Παράπονα Νικολού: “Η εξυγίανση δεν μπορεί να επιτευχθεί με 115 εισιτήρια…”

Για τον τελικό της ντροπής στα Δύο Αοράκια, για τις διαβουλεύσεις που έγιναν, αλλά και για την πορεία εξυγίανσης του Άρη μέσα από το άρθρο 99 μίλησε το μέλος της διοίκησης της ΚΑΕ, Θωμάς Νικολός, ο οποίος υπογράμμισε πως δεν μπορεί να υπάρξει εξυγίανση με 115 εισιτήρια που κόπηκαν στον αγώνα με το Ρέθυμνο.

Οι δηλώσεις του κ. Νικολού έγιναν στα “Αθλητικά Νέα 98,7”:

Για το γεγονός ότι ο τελικός διεξήχθη σ’ ένα «καταπράσινο» γήπεδο παρά τις διαβεβαιώσεις της Ε.Ο.Κ. περί του εναντίου, σημείωσε: «Ήδη από το Σάββατο είχαμε κάνει ό,τι μπορούσαμε για να καταδείξουμε το συγκεκριμένο γεγονός προκειμένου να αλλάξει κάτι. Δυστυχώς, ήταν ανένδοτοι τόσο από την Αστυνομία όσο και την Ε.Ο.Κ. Επικρατούσε από την Αστυνομική Διεύθυνση μια άποψη «εντάξει παιδιά, να μη μεγαλοποιούμε τα πράγματα». Η Ε.Ο.Κ. είχε πάρει την απόφασή της εδώ και πολύ καιρό και δεν επρόκειτο να την αλλάξει. Οι προσπάθειες που έγιναν ήταν τουλάχιστον να ομαδοποιηθούν οι φίλαθλοι των δύο ομάδων, όμως ούτε αυτό το απεδέχθησαν».

Για τη θέση της Ε.Ο.Κ. δεδομένης της εικόνας του γηπέδου πριν το τζάμπολ, απάντησε: «Ο πρόεδρος, Λευτέρης Αρβανίτης «έτρεχε» γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο. Μέχρι τη στιγμή που άρχισαν τα παρατράγουδα, η Ε.Ο.Κ. δεν πίστευε ότι υποβάθμιζε το γεγονός. Δε μπορείς να βγάλεις άκρη ούτε με το διάλογο, όταν ο ένας τα βλέπει άσπρα και ο άλλος μαύρα».

Για τις αναφορές περί δρακοντείων μέτρων ασφαλείας που θα υπήρχαν, όμως εν τέλει την ύπαρξη αμέτρητων διακριτικών του Παναθηναϊκού, δήλωσε: «Είχαν πολλές σημαίες μαζί τους, τις οποίες άνοιγαν κατά διαστήματα. Φορούσαν μπλούζες με διακριτικά… Το ότι θα ήταν η πλειοψηφία, το γνώριζαν όλοι από τη στιγμή που ο τελικός γινόταν στην Κρήτη».

Και πρόσθεσε: «Το γήπεδο δεν ήταν ουδέτερο, ήταν «καταπράσινο». Εμάς μας βοήθησε ο κόσμος που ήρθε και τους ευχαριστώ γιατί όλοι όσοι ήρθαν ήταν παλικάρια. Είχε κατέβει κόσμος που έψαχνε για εισιτήριο. Μέσα στο γήπεδο ήταν διάσπαρτοι και συσπειρώθηκαν πολύ αργότερα, όταν διαπιστώσαμε ότι δεν επρόκειτο να ξεκινήσει ποτέ ο αγώνας, και βεβαίως όταν μπήκαν τα ΜΑΤ και συμμάζεψαν τους οπαδούς του Παναθηναϊκού».

Για την αντίδραση του Άρη σε όλα αυτά τα γεγονότα, τόνισε: «Προφανώς και δεν ήταν το ουδέτερο γήπεδο που μας έλεγε ο κ. Τσαγκρώνης, «μην ανησυχείτε, όλοι μαζί, αδελφωμένοι»… Είναι πράγματα που δε μπορούμε να πούμε, για το τι είπαμε μετά, αν τον έβρισε κάποιος ή οτιδήποτε… Σημασία έχει ότι, από την πρώτη στιγμή, στη σκέψη μας και του προέδρου ήταν να μην κατέβει η ομάδα, νομικά όμως δεν υπήρχε επιλογή, παρά μόνο ηθικής φύσεως. Η τιμωρία που συνεπάγεται η μη συμμετοχή στον τελικό θα ήταν καταστροφική για όλη την ομάδα. Υπάρχει πολύ μεγάλο χρηματικό πρόστιμο (53.000 ευρώ) και αφαίρεση βαθμών (έξι)».

