Πλεόνασμα 775 εκατ. ευρώ στο ισοζύγιο συναλλαγών

Πλεόνασμα ύψους 775 εκατ. ευρώ παρουσίασε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το Σεπτέμβριο, έναντι ελλείμματος 1,1 δισ. ευρώ έναν χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος. 

Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου περιορίστηκε κατά 700 εκατ. ευρώ λόγω του περιορισμού του ελλείμματος του ισοζυγίου των αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων κατά 512 εκατ. ευρώ και της μείωσης των καθαρών πληρωμών για αγορές καυσίμων και πλοίων κατά 68 και 120 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Το εμπορικό έλλειμμα εκτός καυσίμων και πλοίων περιορίστηκε λόγω της σημαντικής μείωσης της δαπάνης για εισαγωγές κατά 726 εκατ. ευρώ ή 30,3%, παρά το ότι οι εισπράξεις από εξαγωγές μειώθηκαν το Σεπτέμβριο κατά 213 εκατ. ευρώ ή 15,9%.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών περιορίστηκε κατά 75 εκατ. ευρώ λόγω της μείωσης των καθαρών εισπράξεων από λοιπές υπηρεσίες και υπηρεσίες μεταφορών, ενώ οι καθαρές εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες.

Ειδικότερα, σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2011, οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους αυξήθηκαν κατά 0,6% και οι αντίστοιχες δαπάνες στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος αυξήθηκαν κατά 5,1%, με αποτέλεσμα μικρή άνοδο των καθαρών εισπράξεων κατά 2 εκατ. ευρώ. Τον ίδιο μήνα οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών μειώθηκαν κατά 2,5%, σύμφωνα με την έρευνα συνόρων της ΤτΕ. Οι ακαθάριστες εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών (κυρίως από την εμπορική ναυτιλία) παρουσίασαν πτώση κατά 16,5%, αλλά μειώθηκαν και οι αντίστοιχες πληρωμές κατά 24,1%, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι καθαρές εισπράξεις κατά 63 εκατ. ευρώ.

Το ισοζύγιο εισοδημάτων παρουσίασε πλεόνασμα 144 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 939 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2011 λόγω βελτίωσης του ισοζυγίου που αφορά τόκους μερίσματα και κέρδη, το οποίο εμφάνισε καθαρές εισπράξεις 160 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο φέτος, έναντι καθαρών πληρωμών 909 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2011. Η εξέλιξη αυτή με την σειρά της, οφείλεται κυρίως στη μείωση των καθαρών πληρωμών τόκων επί των τίτλων του Δημοσίου που διακρατούν κάτοικοι του εξωτερικού μετά τη συμμετοχή των ιδιωτών στην περικοπή του δημόσιου χρέους (PSI).

Τέλος, το ισοζύγιο τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε έλλειμμα 66 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 203 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2011, λόγω της μείωσης των καθαρών μεταβιβαστικών πληρωμών του τομέα της γενικής κυβέρνησης (κυρίως προς την ΕΕ), σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2011, αλλά και της καταγραφής καθαρών εισπράξεων στο ισοζύγιο των λοιπών τομέων (κυρίως μεταναστευτικά εμβάσματα), έναντι ελλείμματος τον αντίστοιχο ίδιο μήνα του 2011.

Κατά το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2012, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών περιορίστηκε κατά 11,3 δισ. ευρώ ή 76,5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011 και διαμορφώθηκε σε 3,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, η εξέλιξη αυτή αντανακλά πρωτίστως τη σημαντική μείωση του εμπορικού ελλείμματος κατά 5,3 δισ. ευρώ, τη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου εισοδημάτων κατά 4,4 δισ. ευρώ, καθώς και την αύξηση των πλεονασμάτων του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων κατά 933 εκατ. ευρώ και του ισοζυγίου υπηρεσιών κατά 590 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου περιορίστηκε λόγω της μείωσης του εμπορικού ελλείμματος εκτός καυσίμων και πλοίων κατά 3,1 δισ. ευρώ (ή 31,8%) και του περιορισμού των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων κατά 2 δισ. ευρώ, ενώ οι καθαρές πληρωμές για εισαγωγές καυσίμων μειώθηκαν (κατά 257 εκατ. ευρώ ή 3,1%). Οι εισπράξεις από εξαγωγές αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων αυξήθηκαν κατά 1,8%, ενώ οι πληρωμές για αντίστοιχες εισαγωγές μειώθηκαν με πολύ ταχύτερο ρυθμό (15,0%).

Η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών στο εννεάμηνο οφείλεται κυρίως στην άνοδο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών και δευτερευόντως τόσο στη μείωση των καθαρών πληρωμών για «λοιπές» υπηρεσίες, όσο και στην άνοδο των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες. Ειδικότερα, οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους μειώθηκαν κατά 2,7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011, ενώ οι αφίξεις μη κατοίκων μειώθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 5,2% (σύμφωνα με τα στοιχεία της “έρευνας συνόρων” της Τράπεζας της Ελλάδος). Ταυτόχρονα περιορίστηκαν κατά 17,6% και οι ταξιδιωτικές δαπάνες στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος με αποτέλεσμα την άνοδο των καθαρών εισπράξεων κατά 67 εκατ. ευρώ. Την ίδια περίοδο, οι ακαθάριστες εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών (κυρίως από την εμπορική ναυτιλία) μειώθηκαν κατά 3,4%, αλλά οι αντίστοιχες πληρωμές μειώθηκαν περισσότερο (κατά 14,5%), με αποτέλεσμα οι καθαρές εισπράξεις να αυξηθούν κατά 445 εκατ. ευρώ.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων μειώθηκε κατά 4,4 δισ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011, κυρίως λόγω της δραστικής μείωσης των καθαρών πληρωμών για τόκους επί των τίτλων του Δημοσίου που διακρατούν κάτοικοι του εξωτερικού. Η μείωση αυτή οφείλεται στην εφαρμογή του PSI, καθώς και στη χρονική μετατόπιση της καταβολής των τόκων που αφορούν δάνεια του μηχανισμού στήριξης μέσω της ΕΚΤ, λόγω αναπροσαρμογής του επιτοκίου, όπως έχει αναφερθεί στο δελτίο τύπου για τα στοιχεία του μηνός Ιουνίου 2012.

Τέλος, το ισοζύγιο των τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε πλεόνασμα 1,6 δισ. ευρώ, μεγαλύτερο κατά 933 εκατ. ευρώ από ό,τι την αντίστοιχη περίοδο του 2011.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην άνοδο των καθαρών μεταβιβαστικών εισπράξεων του τομέα της γενικής κυβέρνησης (κυρίως από την ΕΕ) κατά 721 εκατ. ευρώ και στη μείωση των καθαρών μεταβιβαστικών πληρωμών των λοιπών τομέων (που αφορούν κυρίως μεταναστευτικά εμβάσματα) κατά 213 εκατ. ευρώ.

πηγή: protothema.gr

To Top