιτητής κλήθηκε να πάρει μια διαφορετική απόφαση. Για πολλούς δύσκολη, αλλά σίγουρα ανθρώπινη. Δεν χρειάστηκε να σκεφτεί πολύ. Μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου αποφάσισε να δείξει «κόκκινη κάρτα» στην κρίση, λειτουργώντας πάνω από όλα ως άνθρωπος. Ήταν ένα «γκολ» ανθρωπιάς, μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση σε μια ελληνική κοινωνία που περνάει δύσκολες ώρες, αντιμετωπίζοντας μεγάλα οικονομικά προβλήματα.

Ο λόγος για τον Γιάννη Χανίδη, μέλος του συνδέσμου διαιτητών Θεσσαλονίκης, ο οποίος βρήκε έξω από ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο, ένα πορτοφόλι με πάνω από 400 ευρώ και το παρέδωσε, αναζητώντας τον κάτοχό του. Τι κι αν ο ίδιος δεν έχει μόνιμη δουλειά και εξασφαλίζει «τα προς το ζην» μόνο από ένα πενιχρό εισόδημα που του αφήνει η διαιτησία…

Ο 30χρονος διαιτητής ξετυλίγει το κουβάρι της μικρής αυτής ανθρώπινης ιστορίας στη «δημοκρατία»: «Βρέθηκα έξω από το γήπεδο της Νέας Απολλωνίας μαζί με τους βοηθούς μου Γιώργο Βουκουρεσλή και Δημήτρη Χαλάτση. Δεν υπάρχει ψυχή, μια και έχει αποχωρήσει μέχρι και ο φύλακας του γηπέδου! Βλέποντας το πορτοφόλι στο δρόμο, το άνοιξα αναζητώντας κάποια ταυτότητα, ένα σημάδι του κατόχου του. Διαπίστωσα ότι είχε μέσα πάνω από 400 ευρώ και αρκετές πιστωτικές κάρτες».

Δεν χρειάστηκε πολλή σκέψη. Όπως μας είπε: «Αμέσως τηλεφώνησα στην ΕΠΣΜ, στον σύνδεσμο διαιτητών και έφτασα μέχρι το αστυνομικό τμήμα Ευκαρπίας. Παρέδωσα το πορτοφόλι και… ησύχασα. Εγώ και η συνείδησή μου». Ο Χανίδης είναι απόφοιτος τεχνολόγος ιατρικών εργασιών και κάνει την πρακτική του στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου».

Χρήματα δεν παίρνει. Τα έσοδά του είναι ελάχιστα και κυρίως κάποια (λίγα) που αφήνει η ενασχόληση με τη διαιτησία. Εύλογη λοιπόν, η ερώτηση για το αν πέρασε από το μυαλό του το να κρατήσει τα χρήματα (400 ευρώ), ένα ποσό το οποίο στην Ελλάδα του μνημονίου δεν είναι ευκαταφρόνητο. Η απάντησή του ξερή και κοφτή: «Ποτέ! Ποτέ δεν σκέφτηκα να κρατήσω τα χρήματα. Σκέφτηκα απλά ότι αν ήμουν στη θέση του ανθρώπου που το έχασε, θα ήθελα να βρω τα χρήματά μου. Ξέρω ότι στις μέρες μας είναι πολύτιμα. Δεν περισσεύουν από κανένα και βγαίνουν με κόπο. Η συνείδησή μου δεν θα επέτρεπε να κάνω κάτι διαφορετικό».

Το πορτοφόλι ανήκε σε μια γυναίκα που βρέθηκε στο γήπεδο. «Με ευχαρίστησε, ήταν συγκινημένη πραγματικά» λέει ο Χανίδης. Ίσως και η ίδια δεν πίστευε ότι υπάρχουν άνθρωποι στις μέρες μας που θα έκαναν μια τέτοια πράξη. Το κέρδος του διαιτητή; Ηθικό, πολλά ευχαριστώ και ένα βραβείο από την Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας στην ετήσια γιορτή της «για την αξιέπαινη κι ανθρώπινη συμπεριφορά του».

* H φωτογραφία της βράβευσης είναι από το motionteam.gr και διακρίνονται  διαιτητής με τον πρόεδρο της ΠΑΕ Γιάννη Ψηφίδη.

 

 

To Top