Για την είδηση που είχε διαρρεύσει εκείνες τις ώρες περί διάθεσης των μετόχων να… καλύψουν το ποσό του προστίμου, υπογράμμισε: «Έγινε περισσότερο ως συζήτηση και όχι ως ρεαλιστική πρόταση».

Για το γεγονός ότι ο Άρης έδειξε σαν πρόβατο επί σφαγή πηγαίνοντας σ’ αυτόν τον τελικό, με τον κόσμο να περίμενε μια διαφορετική αντίδραση και από τη διοίκηση, επεσήμανε: «Το ότι θα παίζαμε σε γήπεδο στο οποίο θα υπερίσχυαν οι οπαδοί του Παναθηναϊκού, το γνωρίζαμε. Η διοίκηση εδώ και πολύ καιρό είχε κάνει τα διαβήματα και τις ενέργειές της. Όταν μέχρι την τελευταία στιγμή πιέζαμε να μπουν οι φίλαθλοί μας στο γήπεδο, κι αυτοί αρνούνταν, δε μπορούσαμε να εκβιάσουμε κάτι παραπάνω, γιατί θα γινόμασταν εμείς παράνομοι».

Για το πρωτόκολλο που είχε υπογράψει ο Άρης και συγκεκριμένες προδιαγραφές με τις οποίες θα έπρεπε να διεξαχθεί ο τελικός, που δεν εφαρμόστηκαν, είπε: «Ε.Ο.Κ. και Αστυνομία διαβεβαίωναν μέχρι την τελευταία στιγμή ότι θα τηρηθούν. Εμείς τηρήσαμε τη δέσμευση του πρωτοκόλλου από τη μεριά μας. Δεν παρανόμησε ο Άρης, αλλά οι άλλοι».

Για τους παράγοντες που συνόδεψαν την αποστολή του Άρη στο Ηράκλειο και την… απουσία των μετόχων(!) σε έναν τελικό κυπέλλου Ελλάδος μετά από εννιά χρόνια, τόνισε: «Ήμασταν ο κ. Αρβανίτης κι εγώ. Οι μέτοχοι (είναι η ΓΕΝΕΣΙΣ, ουσιαστικά) δεν κατέβηκαν, δε μπόρεσαν. Ήταν όμως δίπλα στην ομάδα και υπήρχε συνεχής επικοινωνία με όλους. Γνωρίζω ότι κάποιοι είχαν και επαγγελματικά θέματα, κάποιος έπρεπε να λείπει στο εξωτερικό… Δε μπαίνω στη λογική να τους ανακαλέσω ή όχι. Έτυχε να μη μπορούν. Ο Χρήστος Γαλιλαίας από τη διοίκηση βρισκόταν και εξακολουθεί να παραμένει στην Αμερική».

Για την ενημέρωση της Κ.Α.Ε. Άρης προς τους μετόχους όσον αφορά τα χρέη που αφορούν το άρθρο 99, σημείωσε: «Έγινε μια συνάντηση (σ.σ.: την προηγούμενη Τρίτη), βάλαμε κάτω όλα τα νούμερα και τα οικονομικά δεδομένα που υπάρχουν. Οπωσδήποτε, οι οφειλές που έχουμε δεν είναι άμεσα διαχειρίσιμες. Τουλάχιστον οι παριστάμενοι μέτοχοι δήλωσαν την αμέριστη συμπαράστασή τους, ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν. Η συνάντηση δεν ολοκληρώθηκε, διότι για επαγγελματικούς λόγους δεν προσήλθε ο κ. Τζεβελέκης. Θα γίνει άμεσα και μια δεύτερη ώστε να καταλήξουμε σ’ ένα ξεκάθαρο πλάνο, το οποίο κατά την άποψή μου θα πρέπει να περιλαμβάνει χρέος και το είδος της βοήθειας που θα παρασχεθεί. Όλο το χρέος αφορά παλαιότερες οφειλές. Οι δικές μας χρήσεις έχουν πλεόνασμα. Υπάρχει, όμως, μια τεράστια «θηλιά» από το παρελθόν, η οποία για τα επόμενα τρία χρόνια μας αναγκάζει να είμαστε σε κατάσταση συναγερμού».

