Παπούλιας σε Γκάουκ: Η Ελλάδα δεν παραιτήθηκε ποτέ των αποζημιώσεων

Το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου έθεσε ο Κάρολος Παπούλιας στον Γερμανό ομόλογό του Γιόακιμ Γκάουκ για να εισπράξει για μία ακόμη φορά την ευγενική άρνηση της άλλης πλευράς.

Κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων των δύο προέδρων ο κ. Παπούλιας έθεσε ευθέως στον κ. Γκάουκ το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου, λέγονατς επί λέξη ότι «Η Ελλάδα δεν παραιτήθηκε ποτέ των διεκδικήσεών της και απαιτείται η επίλυση του προβλήματος με την ταχύτερη δυνατή έναρξη των συνομιλιών».

Γιοαχίμ Γκάουκ: Εγώ μπορώ να αναγνωρίσω μόνο την ηθική ενοχή

Απαντώντας, ο κ. Γκάουκ σημείωσε ότι «εγώ δεν μπορώ να πάρω άλλη θέση από τη νομική θέση της κυβέρνησης της Γερμανίας. Αυτό που μπορώ να κάνω είναι όταν πάμε μαζί στα Γιάννενα να βρω τα λόγια και να αναγνωρίσω την ενοχή της Γερμανίας στα θύματα της περιοχής. Η ενοχή δεν έχει μόνο υλική, αλλά και ηθική διάσταση. Στη Γερμανία υπάρχει μία λάθος εξέλιξη. Πολλά πράγματα έχουν περάσει στη λήθη. Υπάρχει ηθικής τάξεως ενοχή. Θα δείξω το δρόμο. Οι φρικαλεότητες του ναζισμού θα πρέπει να μείνουν στη μνήμη μας».

Παράλληλα ο κ. Γκάουκ εξέφρασε το σεβασμό του στους Έλληνες πολίτες που επιβαρύνονται από τις μεταρρυθμίσεις επαναλμβάνοντας μια παλαιώτερη δήλωσή του ότι για τον ίδιο «είναι δύσκολο να φανταστεί τη Γερμανία αν τόσοι άνθρωποι από το δημόσιο βρίσκονταν στο δρόμο».

«Θέλω να εκφράσω την αναγνώριση και τον σεβασμό μου προς εκείνους που υπομένουν τις μεταρρυθμίσεις αλλά και αυτούς που τις συνεχίζουν» είπε χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι συχνά αναφέρεται σε αυτές η καγκελάριος της Γερμανίας και σχολιάζοντας ότι είναι κάτι περισσότερο από ένα φως στο τέλος του τούνελ.

«Χαίρομαι που η πλειοψηφία των Ελλήνων στηρίζει τις μεταρρυθμίσεις. Εμείς είμαστε στο πλευρό σας» είπε ο κ. Γκάουκ, ενώ αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στο αυριανό ταξίδι του με τον Κάρολο Παπούλια στα Γιάννενα προσφωνώντας τον αγωνιστή καθώς «αγωνίστηκε ενάντια σε αυτούς τους βάρβαρους ανθρώπους».

«Αισθάνομαι ευτυχής που μπορώ να εκπροσωπήσω μια εντελώς άλλη Γερμανία από αυτή που ζήσατε εσείς τότε», είπε ο Γερμανός πρόεδρος.

Τελετή υποδοχής

Μπροστά στις κάμερες λίγα μπορείς να πεις, πίσω από αυτές γίνονται γνωστά μόνο όσα θέλουν οι πρωταγωνιστές.

Το σίγουρο για τον Γερμανό πρόεδρο Γιοαχίμ Γκάουκ, ο οποίος βρίσκεται στη χώρα μας για επίσημη επίσκεψη, είναι ότι μια συγνώμη, για όσα έπραξαν οι συμπατριώτες του στην Ελλάδα πριν από 70 χρόνια, δεν φτάνει.

Με ευχολόγια, όρκους διαχρονικής φιλίας και εκατέρωθεν φιλοφρονήσεις ο Γερμανός και ο Ελληνας Πρόεδρος μάλλον προσπάθησαν να κρύψουν την αμηχανία τους για όσα προφανή νιώθει ο ελληνικός λαός

Δεν είναι μόνο ηθικό πρόβλημα ή για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους η προφανώς εσκεμμένη απόκρυψη των υποχρεώσεων της Γερμανίας έναντι της Ελλάδας που απορρέουν και από νομικές διεθνείς αποφάσεις, είναι ανήθικη πράξη.

Στο δια ταύτα ο κ. Γκάουμ έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια με τιμές αρχηγού κράτους, με άγημα του στρατού που του απέδωσε τιμές, με τη φιλαρμονική της Αεροπορίας που παιάνισε τους δύο εθνικούς ύμνους και φυσικά με το απαραίτητο γι αυτές τις περιπτώσεις κόκκινο χαλί.

Μπροστά στις κάμερες ο κ. Παπούλιας καλωσόρισε τον ομόλογό του ως πρόεδρο «μίας φίλης χώρας» με «κοινό μέλλον εντός του ευρωπαϊκού χώρου» σημειώνοντας με νόημα ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να ξεπεράσουμε όλα τα εμπόδια».

Από την πλευρά του ο Γερμανός Πρόεδρος είπε ότι πρώτος στόχος της επίσκεψής του στην Ελλάδα είναι να «επιβεβαιώσει τη φιλία των δύο χωρών» τονίζοντας ότι «αν και έχουν υπάρξει κάποια προβλήματα έχουν ξεπεραστεί».

Δεύτερος να εκφράσει την αλληλεγγύη του προς τους Έλληνες που όπως είπε «είναι άνθρωποι που έχουν αγωνιστεί πολύ ενάντια στην παλιά κακή μορφή της Γερμανίας» και «έχουν αγωνιστεί απέναντι σε μία χούντα –κατά τη διάρκεια της δικτατορίας».

Ακολούθως ο κ. Γκάουκ εξέφρασε τη χαρά του γαι το γεγονός ότι βρέθηκε σε «έναν χώρο με βαριά ιστορία» όπως η Ακρόπολη, καθώς, όπως είπε, 15 χρονών σε ένα άλλο καθεστώς (της κομμουνιστικής Αν. Γερμανίας) έμαθε Αρχαία Ελληνικά και χθες έκανε ένα όνειρό του πραγματικότητα.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα ο Γερμανός Πρόεδρος θα ακολουθήσει θα παρακαθίσει το μεσημέρι σε γεύμα με τον πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη, θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, όπου θα τον υποδεχθεί ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η σύζυγός του θα παραθέσουν επίσημο δείπνο προς τιμήν του προεδρικού ζεύγους της Γερμανίας, όπου ο Κάρολος Παπούλιας αναμένεται να αναφερθεί στην ευρωπαϊκή πολιτική της Γερμανίας, στις πολιτικές λιτότητας που ασκούνται στη χώρα μας και ενδεχομένως στο θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων.

Πηγή: thetoc.gr

To Top