Πετάμε τις μάσκες και στους εσωτερικούς χώρους από αύριο

Πλησιάζει η ώρα που θα πετάξουμε τις προστατευτικές μάσκες για τον κορονοϊό και από τους εσωτερικούς χώρους αλλά με… κάποιες εξαιρέσεις.

Ειδικότερα, θυμίζουμε ότι κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και σχετικής απόφασης από την πλευρά της κυβέρνησης, από αύριο Τετάρτη 1 Ιουνίου έως και τις 15 Σεπτέμβριου αναστέλλεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς.

Αυτό σημαίνει ότι η μάσκα καταργείται πλέον και στα αεροπλάνα αλλά και στις υπεραστικές συγκοινωνίες, όπου υπάρχει αριθμημένη θέση, όπως τα τρένα και τα υπεραστικά λεωφορεία. Σημειώνεται πως η μάσκα καταργείται και για τους εργαζόμενους στους χώρους αυτούς.

Πού παραμένει η χρήση της μάσκας

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις για χώρους στους οποίους θα παραμείνει.

Συγκεκριμένα, η μάσκα παραμένει στις νοσοκομειακές μονάδες και στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, αλλά και σε άλλες δομές Υγείας όπου η παρουσία της κρίνεται απαραίτητη προς το παρόν, ενώ με μάσκα θα πρέπει να μετακινούνται όσοι χρησιμοποιούν αστικές συγκοινωνίες, όπως είναι τα αστικά λεωφορεία, το μετρό, τα τρόλεϊ, το τραμ και ο ηλεκτρικός.

Επίσης, η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική από μαθητές κατά τη διάρκεια των Πανελλαδικών Εξετάσεων αλλά και σε κάθε είδους εκπαιδευτικών εξετάσεων (ενδοσχολικές/προαγωγικές, πανεπιστημιακές, ξένων γλωσσών κτλ.). Τόσο οι υποψήφιοι όσο και οι επιβλέποντες υποχρεούνται στη χρήση μάσκας εντός της αίθουσας διενέργειας των εξετάσεων.

Τι ισχύει σε σχολεία και Πανεπιστήμια
Χωρίς μάσκες θα μπορούν να πηγαίνουν στο σχολείο και οι μαθητές, μετά τις τελευταίες αποφάσεις της Επιτροπής. Μετά την άρση της υποχρεωτικότητας στη χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς, όσο και σε εσωτερικούς χώρους, από την 1η Ιουνίου, οι ειδικοί εισηγήθηκαν το ίδιο και για σχολεία, ΙΕΚ και πανεπιστήμια.

Έτσι, οι μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί «πετούν» με τη σειρά τους τις μάσκες, καθώς η χρήση τους παραμένει μόνο ως σύσταση.

Η άρση της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας σημαίνει ότι δεν θα επιβάλλεται το διοικητικό πρόστιμο, ωστόσο παραμένει η προτροπή και η σύσταση ότι θα πρέπει να χρησιμοποιείται η μάσκα σε όλους αυτούς τους χώρους και ιδίως από τον πληθυσμό ο οποίος ανήκει στις ευάλωτες ομάδες.

To Top