Πέρασε από τη Βουλή η τροπολογία για την ενημερότητα των ΠΑΕ

Η τροπολογία που επιτρέπει στις ΠΑΕ και τα ΤΑΑ όλων των επαγγελματικών πρωταθλημάτων να καταθέτουν ένα μήνα μετά την έναρξη του πρωταθλήματος στην ΕΕΑ την φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα πέρασε κατά πλειοψηφία από την Βουλή. Κατά ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, παρών το ΚΚΕ.

Παρά την ενσταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία κατήγγειλε την συνεχιζόμενη πρακτική να κατατίθενται τροπολογίες σε άσχετα ως προς το περιεχόμενό τους νομοσχέδια και ζήτησε να αποσυρθεί, η επίμαχη ρύθμιση υπερψηφίστηκε.

Υπενθυμίζεται ότι με την τροπολογία αυτή θεσπίζεται η δυνατότητα υποβολής των απαραίτητων στοιχείων μέσα σε ένα μήνα από την έναρξη του πρωταθλήματος, αντί πριν από την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου που ίσχυε, με το σκεπτικό ότι υπάρχει «αδήριτη ανάγκη ομαλής έναρξης και εύρυθμης λειτουργίας των επαγγελματικών πρωταθλημάτων» και ως εκ τούτου κρίθηκε απαραίτητο να διευκολυνθούν οι ομάδες που συμμετέχουν σε αυτά.

Σημείωση PRESSARIS: Εφόσον ίσχυε σήμερα η τροπολογία αυτή, στην περίπτωση του Άρη π.χ., οι κίτρινοι θα είχαν περιθώριο ενός μήνα να καταβάλλουν την δόση στην εφορία για τη φορολογική τους ενημερότητα. Τώρα αναγκάστηκαν με την προείσπραξη των 520.000 ευρώ να το κάνουν, ενώ θα είχαν επιπλέον 30 μέρες στη διάθεσή τους να αναζητήσουν κι άλλες πηγές εσόδων και να μην θυσίαζαν μέρος από τα προβλεπόμενα έσοδα. Σίγουρα τα χρήματα και στη μια και στην άλλη περίπτωση θα πήγαιναν στην εφορία. Η ουσία της τροπολογίας δεν αλλάζει κάτι για τους κίτρινους οι οποίοι περίμεναν, όπως κι άλλες ΠΑΕ την ρύθμιση των χρεών.

H χρησιμότητα της τροπολογίας θα αφορά τελικά μονάχα την ομάδα του ΟΦΗ που ήταν η μοναδική ΠΑΕ που δεν κατάφερε έως την περασμένη Παρασκευή να προσκομίσει τα απαιτούμενα έγγραφα από την εφορία στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού. Έτσι, οι Κρητικοί, έχουν πλέον –και με το Νόμο- ένα μήνα μπροστά τους ώστε να συμπληρώσουν το φάκελό τους. 

H αντίδραση Λαφαζάνη

Όπως προαναφέραμε ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να μπλοκάρει την τροπολογία, λέγοντας πως η ψήφιση της δεν αφορά το Υπουργείο Δικαιοσύνης του οποίου ήταν το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, αλλά το υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού
Ωστόσο η ένσταση του δεν πέρασε και η τροπολογία ψηφίστηκε κανονικά.

Μάλιστα ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης αντέδρασε στην κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: «Για την τροπολογία μίλησα με ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ, αλλά με εσάς όχι γιατί ήξερα ότι είστε αντίθετοι»!

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης, είπε «κάθε χρόνο ακούμε τα ίδια: “να σωθεί το πρωτάθλημα΄” και κάνουμε αβαρίες, περνάμε νομοθετικές ρυθμίσεις, όμως έτσι δεν συντηρούνται πρωταθλήματα που όπως πλέον διαπιστώνουν όλοι, πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο».

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού, Γιάννης Ιωαννίδης, ανέφερε ότι η τροπολογία κατατέθηκε γιατί «θέλουμε να εισπράξουμε» χρήματα που οφείλονται «αλλιώς θα έρθουν οι ΠΑΕ με άλλο ΑΦΜ και τα χρήματα θα πάνε στο βρόντο» . Παράλληλα, υποστήριξε ότι «δεν μπορούσαμε να φέρουμε ένα νομοσχέδιο, ήταν κλειστή η Βουλή επί τόσους μήνες».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Μ. Βορίδης τόνισε ότι «θα βλαφθεί το ποδόσφαιρο και θα χάσει χρήματα το ελληνικό δημόσιο, διότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν δέχεται ότι η τροπολογία αυτή είναι απαραίτητη», ενώ ο πρώην υπουργός της ΝΔ κ. Πρ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι «η τροπολογία δεν έχει κάτι σκανδαλώδες», αλλά διευκολύνει τις αθλητικές Α.Ε. να πληρώσουν, αν και παραδέχθηκε ότι το καθεστώς των άσχετων τροπολογιών συνιστά παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής, λέγοντας πάντως ότι το επίμαχο ζήτημα αποτελεί επείγουσα εξαίρεση.

«Υποτίθεται ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα εγκαταλείψει αυτή την πρακτική. Είναι άσχετη η τροπολογία με το συζητούμενο νομοσχέδιο (αφορά τα ειρηνοδικεία)», τόνισε η κυρία Κωνσταντοπούλου, ενώ το κόμμα της υπέβαλλε και σχετική ένσταση, η οποία ωστόσο απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία. Μάλιστα η επιμονή της προκάλεσε τα επικριτικά σχόλια του κ. Ιωαννίδη, ο οποίος είπε ότι «είναι αλαζονικό να μας κάνει μάθημα Βουλής κάποιος που μπήκε τώρα σε αυτήν».

«Υπάρχει ο ευπρεπής και ο απρεπής τρόπος. Με τρόπο απρεπή ο υπουργός επικαλέστηκε τα βουλευτικά του χρόνια για να προσβάλλει τους νέους βουλευτές», αντέδρασε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ.

Εν τέλει η τροπολογία που ψηφίστηκε με νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πέρασε κατά πλειοψηφία 5-2 με ΝΔ,ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Ανεξάρτητους Έλληνες και Χρυσή Αυγή να ψηφίζουν υπερ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, ψήφησε κατά και το ΚΚΕ παρών.

Πηγή: soccerplus.gr

To Top