Τρόικα και Οικονομικών μπλοκάρισαν τη ρύθμιση των χρεών! “Νάρκη” για την επιβίωση των ΠΑΕ (και του Άρη)

Όπως σημειώνουμε σε άλλο ρεπορτάζ πέρασε τα ξημερώματα η τροπολογία για τις ενημερότητες των ΠΑΕ. Η αρχική σκέψη των στελεχών της κυβέρνησης ήταν αυτή η τροπολογία να συμπεριλαμβάνει διατάξεις που θα προέβλεπαν τη ρύθμιση των χρεών των ΠΑΕ σε 60 δόσεις. Κάτι που δεν έγινε τελικά!

Το Υπουργείο Οικονομικών δεν συναίνεσε σε κάτι τέτοιο διότι, όπως σημείωναν κορυφαία στελέχη του “θα αποτελούσε πρόκληση για την κοινή γνώμη και τον απλό πολίτη που δυσκολεύεται να ρυθμίσει τις οφειλές του”. Φυσικά λειτουργούσε υπό τις εντολές της Τρόικα.

Συνεπώς, ρύθμιση χρεών δεν θα υπάρξει, παρά μόνο η παράταση ενός μήνα για την κατάθεση των φορολογικών ενημεροτήτων, η οποία αποτελεί… ασπιρίνη στα προβλήματα των ΠΑΕ.

Η μη ρύθμιση των χρεών των ΠΑΕ αποτελεί “νάρκη” για την επιβίωση των ΠΑΕ, ανάμεσά τους βρίσκεται και ο Άρης. Οι κίτρινοι, όπως κι άλλες ΠΑΕ είχαν πειστεί ότι με την ελάφρυνση των δόσεων, σε πιο ρεαλιστικά νούμερα θα μπορούσαν να ανακουφιστούν στην μάχη της επιβίωσης. Απαραίτητη σημείωση: όχι να τους χαριστούν χρέη, αλλά αντί π.χ. η δόση να είναι 300.000 ευρώ τον μήνα, να μπορεί μια ΠΑΕ να δίνει τα μισά χρήματα για να επιμηκυνθεί η εξόφληση του χρέους. Και όχι, επαναλαμβάνουμε, η διαγραφή τους.

Αυτό δεν έγινε. Ο Άρης και οι άλλες ΠΑΕ βρίσκονται μπροστά σε μια σκληρή πραγματικότητα που αποτελούν “νάρκη”. Οι αντιδράσεις στη Βουλή ήταν πολλές, όπως σημειώνουμε και σε άλλο ρεπορτάζ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κάποια στιγμή ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας ζήτησε να υπάρξει άμεσα δέσμευση από την κυβέρνηση ότι δε θα υπάρξει καμία ρύθμιση των χρεών των ποδοσφαιρικών επιχειρήσεων.

Αμέσως μετά, ο υφυπουργός αθλητισμού Γ. Ιωαννίδης πήρε το λόγο και δεσμεύτηκε ότι δεν θα περάσει τέτοια ρύθμιση. Όπως κι έγινε αφού υπήρχε το μπλόκο των Οικονομικών, το οποίο… υπάκουσε τις εντολές της Τρόικα.

To Top