Για τη μετοχική σύνθεση της Κ.Α.Ε. και το ποσοστό που κατέχει ο κ. Τζεβελέκης, τόνισε: «Ο κ. Τζεβελέκης κατέχει το 30%. Μεγαλύτερο ποσοστό έχει μόνο η ΓΕΝΕΣΙΣ σαν Α.Ε.. Δηλαδή μεγαλομέτοχος της Κ.Α.Ε. Άρης είναι η ΓΕΝΕΣΙΣ, που εκπροσωπεί το 60% των μετοχών, ενώ ένα 10% έχει ο Α.Σ.. Η ΓΕΝΕΣΙΣ εκπροσωπείται ούτως ή άλλως από τον πρόεδρο, τον κ. Κουρόγλου, που είναι και μέλος του Δ.Σ. της Κ.Α.Ε.. Από εκεί και πέρα είναι ο κ. Παπαϊωάννου, ο κ. Αντωνιάδης, ο κ. Τουρσουτζιάν, ο κ. Πόππης… Από τη ΓΕΝΕΣΙΣ ήρθε αρκετός κόσμος στην ενημέρωση που κάναμε».

Για την ενημέρωση που υπήρξε αναφορικά με τα χρήματα που θα χρειαστεί να βάλουν οι μέτοχοι προκειμένου να εκπληρώνονται οι υποχρεώσεις της Κ.Α.Ε. και οι οφειλές για το άρθρο 99, ανέφερε: «Υπήρξε μια συζήτηση, η οποία πιστεύουμε ότι θα παγιωθεί στην επόμενη συνάντηση. Οι μέτοχοι ήθελαν πρώτα να εξετάσουν τα οικονομικά δεδομένα που τους παρασχέθηκαν, για να κάνουν κι αυτοί το πλάνο τους προκειμένου να δούμε πώς μπορεί να βοηθηθεί στο μέγιστο η ομάδα. Θα περιμένουμε την απόφασή τους για τον τρόπο και το ύψος της βοήθειας που θα μας παρασχεθεί».

Οι υποχρεώσεις για το άρθρο 99 μέχρι τον Ιούνιο του 2014 ανέρχονται σε 90.000, ενώ ένα συνολικό ποσό ύψους 190.000 ευρώ περίπου αφορά τις συνολικές υποχρεώσεις της Κ.Α.Ε. μέχρι το τέλος της τρέχουσας χρήσης. Ο κ. Νικολός το επιβεβαίωσε: «Κάπως έτσι είναι τα πράγματα. Τα 90.000 αφορούν οφειλές προς το Δημόσιο. Θα αρχίσουν να τρέχουν οι δόσεις του περί τον Απρίλιο, μαζί με το Ι.Κ.Α. και πρέπει να υπάρχει μια ταμειακή ρευστότητα για να καλυφθούν τα ποσά αυτά. Οπωσδήποτε, το πρωτάθλημα δεν έχει τελειώσει. Η Κ.Α.Ε. θα έχει ρευστότητα κατά διαστήματα, όμως θα χρειαστούμε τη βοήθεια των μετόχων».

Για το γεγονός ότι η επόμενη τριετία είναι η πιο δύσκολη για τον Άρη όσον αφορά το άρθρο 99 -καθώς θα πρέπει να καταβάλλει 487.000 ευρώ ετησίως- συνεπώς και η ανάγκη καθοριστικής οικονομικής συνδρομής των μετόχων επιβεβλημένη, ρωτήθηκε ο κ. Νικολός κατά πόσο οι μέτοχοι προτίθενται να πληρώνουν για να καλύπτουν το συγκεκριμένο ποσό (π.χ. με 150.000, λιγότερα ή περισσότερα): «Αυτό περιμένουμε να μας το ανακοινώσουν και οι ίδιοι. Τα επόμενα χρόνια είναι τα πιο δύσκολο, ενώ αργότερα οι υποχρεώσεις μειώνονται. Πράγματι, αυτό είναι το νούμερο που θα πρέπει να καταβάλλει ο Άρης κάθε χρόνο για την επόμενη τριετία.

