Παγωνιά… εξπρές, σε ετοιμότητα ο Δήμος Θεσσαλονίκης

Aρνητικές θερμοκρασίες σε αρκετά σημεία στη Βόρεια Ελλάδα κατέγραψε σήμερα ο υδράργυρος.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις των σταθμών του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo η ελάχιστη θερμοκρασία της ημέρας σημειώθηκε στο Μέσοβουνο Κοζάνης και ήταν μείον 4,6 βαθμούς Κελσίου, ενώ ακολούθησαν το Νευροκόπι Δράμας και η Βλάστη Κοζάνης με μείον 4,4 βαθμούς Κελσίου.

Στον πίνακα που ακολουθεί δεν περιλαμβάνονται οι σταθμοί που λειτουργούν σε χιονοδρομικά κέντρα και καταφύγια, ωστόσο στο χιονοδρομικό κέντρο Σελίου η θερμοκρασία έπεσε στους -4,6 βαθμούς

Μεγαλύτερη πτώση τα επόμενα 24ωρα

Στο μεταξύ, όπως προβλέπει ο γνωστός μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος, η θερμοκρασία θα πέσει και άλλο τα επόμενα 24ωρα και συγκεκριμένα από το βράδυ της Τρίτης, οπότε θα ξεκινήσει «παγωνιά» express για σχεδόν 30 ώρες, πριν η θερμοκρασία αρχίσει να παρουσιάζει εκ νέου ανοδική πορεία.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρόβλεψη του Γιάννη Καλλιάνου, από την Τρίτη το βράδυ θα εισέλθουν ψυχρές αέριες μάζες από τα Βαλκάνια στα βόρεια και θα χιονίσει στα ορεινά και σε αρκετά ημιορεινά της Μακεδονίας και Θράκης.

«Από το βράδυ της Τρίτης θα το γυρίσει σε χιόνι και σε ημιορεινές περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης όπου τα χιόνια θα απασχολήσουν και περιοχές σε υψόμετρο 200 μέτρων» είπε ο κ. Καλλιάνος στον ΘΕΜΑ 104,6.

Για την Τετάρτη, δε, εκτίμησε ότι «οι βροχοπτώσεις θα κατέβουν νοτιότερα και ο καιρός θα είναι καθαρά χειμωνιάτικος με την θερμοκρασία να πέφτει έως και 9 βαθμούς Κελσίου τοπικά».

Όσον αφορά την Αττική ο Γιάννης Καλλιάνος πρόεβλεψε χειμωνιάτικα χαρακτηριστικά στον καιρό της Τετάρτης με χιόνια στην Πάρνηθα από τα 900-1000 μέτρα υψόμετρο.

Εκτιμάται ότι ειδικά των νομών Πιερίας, Κιλκίς και Θεσσαλονίκης ίσως πρόσκαιρα έχουμε ακόμη και εκπλήξεις αν υπάρξει “συγχρονισμός” του υετού (βροχής – χιόνι) με την έλευση των ψυχρών αερίων μαζών.

Ίδιες εκπλήξεις αναμένονται και στους νομούς Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης και ίσως και Καβάλας, δηλαδή πιθανές ενδεχόμενες χιονοπτώσεις ακόμη και σε χαμηλότερα υψόμετρα από τα ημιορεινά (ενδεικτικά πάνω από τα 200-300 μέτρα).

Στην υπόλοιπη κεντρική και νότια Ελλάδα το κρύο θα γίνει αισθητό την Τετάρτη και θα συνοδεύεται από τοπικές βροχές και χιόνια που περιοριστούν μόνο στα ορεινά.

Οι άνεμοι από το βράδυ της Τρίτης θα ενισχυθούν πολύ στα βόρεια, θα ξυρίζει όπως λέμε και εν συνεχεία οι βοριάδες θα επηρεάσουν και τα υπόλοιπα τμήματα μέσα στην Τετάρτη. Η ένταση των βοριάδων στο Αιγαίο την Τετάρτη θα αγγίζει τα 7 μποφόρ και οι ανατολικοί άνεμοι στο Ιόνιο τα 7-8 μποφόρ αντίστοιχα.

Σε επιφυλακή τέθηκε ο μηχανισμός του δήμου Θεσσαλονίκης, εν όψει της νέας επιδείνωσης του καιρού με παγωνιά και χιόνια από το βράδυ της Τρίτης.

Η Διεύθυνσης Καθαριότητας και το τμήμα Πολιτικής Προστασίας είναι επί ποδός προκειμένου να αντιμετωπιστούν ενδεχόμενα προβλήματα που προκύψουν από την λίγων ημερών κακοκαιρία.

Η προσοχή στρέφεται περισσότερο στα βόρεια τμήματα του δήμου και ειδικότερα σε Άνω Πόλη, Τριανδρία και Τούμπα.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, τρεις αλατιέρες θα είναι σε επιφυλακή προκειμένου να επέμβουν εάν χρειαστεί. Παράλληλα, έχουν διανεμηθεί σακούλια με αλάτι στις εποπτείες  Καθαριότητας και στις κοινότητες.

Για αύριο οι μετεωρολόγοι αναμένουν άστατο καιρό με βροχές στα δυτικά και βόρεια και χιονοπτώσεις στα βόρεια ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές.

Συγκεκριμένα, όπως προβλέπει ο γνωστός μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος, η θερμοκρασία θα πέσει και άλλο τα επόμενα 24ωρα και συγκεκριμένα από το βράδυ της Τρίτης, οπότε θα ξεκινήσει «παγωνιά» express για σχεδόν 30 ώρες, πριν η θερμοκρασία αρχίσει να παρουσιάζει εκ νέου ανοδική πορεία

Πηγή: voria.gr

To Top