Παίζει με τη Κίμκι; Κερδίζει τίτλο!

Η αναμέτρηση με την Κίμκι ξυπνά ευχάριστες αναμνήσεις στους φίλους του Άρη. Για όσους δεν θυμούνται οι κίτρινοι αντιμετώπισαν τη ρωσική ομάδα τη σεζόν 2002-03, στον δρόμο για την κατάκτηση του τρίτου ευρωπαϊκού τροπαίου τους, το Τσάμπιονς Καπ, στο Αλεξάνδρειο. Την κέρδισαν μάλιστα δυο φορές.

Η προϊστορία πάντως με τις ρωσικές ομάδες δεν ευνοεί τον Άρη που έχει έξι νίκες και έντεκα ήττες σε 17 αναμετρήσεις μεταξύ των οποίων και ο χαμένος τελικός του Uleb Cup με τη Ντιναμό Μόσχας τη σεζόν 2005-06, στο Σαρλερουά.

Η πρώτη φορά που ο Άρης βρήκε στον δρόμο του ρωσική ομάδα ήταν την περίοδο 1988-89 την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, στο Κύπελλο Πρωταθλητριών, πετυχαίνοντας δυο νίκες (89-83 στο Αλεξάνδρειο και 100-88 στην έδρα της ΤΣΣΚΑ) στη φάση των ομίλων. Το «διπλό» μάλιστα μέσα στη Μόσχα, στον δεύτερο γύρο έστειλε την παρέα του Γκάλη και του Γιαννάκη στο φάιναλ φορ του Μονάχου.

Πέρασαν έξι χρόνια για να αναμετρηθούν και πάλι οι κίτρινοι με ομάδα από τη Ρωσία. Τη σεζόν 1994-95, στο Κύπελλο Κόρατς αγωνίστηκαν στον δεύτερο γύρο του θεσμού με τη Ντιναμό Μόσχας. Απολογισμός μια νίκη στο Αλεξάνδρειο με σκορ 89-86, ήττα στη ρωσική πρωτεύουσα με 99-94 και αποκλεισμός από τη συνέχεια της διοργάνωσης.

Μετά από μια εξαετία (2000-01), σε μια πολύ δύσκολη σεζόν λόγω διοικητικών και οικονομικών προβλημάτων, ο Άρης τέθηκε αντιμέτωπος με την Ούνιξ Καζάν, μετρώντας μια νίκη (75-73 εντός έδρας) και μια ήττα (93-61 στο Καζάν με την αποστολή να φτάνει στη Ρωσία την ημέρα του αγώνα) στη φάση των ομίλων του Κυπέλλου Σαπόρτα. Οι κίτρινοι προκρίθηκαν στην επόμενη φάση αλλά αποκλείστηκαν από το Μαρούσι χωρίς να κατέβουν στο δεύτερο παιχνίδι εξαιτίας των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων.

Ύστερα από δυο χρόνια, ο Άρης με τον Βαγγέλη Αλεξανδρή στον πάγκο του αντιμετώπισε στη φάση των «16» του Τσάμπιονς Καπ, για πρώτη φορά στην ευρωπαϊκή του ιστορία τη σημερινή του αντίπαλο. Η πρώτη αναμέτρηση έγινε στη Ρωσία με τους κίτρινους να κατακτούν τη νίκη με σκορ 79-75, έχοντας κορυφαίο τον Ουίλι Σόλομον με 24 πόντους ενώ ο Ιβάν Γκργκατ πρόσθεσε 13. Στον δεύτερο αγώνα, στο Αλεξάνδρειο ο Άρης επικράτησε με 83-80 με τον Γιάννη Γκαγκαλούδη να σκοράρει 25 πόντους, παίζοντας και για τον απόντα Σόλομον.

Τη σεζόν 2003-04 ο Άρης έπαιξε στο FIBA Europe League κόντρα στην Ουράλ Γκρέιτ στη φάση των ομίλων. Γνώρισε δυο ήττες, με 86-76 στο Αλεξάνδρειο και 98-93 στο Περμ. Πήρε το εισιτήριο στους «16», ξεπέρασε το εμπόδιο της πολωνικής Άνβιλ Βλότσλαβεκ αλλά στα προημιτελικά αποκλείστηκε από το Μαρούσι σε σειρά που κρίθηκε στις δυο νίκες.

Στην πρώτη (2004-05) από τις δυο σεζόν που διασταύρωσαν τα ξίφη τους στο Uleb Cup, η Ντιναμό Μόσχας νίκησε δυο φορές τον Άρη. Με 95-80 στο Αλεξάνδρειο και 84-77 στη Ρωσία στο πλαίσιο της φάσης των «16» της διοργάνωσης.

Η Ντιναμό Μόσχας ήταν αυτή που στέρησε από τον Άρη το τέταρτο ευρωπαϊκό του τρόπαιο την επόμενη περίοδο (2005-06) στον τελικό του Uleb Cup που έγινε στο «Σπιρουντόμ» του Σαρλερουά, το οποίο είχε μετατραπεί σε Αλεξάνδρειο από τους χιλιάδες φίλους των κίτρινων. Η ρωσική ομάδα επιβλήθηκε των κίτρινων με 73-60 και εξασφάλισε τη συμμετοχή της στην Ευρωλίγκα της επόμενης χρονιάς (2006-07).

Ο Άρης επέστρεψε στην Ευρωλίγκα τη σεζόν 2006-07 και συνάντησε μια παλιά γνώριμη του, την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Η πανίσχυρη «ομάδα του στρατού» κέρδισε πολύ δύσκολα στο Αλεξάνδρειο με 65-62 και «ζευγάρωσε» τις επιτυχίες επί των κίτρινων στη Ρωσία με σκορ 83-68. Στο TOP 16 ο Άρης βρέθηκε στον ίδιο όμιλο με την Ντιναμό Μόσχας από την οποία έχασε δυο φορές. Με 86-74 στο Αλεξάνδρειο και με 71-69 στην έδρα των Ρώσων.

Πέντε χρόνια μετά ο Άρης θα αντιμετωπίσει και πάλι ομάδα από τη Ρωσία και ευχή όλων είναι να βάλει απόψε απέναντι στην Κίμκι τις βάσεις για την πρόκριση στις οκτώ καλύτερες ομάδες του Γιούροκαπ.

To Top