Εμείς είμαστε μια διοίκηση η οποία αυτή τη στιγμή διαχειρίζεται γεγονότα, κι αν δεν υπάρξει ρευστότητα η οποία θα έρθει από τη μετοχική σύνθεση της Κ.Α.Ε. ή χορηγίες, το νούμερο αυτό είναι δυσθεώρητο. Θεωρώ ότι για τον Άρη είναι διαχειρίσιμο κι αυτό έκρινε και το δικαστήριο. Δεν παρουσιάσαμε κάτι ψευδές. Με ένα συνδυασμό των μετόχων, της προσέλευσης του κόσμου στο γήπεδο, των χορηγιών και της αγωνιστικής ανόδου της ομάδας, δεν είναι ένα απαγορευτικό νούμερο. Χρειάζεται, όμως, η συμμετοχή όλων. Η εξυγίανση δε μπορεί να επιτευχθεί με 115 εισιτήρια, που είχαμε με τον Α.Γ.Ο.Ρ., παραμονές τελικού».

Εν κατακλείδι και για το γεγονός ότι θα πρέπει να πληρώσουν οι μέτοχοι για να καλυφθούν οι όποιες υποχρεώσεις προκύψουν, επεσήμανε: «Βεβαίως, η Α.Ε. είναι δική τους και διοικείται από μια διοίκηση που έχει εκλεγεί από το Δικαστήριο. Όμως, εγώ ξαναλέω ότι νιώθω μόνος και συνολικά. Δε γίνεται να παίζει ο Άρης σε άδειο γήπεδο, δε μπορεί να βγει οικονομικά. Ο κόσμος θα πρέπει να στηρίξει την ομάδα, γιατί αυτή έχει να προσφέρει πολλά ακόμα. Με 3.000 σε κάθε αγώνα θα παίρναμε τεράστια δυναμική».

Για τη φημολογία περί επιθυμίας αποχώρησης του Αθηναίου από τον Άρη, η οποία οδήγησε τον παίκτη σε κατηγορηματική άρνηση στο σάιτ της Κ.Α.Ε., απάντησε: «Ο Άρης αυτή τη στιγμή έχει το προνόμιο να έχει τη λάμψη του ονόματός του και να «χτίζει» μια ομάδα με νέα παιδιά. Κι ο Γιάννης (σ.σ.: Αθηναίου) στον Άρη αναδείχθηκε. Δε μου φαίνεται περίεργο να τον έχουν πλησιάσει. Υπάρχουν ομάδες που εποφθαλμιούν για παίκτες του Άρη. Αυτός όμως ήταν κι ο λόγος που αναγκάστηκε να βγει και να διαψεύσει οτιδήποτε. Εμείς έχουμε φροντίσει να τους έχουμε όλους με διετή και τριετή συμβόλαια. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή παίκτης που θα φύγει ελεύθερος, παρά μόνο με μετεγγραφή. Νομίζω όμως ότι τα παιδιά γουστάρουν που παίζουν στον Άρη! Το λέω από το συγχρωτισμό μαζί τους».

Για τα μέτρα προστασίας που προτίθεται να πάρει η διοίκηση της Κ.Α.Ε. και την ενδεχόμενη παρουσία εισαγγελέα στον αγώνα που ακολουθεί, με τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη (15/2 στις 16:00), μετά το κλίμα που έχουν καλλιεργήσει οι «κυανέρυθροι» από τον ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ των δύο ομάδων, κατέληξε: «Το έχουμε συζητήσει ήδη και μάλλον θα το κάνουμε. Πέραν των ποδοσφαιρικών, τον Πανιώνιο τον αποκλείσαμε και στον ημιτελικό του μπάσκετ, συνεπώς έχει και μια εμπάθεια μαζί μας, καθαρά αγωνιστική. Θα κάνουμε κινήσεις γι’ αυτό το θέμα, καθώς έχει δημιουργηθεί κλίμα από τον ποδοσφαιρικό Πανιώνιο. Μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας, το έχουμε συζητήσει και θεωρώ ότι θα λάβουμε όλα τα μέτρα. Εν προκειμένω, δυστυχώς η συγκυρία μας φέρνει έτσι που θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και πάρα πολύ υποψιασμένοι για το κλίμα που θα συναντήσουμε».

 

To Top